Sos de roșii Marinara (clasic)

Sosul Marinara este un sos de roșii aromat și gustos de origine italiană, inventat în sec. XVI de bucătării marinari (de aici și denumirea) și acum pe larg răspândit în toată lumea. Baza sosului sunt roșiile, uleiul de măsline, usturoiul și busuiocul dar rețeta tradițională de sos marinara are mici devieri în funcție de regiuni și gusturile bucătarilor. Se folosește cu mare succes în paste, pizza, orez, fructe de mare, etc - și este extraordinar de bun. Eu m-am "îmbolnăvit" de acest sos când am fost în Veneția, acum câteva săptămâni, de atunci am făcut vreo 7 ture de sos, am deja și ceva rezerve la congelator, cu toată familia îl savurăm și ne place mult de tot.

Un mare plus este că se poate păstra la congelator, sau se poate turna fierbinte în borcane, închideți ermetic și păstrați în cămară - să-l aveți la îndemână întotdeauna, că este de mare ajutor. Are un gust complet și dulceag de roșii, aromat și atât de bun că merge mâncat și pe pâine :) Nu am crezut niciodată că voi mânca paste cu roșii, fără nimic - ei, acum sunt preferatele noastre.

Din experiența mea, în sos contează să fie un ulei bun de măsline și bineînțeles roșiile - cel mai sigur este să folosiți conserve de roșii - cubulețe, pasate - și de bună calitate neapărat (eu le prefer pe cele de la CIRIO). Dacă aveți roșii de sezon bune și cărnoase, faceți cu ele. Eu am observat că atunci când folosesc roșiile proaspete pasate sosul fierbe puțin mai mult. Cel mai bine să nu le pasați de tot, mai lăsați cubulețe de roșii pe acolo, că dau bine pe urmă prin sos.

Am observat că și Sosul Marinara bucătarii au tendința să-l personalizeze, cu mici secrete, care să-l facă mai deosebit și mai bun decât celelalte. Un bucătar mai cu experiență spune "Sosul MEU Marinara", și sunt multe, multe variante. Voi veni și eu cu a mea, atât de bună că poți să înghiți limba :) dar acum vă las cu Sosul Marinara mai clasic, foarte bun, delicios și neapărat de făcut rezerve!

Ingrediente
Ulei de măsline extravirgin
100 ml
de bună calitate
Ceapă albă
1 buc
   
Usturoi (cățeii)
5 buc
   
Busuioc
1 buc
1 legătură
Sare
1 lingurita
   
Zahăr
1 lingurita
   
Ierburi de provence uscate
1 lingurita
sau amestec verdețuri italiene
Roșii cubulețe din conservă
450 g
   
Roșii pasate
450 g
din conservă sau proaspete
Pași de urmat
Pas 1

Pregătiți toate ingredientele pentru sos.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 1
Pas 2

Aici vedeți cele 2 tipuri de sosuri de roșii - roșiile cubulețe și roșiile pasate. Asta este recomandarea optimă.

Dacă nu aveți din ambele, puteți folosi numai roșii cubulețe sau numai pasate.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 2
Pas 3

Tocați mărunt ceapa, usturoiul și busuiocul.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 3
Pas 4

Pentru a găti sosul luați o tigaie adâncă sau cratiță cu fund gros.

Turnați uleiul de măsline, să acopere complet fundul cratiței.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 4
Pas 5

Încălziți cratița cu ulei, adăugați ceapa tocată și căliți 3-4 minute la foc mediu.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 5
Pas 6

Apoi adăugați usturoiul tocat și mai căliți 1 minut.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 6
Pas 7

Acum puneți roșiile, sarea și zahărul, amestecați bine.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 7
Pas 8

Lăsați sosul să fiarbă 25-35 de minute la foc mic, amestecând periodic.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 8
Pas 9

Foarte important sosul să fiarbă suficient, acesta-i timpul când roșiile devin mai dulci și scade aciditatea sosului.

După 15-20 de minute de fierbere gustați periodic din el și veți observa diferența pe parcurs.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 9
Pas 10

Cam cu 5-10 minute înainte ca sosul să fie gata adăugați busuiocul tocat și verdețurile uscate.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 10
Pas 11

Lăsați să fiarbă 5-10 minute la foc mic, mai gustați și potriviți de sare dacă este nevoie.

Sosul nu trebuie să fie foarte lichid, dar nici prea gros.

Cam așa ca în poză arată când este gata.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 11
Pas 12

Puteți să-l turnați fierbinte în borcane sterilizate, capsati bine și păstrați în cămară - îl aveți la îndemână pentru pizza, paste și alte chestii.

Sau după ce se răcește îl puteți congela în caserole mici, ca în poză.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 12
Pas 13

Perfect este să-l folosiți proaspăt fiert, adăugând pastele dvs preferate, bineînțeles din grâu dur și fierte al dente.

Adăugați pastele în sos și amestecați bine.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 13
Pas 14

Serviți cu parmezan ras deasupra și savurați.

Optional păstrați 1-2 linguri de sos separat și puneți deasupra pastelor, înainte să presărați parmezan.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 14
Pas 15

Este un sos extraordinar de bun, perfect și o bună rezervă de avut în cămară sau congelator pentru orice gospodină.

Poftă Bună!

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg ()
Timp de preparare:
45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min