Inca un cozonac de nota 10, este moale, aerat si pufos - aluatul oparit il va tine mai mult timp proaspat si gustos. Reteta nu este complicata dar am insistat sa va arat cat mai detaliat pasii ca sa va iasa un cozonac cat mai frumos si perfect. Am incercat aceasta reteta noua de cozonac cu aluat oparit inca de anul trecut si abia acum am avut timp sa v-o arat nu numai pe pasi dar si cu Video.
Bineinteles umplutura de la cozonac puteti s-o reglati dupa gustul vostru, nucile eu le-as lua ca obligatorii, dar le puteti inlocui cu mac sau alte alune/nuci preferate. La fel si pudra de cacao si rahatul - toate sunt dupa preferinte si gust. Oricum va fi gustos si aromat, orice nu ati pune in el, de data asta ne-a placut cum s-a simtit romul in umplutura, deci inca o varianta.
Puneti la fiert 200ml de lapte si cand incepe sa fiarba il turnati intr-un bol cu 3 linguri de faina.
Amestecati bine si lasati la o parte pana compozitia se raceste si este abia calda(mare grija sa nu fie fierbinte!)
Intr-un alt bol puneti 1 lingura de zahar, drojdia si turnati 200ml de lapte cald, amestecati bine.
Apoi turnati acest amestec de drojdie cu lapte peste faina oparita si racita.
Omogenizati bine acest amestec, puteti incerca si cu telul eu am rezolvat mai repede cu blenderul vertical.
Faceti o adancitura cu mainile in bolul de faina, turnati acolo compozitia de drojdie si lasati 20-30 de minute sa creasca si sa se umfle.
Cam asa a crescut maiaua mea.
Intr-o farfurie amestecati bine 7 galbenusuri cu sarea, coaja de portocala si 250g de zahar.
Turnati acest amestec peste maia si faina, adaugati inca 200ml lapte cald si vanilia.
Incepeti sa amestecati cu o lingura de lemn sau spatula, putin incorporati ingredientele cu faina.
Bateti spuma tare 4 albusuri si le adaugati in aluat.
Incepem sa framantam cu mainile.
Amestecati untul topit cu 3 linguri de ulei si turnati 1/3 din acest amestec peste aluat.
Continuati sa framantati ca la aluatul de cozonac clasic - ii dati pumne, intoarceti, loviti, adunati, etc.
Si asa 20-30 de minute.
Peste vreo 10 minute de framantat mai adaugati jumatate din unt cu ulei.
Pe parcurs va ungeti mainile cu restul de unt ca sa va fie mai usor de manevrat aluatul.
Aluatul va deveni tot mai neted si uniform dar putin lipicios, este normal sa fie asa.
La final il adunati usor sub forma de bila si este gata.
Acoperit cu prosop si lasati sa creasca la loc cald pana isi tripleaza volumul.
In acest timp pregatim umplutura:
- Intr-un bol puneti nucile macinate, 250g de zahar, 2 linguri de cacao si 3 albusuri crude de ou.
Optional puteti adauga si putina esenta de rom.
Amestecati bine.
Acum aluatul este gata, ne apucam de modelat cozonacii.
Ungeti bine mainile si masa cu ulei.
Treceti aluatul din bol pe masa.
Il adunati putin si taiati in 4 bucati egale.
Luati fiecare bucata, intindeti bine cu mainile intr-un dreptunghi cam de 6-7mm grosime.
Puneti 1/4 din umplutura de nuci si rahat daca va place.
Rulati atent.
La fel mai faceti un rulou din alta bucata de aluat, le impletiti si formati 1 cozonac.
Il mutati intr-o tava de cozonac mare(ale mele au 30x15cm si adanci de 10cm).
La fel mai faceti un cozonac din alte 2 rulouri.
Lasati tavile cu cozonac la loc cald, acoperite cu prosop sa creasca minim 1 ora.
Dupa acest timp le ungeti cu ou batut deasupra.
Si puneti in cuptor preincalzit la 180 de grade timp de 50 de minute in total.
Dupa 10 minute veti observa ca se rumenesc cam repede cozonacii.
Recomand sa-i acoperiti cu folie de aluminiu si lasati sa se mai coaca 30 de minute asa.
Dupa 30 de minute scoateti folia si lasati ultimele 10 minute la cuptor sa se mai coaca.
Scoateti cozonacii din cuptor si lasati-i 15 minute in tavi.
Apoi ii trageti usor de hartia de copt si scoateti din tavi.
Acoperiti bine cu un prosop si lasati sa se raceasca complet inainte de servire.
Taiati cu un cutit bine ascutit si savurati cei mai deliciosi si pufosi cozonaci.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.