Poftim și sosul de roșii pentru paste și pizza, dar nu oricare - nu este chiar sosul de roșii Marinara clasic (e f.bun și el!) dar e o variantă adaptată gusturilor mele, mici adăugiri care îl transformă într-o chestie și mai minunată și aromată. Așa cum e la modă acum să se spună "este rețeta Mea" cu micile ei secrete care le puteți citi mai jos. Acest sos de roșii e bun nu numai pentru paste și pizza, e minunat și doar pe pâine :) Eu îl fac de exemplu cu fasole păstăi, amestec cu ciuperci sau carne de pui friptă, cu fructe de mare este la fel f.bun.
Cum am zis și la Rețeta de sos de roșii Marinara - acesta la fel se poate păstra la congelator, îl puteți închide în borcane ermetice și uscate, deci se conservă foarte bine dacă vă mai rămâne puțin dintr-o tură.
Se poate face din roșii proaspete în sezon (eu le dau în robot cu tot cu coajă), dar este perfect atunci când combinați mai multe variante - roșii proaspete (sau bulion de roșii) + roșii cubulețe din conservă (eu cumpăr CIRIO) + pastă de roșii concentrată. Veți obține așa un sos mult mai aromat, concentrat și gustos - vedeți mai jos pașii și nu ezitați să-l încercați!
Da, apropo, când prindeți vreo tufă/legătură de busuioc proaspăt frumos în piață sau supermarket, nu vă speriați, luați-l pe tot și folosiți în acest sos de roșii.
Luăm o cratiță sau tigaie adâncă, punem pe foc, adăugăm uleiul de măsline și untul.
Lăsați până se topește complet untul.
Ceapa se taie cubulețe cât mai mici, morcovul se dă prin cea mai mică răzătoare.
Adăugați în cratița cu ulei și unt, amestecați și căliți cam 5 minute la foc moderat.
Apoi adăugați usturoiul pisat sau tocat mărunt, amestecați și mai lăsați pe foc 2 minute.
Turnați vinul, amestecați și lăsați să mai fiarbă 5 minute.
După acest timp adăugăm roșiile pasate sau conservă de roșii.
Tot acolo puneți pasta de roșii.
Adăugăm zahărul.
Amestecăm bine, când începe să fiarbă facem focul mic și lăsăm așa minim 30 de minute, maxim 45.
Timpul de fierbere nu este fixat, depinde de calitatea și tipul roșiilor. De obicei se gustă și vă dați seama când e momentul.
Dacă nu percepeți la gust vă orientați ca timp și să aibă o textură un pic mai densă. De obicei sosul făcut cu roșii proaspete fierbe mai mult.
Această fierbere este f.importanta, anume așa roșiile vor scădea din aciditate și vor deveni mai dulci.
Deci, ați așteptat, sosul este practic gata - începeți repede să tocați busuiocul (aici am pus și maghiran proaspăt).
Adăugăm ierburile toate în sos, potrivim de sare (da, anume acum după ce a scăzut bine și avem textura corectă).
Amestecați bine și lăsați pe foc încă 5 minute, nu mai mult, ca să nu pierdem din arome!
Cam așa arată sosul gata - este perfect la textură și culoare - de aromă și gust nu mai zic nimic...
Acum se poate turna fierbinte în borcane uscate și sterilizate.
Sau lăsați să se răcească complet, puneți în casolete și congelați. Luați casolete medii, exact cât veți folosi la o mâncare.
Neapărat, chiar insist să faceți în primul rând cu el niște paste - altceva nu puneți nimic, decât sos și puțin parmezan!
Pe urmă veți ști ce să faceți cu el - pizza, lasagna, vinete și alte legume, fructe de mare, pui, etc.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.