Această rețetă de salată ați observat că nu este pe site, și nu din cauza că nu știu de renumita Salată Caesar sau pentru că nu-mi place. Nicicum nu mă puteam împăca și nu suportam sosul gras și greu, cel clasic - l-am încercat în fel și chip, oricum nu-mi place nici gustul și nici textura. Și la gândul că are 1 pahar de ulei acolo, nici nu mai vroiam așa o salată "ușoară". Și asta la o combinație apetisantă de salată verde cu piept de pui la grătar și crutoane aromate.
Inspirația mi-a venit brusc, am zis eu să încerc ce o fi dacă înlocuiesc sosul gros de gălbenușuri și ulei cu un iaurt cremos sau smântână mai slabă, am omis și anchoas (nu-mi place nici aroma și nici gustul, cel puțin cele care le-am încercat). În rest am lăsat ingredientele celelalte aromate și gustoase, neapărat parmezanul - și da, mi-a ieșit un dressing de nota 20, este minunat și l-aș mânca cu orice altă mâncare nu numai în această salată.
Deși nu este salata clasică Caesar, este o adaptare mult mai sănătoasă și light, poate chiar mai gustoasă decât cea originală. Presupun că voi primi tot felul de corecții și comentarii, vă rog să vă abțineți, știu și eu să dau o căutare pe Google și să văd sutele de salate de acest gen, unele mai originale decât altele. A mea este cea mai bună oricum :)
Pregătim carnea:
Pieptul de pui se feliază pe lungime în 2-3 bucăți. Presărați puțină sare sau piper (alte mirodenii care vă plac) pe ambele părți la fiecare bucată.
Încingeți foarte bine o tigaie grill și puneți carnea la gătit.
Când este rumenit bine pe ambele părți îl scoateți din tigaie și lăsați să se răcească complet.
Pregătim crutoanele:
Tăiați cubulețe de mărime medii pâinea.
Le mutați într-o tavă de cuptor, sau tigaie - asezonați cu 2 linguri ulei de măsline, puțină sare, usturoi uscat și ceva ierburi aromate (eu am folosit amestec italian).
Amestecați bine.
Le coaceți 10-15 minute la cuptor, amestecând periodic, sau în tigaie - până se rumenesc frumos.
Preparăm dressingul:
Într-un bol adânc puneți iaurtul, 1 linguriță de sare, 1 lingură ulei de măsline și usturoiul pisat.
Adăugați muștarul, puțin piper negru și 3 linguri de parmezan, amestecați bine cu lingura.
Observați că sosul este destul de gros.
Va trebui să-l mai diluăm puțin, eu am turnat jumătate de cană de apă filtrată fiartă.
Dacă iaurtul este ceva mai lichid s-ar putea să nu trebuiască să diluați sosul - dacă observați că este ca o emulsie omiteți pasul cu apa.
Apoi blendăm bine cu mixerul vertical, ca să avem o compoziție cât mai fină și uniformă.
Observați că sosul are așa o textura că trebuie să fie ca o emulsie care să curgă de pe lingură, dar nici prea apos.
Montăm salata:
Pașii anteriori puteți să-i faceți chiar și cu o zi înainte, dar mai departe, după ce montați salata va trebui imediat servită.
Deci, spălăm și uscăm frunzele de salată. Apoi le rupeți bucățele medii și aranjați într-un bol de salată.
Pieptul de pui se taie felii subțiri.
Îl distribuiți uniform printre frunzele de salată.
Deasupra puneți crutoanele aromate.
Turnați sosul peste salată, dar nu-l folosiți pe tot odată.
Mai bine îl puneți la masă și își va mai turna fiecare cât vrea peste salată.
Presărați o lingură de parmezan deasupra și salata este gata.
O serviți imediat și cu mare poftă, este sățioasă și foarte gustoasă.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.