Încă un cozonac de nota 10, este moale, aerat și pufos - aluatul opărit îl va ține mai mult timp proaspăt și gustos. Rețeta nu este complicată dar am insistat să vă arăt cât mai detaliat pașii ca să vă iasă un cozonac cât mai frumos și perfect. Am încercat această rețetă nouă de cozonac cu aluat opărit încă de anul trecut și abia acum am avut timp să v-o arăt nu numai pe pași dar și cu Video.
Bineînțeles umplutura de la cozonac puteți s-o reglati după gustul vostru, nucile eu le-aș lua ca obligatorii, dar le puteți înlocui cu mac sau alte alune/nuci preferate. La fel și pudra de cacao și rahatul - toate sunt după preferințe și gust. Oricum va fi gustos și aromat, orice nu ați pune în el, de data asta ne-a plăcut cum s-a simțit romul în umplutură, deci încă o variantă.
Puneți la fiert 200ml de lapte și când începe să fiarbă îl turnați într-un bol cu 3 linguri de făină.
Amestecați bine și lăsați la o parte până compoziția se răcește și este abia caldă(mare grijă să nu fie fierbinte!)
Într-un alt bol puneți 1 lingură de zahăr, drojdia și turnați 200ml de lapte cald, amestecați bine.
Apoi turnați acest amestec de drojdie cu lapte peste făina opărită și răcită.
Omogenizați bine acest amestec, puteți încerca și cu telul eu am rezolvat mai repede cu blenderul vertical.
Faceți o adâncitură cu mâinile în bolul de făină, turnați acolo compoziția de drojdie și lăsați 20-30 de minute să crească și să se umfle.
Cam așa a crescut maiaua mea.
Într-o farfurie amestecați bine 7 gălbenușuri cu sarea, coaja de portocală și 250g de zahăr.
Turnați acest amestec peste maia și făină, adăugați încă 200ml lapte cald și vanilia.
Începeți să amestecați cu o lingură de lemn sau spatulă, puțin încorporați ingredientele cu făina.
Bateți spumă tare 4 albușuri și le adăugați în aluat.
Începem să frământăm cu mâinile.
Amestecați untul topit cu 3 linguri de ulei și turnați 1/3 din acest amestec peste aluat.
Continuați să frământați ca la aluatul de cozonac clasic - îi dați pumnie, întoarceți, loviți, adunați, etc.
Și așa 20-30 de minute.
Peste vreo 10 minute de frământat mai adăugați jumătate din unt cu ulei.
Pe parcurs vă ungeți mâinile cu restul de unt ca să vă fie mai ușor de manevrat aluatul.
Aluatul va deveni tot mai neted și uniform dar puțin lipicios, este normal să fie așa.
La final îl adunați ușor sub formă de bilă și este gata.
Acoperit cu prosop și lăsați să crească la loc cald până își triplează volumul.
În acest timp pregătim umplutura:
- Într-un bol puneți nucile măcinate, 250g de zahăr, 2 linguri de cacao și 3 albușuri crude de ou.
Opțional puteți adăuga și puțină esență de rom.
Amestecați bine.
Acum aluatul este gata, ne apucăm de modelat cozonacii.
Ungeți bine mâinile și masa cu ulei.
Treceți aluatul din bol pe masă.
Îl adunați puțin și tăiați în 4 bucăți egale.
Luați fiecare bucată, întindeți bine cu mâinile într-un dreptunghi cam de 6-7mm grosime.
Puneți 1/4 din umplutura de nuci și rahat dacă vă place.
Rulați atent.
La fel mai faceți un rulou din altă bucată de aluat, le împletiți și formați 1 cozonac.
Îl mutați într-o tavă de cozonac mare(ale mele au 30x15cm și adânci de 10cm).
La fel mai faceți un cozonac din alte 2 rulouri.
Lăsați tăvile cu cozonac la loc cald, acoperite cu prosop să crească minim 1 oră.
După acest timp le ungeți cu ou bătut deasupra.
Și puneți în cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de 50 de minute în total.
După 10 minute veți observa că se rumenesc cam repede cozonacii.
Recomand să-i acoperiți cu folie de aluminiu și lăsați să se mai coacă 30 de minute așa.
După 30 de minute scoateți folia și lăsați ultimele 10 minute la cuptor să se mai coacă.
Scoateți cozonacii din cuptor și lăsați-i 15 minute în tăvi.
Apoi îi trageți ușor de hârtia de copt și scoateți din tăvi.
Acoperiți bine cu un prosop și lăsați să se răcească complet înainte de servire.
Tăiați cu un cuțit bine ascuțit și savurați cei mai delicioși și pufoși cozonaci.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.