O super ciorba de vacuta, perfecta in orice sezon, legumele le puteti pune dupa preferinte, gusturi si ce gasiti in firigider/congelator sau piata. Fetele mele adora aceasta ciorba, de multe ori inlocuiesc carnea de vitel cu cea de pui, oricum este foarte gustos si sanatos. A inceput sezonul de legume proaspete si bune, beneficiati in plin de el, si neaparat sa incercati aceasta reteta de ciorba de vacuta cu legume gatita in stil taranesc.
Rasolul de vitel se pune intr-o cratita mare de 4-5 litri si se toarna apa cat sa-l acopere complet.
Puneti pe foc si cand incepe sa fiarba luati spuma de deasupra.
Adaugati radacinile de pastarnac/patrunjel, o ceapa, 1 ardei si 2 frunze de dafin.
Faceti focul mic si lasati sa fiarba sub capac.
Timpul de fierbere poate varia in functie de tipul de carne. Daca este rasol de vitel ar trebui sa fiarba o ora si jumate.
Daca e carne de vita s-ar putea si mai mult, aici v-ar ajuta mult o oala de presiune.
Scoateti carnea si legumele din supa, lasati putin sa se racoreasca.
Legumele eu le arunc, ele deja si-au dat aroma si tot ce aveau bun in supa.
Carnea se scoate de pe oase si se taie cubulete medii.
Intr-o tigaie incalziti bine uleiul, adaugati morcovul taiat cubulete si il caliti 5 minute.
Apoi puneti pasta de rosii sau rosiile cubulete.
Amestecati bine, mai caliti inca 3-4 minute si opriti focul.
Apoi pregatim legumele:
- se taie cubulete telina, cartofii, 1 ceapa, dovleceii si 1 ardei
- adaugati mazarea verde sau fasole pastai
Adaugati carnea cubulete inapoi in supa, tot acolo puneti morcovul calit cu rosii si toate legumele pregatite.
Amestecati bine si cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati 20-25 de minute.
Dupa acest timp reglati ciorba de sare, optional se poate drege cu bors sau zeama de lamaie. Eu prefer anume aceasta ciorba sa nu o acresc. Are un gust special dulceag de la legume si carne.
Adaugati patrunjel si orice alte verdeturi aromate va plac. Lasati 1-2 minute sa fiarba si inchideti focul.
Lasati ciorba 10-15 minute sa se patrunda inainte de servire.
O serviti cu smantana si mare pofta, absolut delicioasa!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.