Pastramă din piept de pui Reteta VIDEO

Pastramă din piept de pui

Mulți din voi știți bine pe site rețeta de Pastramă de pui, și este una foarte bună, exemplară și gustoasă. În timp, pentru că mă grăbeam sau nu aveam ceva din ingrediente, am ajuns la o variantă mult mai simplificată de pastramă din piept de pui și am zis să o pun ca rețetă separată și să nu o modific pe cea veche, are loc și ea pentru cei mai cu răbdare :) Această pastramă iese perfect cu piept de pui sau curcan, carnea de porc totuși nu e la fel de fragedă, dar merge la o nevoie(folosiți mușchiuleț sau cotlet de porc).

Îmi place să o fac pentru mic dejun, ca aperitiv, pentru diverse salate și mai ales s-o am congelată pentru alte situații imprevizibile și pofticioase. Se decongelează foarte bine, parcă am observat-o ușor mai sfărâmicioasă dar foarte puțin. Este perfectă pentru cei care țin regim de slăbire sau mănâncă sănătos și evită salamurile și șuncile din comerț. După ce veți face această rețetă vă asigur că altfel nu o să vreți să mâncați sandviș-urile de dimineață.

Un mic secret din meniul familiei noastre să vă spun - la mic dejun mâncăm de cele mai multe ori sandviș-uri cu această pastramă, hummus la greu (alternez aromele dar preferatul tuturor este Hummus cu Pesto) și bineînțeles Kasha cu ovăz :)

Ingrediente

Piept de pui
1 kg
puteți pune și 2 kg, se poate folosi și piept de curcan
Apa
1 l
   
Sare
2 linguri
   
Zahar
1 lingura
   
Ulei
50 ml
   
Piper negru macinat
0.25 lingurite
   
Boia ardei dulce sau iute
1 lingurita
   
Usturoi granulat(praf)
1 lingurita
sau pisat proaspăt
Piper negru(boabe)
1 lingurita
   
Frunza de dafin
2 buc
   

Pasi de urmat

Pas 1

Dacă aveți pieptul de pui întreg îl dezosați, curățați și tăiați în jumătăți.

Dacă deja aveți jumătăți doar spălați și curățați. Eu tai de obicei marginile dacă au vreo bucată de os și carnea aceea mică din piept, care de obicei e mai fragedă și stă cumva mai la o parte, scot și folosesc în altă mâncare.

Ideea este să aveți bucăți întregi și uniforme de carne.

Pastramă din piept de pui - Pas 1
Pas 2

Într-un bol adânc și preferat să fie cu capac(sau cratiță) facem saramura:

- turnăm apă și adăugăm sarea, zahărul, boabele de piper și frunza de dafin;

- se amestecă bine până se dizolvă sarea și zahărul.

Pastramă din piept de pui - Pas 2
Pas 3

Punem toată carnea în saramură.

Într-un litru de saramură de obicei încap 1-2 kg de carne, eu prefer să fac mai multă cantitate o dată și pe urmă păstrez la congelator gata preparată.

Pastramă din piept de pui - Pas 3
Pas 4

Acoperiți bolul cu capac și puneți la frigider să se macereze 12-24 de ore, mai bine mai mult decât mai puțin.

Dacă stă 12 ore s-ar putea să fie mai sfărâmicioasă, nu așa uniformă la tăiat.

Pastramă din piept de pui - Pas 4
Pas 5

După acest timp, scoatem carnea din saramură.

Pastramă din piept de pui - Pas 5
Pas 6

O clătiți bine sub jet de apă rece și lăsați puțin să se scurgă de apă într-o sită.

Pastramă din piept de pui - Pas 6
Pas 7

În acest timp amestecăm repede uleiul cu piperul măcinat, boia și usturoi.

Puteți adăuga orice alte condimente vă plac.

Pastramă din piept de pui - Pas 7
Pas 8

Aranjați bucățile de piept într-o tavă adâncă de cuptor(Tava nu se unge cu nimic).

Se ung pe partea de jos cu amestecul de ulei, folosind o pensulă.

Pastramă din piept de pui - Pas 8
Pas 9

Apoi le întoarceți cu partea mai netedă în sus, ungeti la fel cu mirodenii.

Pastramă din piept de pui - Pas 9
Pas 10

Acoperiți tava cu un capac sau folie de aluminiu și puneți la cuptor preîncălzit la 200 de grade timp de 1 oră.

