Bulion de Rosii(metoda rapida)

Pentru cine nu are timp si curaj sa faca bulion de rosii sau suc de rosii prin metoda traditionala(acel aparat sau accesoriu pentru stors suc de rosii cu resturi cat mai putine) - recomand aceasta metoda rapida si foarte simpla. A fost pentru mine o mare usurare intr-unul din anii trecuti cand am fost la tara, trebuia sa conservez repede multe kg de rosii si timp aveam foarte putin. Asa ca am luat robotii la treaba si mi-a iesit aceasta minune de bulion. Desi textura este foarte buna, mai are mici seminte si urme de coaja de la rosii, dar va asigur ca putini vor observa diferenta. Este o metoda foarta rapida si buna de a rezolva niste rosii nu chiar perfecte la gust, dar nici aruncate nu merita, ca la iarna nici atat nu gasim :)

Merge folosit la orice, ca si bulionul normal, daca il fierbeti mai mult si mai insistent puteti avea textura mai densa. Eu las asa, mai lichid, si e foarte bun.

Neaparat sa urmati toti pasii, fiecare are un sens si logica - maruntit, fiert, iar blendat, apoi conservat - pentru a avea un produs cat mai bun si frumos.

Ingrediente
Rosii
5 kg
Pasi de urmat
Pas 1

Rosiile le spalam bine.

Bulion de Rosii(metoda rapida) - Pas 1
Pas 2

Apoi le taiati jumatati si scoateti cotorul, si fiecare jumatate o feliati in 2-3 bucati - depinde cat de mari sunt rosiile. Daca sunt mici le lasati jumatati.

Bulion de Rosii(metoda rapida) - Pas 2
Pas 3

Puneti apoi rosiile in robotul de bucatarie, il umpleti dar nu chiar cu varf :)

Bulion de Rosii(metoda rapida) - Pas 3
Pas 4

Mixati pana rosiile se maruntesc cat mai fin posibil, in aceasta etapa nici nu e posibil prea fin, dar macar sa le zdrobim.

Bulion de Rosii(metoda rapida) - Pas 4
Pas 5

Turnam rosiile pasate intr-o cratita mare si punem urmatoarea tura in blender.

Aceste 5 kg de rosii eu le-am pasat in 3 ture, deci vedeti cate rosii aveti, dar treaba oricum merge repede.

Bulion de Rosii(metoda rapida) - Pas 5
Pas 6

Apoi punem oala la fiert, mai amestecam periodic in ea, iar cand da in clocot facem focul mic si lasam 30 minute.

Important sa fierbem bine rosiile, se se inmoaie si sa le putem blenda cat mai fin in continuare.

Bulion de Rosii(metoda rapida) - Pas 6
Pas 7

In aceste 30 de minute nu stam degeaba - spalam borcanele si le sterilizam - eu prefer la cuptor, le pun pe o tava de cuptor si tin 30 de minute la 120-150 de grade.

Bulion de Rosii(metoda rapida) - Pas 7
Pas 8

Mai departe, rosiile au fiert 30 de minute, luam cratita de pe foc si acum folosim alt instrument magic in bucatarie - blenderul vertical.

Blendati si insistati cat mai bine, sa avem bulionul fin si frumos.

Bulion de Rosii(metoda rapida) - Pas 8
Pas 9

Asa a fost al meu la final.

Bulion de Rosii(metoda rapida) - Pas 9
Pas 10

Punem inca o data oala pe foc, dar numai cat sa fiarba un 4-5 minute bulionul.

Bulion de Rosii(metoda rapida) - Pas 10
Pas 11

Apoi il turnati fierbinte in borcanele sterilizate - umpleti borcanele cu ochi, adica la maxim, nu lasati deloc loc pana la capac.

Bulion de Rosii(metoda rapida) - Pas 11
Pas 12

Strangeti bine capacele la borcane si puneti cu capul in jos pe un prosop.

Bulion de Rosii(metoda rapida) - Pas 12
Pas 13

Lasati asa pana se racesc complet apoi depozitati in camara.

Bulion de Rosii(metoda rapida) - Pas 13
Pas 14

Eu l-am si utilizat repede a 2-a zi la niste sarmale, deci e perfect si simplu :)

Pofta Buna!

Bulion de Rosii(metoda rapida) - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 4 l (4-5 litri)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min