Pastramă din piept de pui - Pas 10
Pas 11

După acest timp scoateți tava din cuptor și lăsați să se răcească complet, așa acoperită.

Noi le mâncăm și calde ca o friptură de pui, pieptul este foarte moale și fraged gătit așa.

Pastramă din piept de pui - Pas 11
Pas 12

După ce se răcește bine se poate felia repede și ușor cu un cuțit ascuțit.

Pastramă din piept de pui - Pas 12
Pas 13

Și partea care îmi place cel mai mult - congelarea lor din timp.

Fac de obicei cantitate mai mare, păstrez 1-2 bucăți pentru primele zile la frigider și restul congelez ambalate individual în folie alimentară.

La necesitate și poftă le scot cu 2-3 ore înainte din congelator și sunt gospodină :)

Pastramă din piept de pui - Pas 13
Pas 14

Este perfect pentru orice - sandviș-uri, salate (mai ales Salata de Boeuf și Caesar) și așa simple ca friptură, etc.

Poftă Bună!

Pastramă din piept de pui - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (sau chiar 2 kg)
Timp de preparare: 1 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

vali77
vali77 19 Sep 2016, 09:10

Am facut reteta cu piept de curcan, foarte buna la gust insa sfarmicioasa, poate si din cauza ca a fost la marinat numai 12h.

Nota mea pentru reteta:
AnneMarie170
Anne Marie (AnneMarie170) 19 Oct 2016, 00:45

Buna! Am facut reteta, dar a iesit f sarata. Am pus jumate de kg de piept. Trebuia sa fac si saramura pe jumatate? Se poate pune si o cantitate mai mica de sare?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Anne Marie (AnneMarie170) 19 Oct 2016, 08:26

Da, era mai bine sa fie mai putina saramura, a avut de unde trage sarea :) Se poate pune si mai putina sare, reglati dupa gust, nu a fost niciodata prea sarata la mine, dar pun cantitate multa de carne, sa-mi ajunga :)

AnneMarie170
Anne Marie (AnneMarie170) 20 Oct 2016, 00:39

Multumesc pt. raspuns...daca pun doar o lingura de sare la 500g piept, pastrand aceeasi cantitate la celelalte ingrediente e ok?

lena
Elena (lena) Anne Marie (AnneMarie170) 20 Oct 2016, 15:45

Micsorati si zaharul neaparat, va fi bine in rest.

V.Elena
V.Elena 10 Jul 2017, 01:12

Eu am facut aceasta reteta si pot sa zic ca e minunata, nici nu se compara cu pastrama din comert si in schimb stiu ce am folosit.

Sunt foarte mandra ca am putut sa fac asa ceva si tin neaparat sa iti multumesc pt minunatele tale retete.

Spor la gatit! 🥀

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) V.Elena 11 Jul 2017, 10:19

Cu mare placere! Multumesc si eu pentru apreciere :)

AlynaBerceni743
Alyna Berceni (AlynaBerceni743) 03 Oct 2017, 19:53

Cu ce as putea sa inlocuiesc zaharul si sarea pt a se putea consuma la regim

lena
Elena (lena) Alyna Berceni (AlynaBerceni743) 03 Oct 2017, 20:10

Zaharul puteti sa nu puneti, dar sare trebuie. Puneti mai putina eventual.

tiki
tiki 07 Feb 2019, 12:17

Buna ziua. Lena. Am o nelamurire. Eu am facut aceasta reteta, am vazut pozele la mine, si aici nu, ca sa vad ca e mult mai veche ca aceasta postare a ta. Ai 2 retete? Exact asa se cheama. ma rog, nu era  pe video, dar...!!!!????!!! In fine...

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 07 Feb 2019, 12:23

Da, sunt 2 retete :) Aceasta e varianta simplificata 😉

Uca86
Uca86 12 Feb 2019, 12:11

Salut!

Am facut aceasta pastrama. Foarte buna! Doar ca nu a iesit asa roz la interior ca cea din poza atasata retetei. Si nici interiorul, ca si densitate sa ii zic asa, nu este la fel. A mea se rupa fasii. A stat la marinat 24h. Si am avut 1kg piept de pui. Pupici!

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 28 Nov 2019, 12:32

Super rețeta! Bărbații mei (3) cand au gustat au zis toți intr-o voce : Wau 😮

Am facut din 1,5kg de piept

Repet cat mai curand rețeta, ca nu mi-a mai rămas nimic de aseară 😊

Pupici Lena !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: