Gogoșari în oțet, la rece

Da, acum pot să declar că ne plac foarte mult gogoșarii în oțet - dulci-acrișori, crocanți și aromați. Deși am încercat vreo 8 ani în urmă o rețetă de gogoșari conservați la rece, nu am reușit - inițial au fost buni dar foarte repede au fermentat și s-au stricat (într-o cămară de apartament, cam călduroasă). Anul acesta am repetat experiența, dar sper eu să fie până la urmă reușită, pentru că sunt prea delicioși și păcat să nu ne bucurăm de ei și iarna. De data asta m-am asigurat mai mult, încă nu știu cum vor sta în noua mea cămară (tot de apartament, dar ceva mai răcoroasă) așa că în 2 borcane am pus câte jumate de pastilă de aspirină, 2 le-am lăsat de test, să văd ce vor face fără conservant și 2 le țin la frigider (din care unu deja s-a mâncat :))

Vă țin la curent cu evoluția lor, dar fiindcă nu este o cantitate exagerat de mare merg ținuți și la frigider - eu am făcut 6 borcane de 800ml, dar nu le-am îndesat tare acolo. Fiindcă fiecare cămară și beci are specificațiile ei, trebuie să testați singuri cum vor sta - dar vă spun sincer că merită efortul, sunt prea buni!

Ce aș mai remarca la rețetă este că deși e ceva oțet aici, după ce se amestecă toate și mai lasă zeamă gogoșarii, acesta își pierde din mirosul puternic și gustul acidulat - gogoșarii sunt mai mult dulci decât acri, exact pe placul nostru.

Sărbătorim cu această rețetă de gogoșari în oțet și Rețeta cu Nr.900 pe site, și nu rețete simple, dar toate cu poze pe pași și atent selectate! Deci ne auzim mai departe la rețeta cu nr.1000 și un tort "aniversar" :)

Ingrediente
Gogoșari
5 kg
am în vedere gogoșarii întregi, cu cotor și semințe
Oțet
500 ml
neapărat de 9%
Zahăr
500 g
   
Sare pentru murături
100 g
   
Rădăcină de hrean
5 buc
   
Frunze de țelină
5 legaturi
   
Muștar boabe
3 lingurite
   
Piper negru(boabe)
2 lingurite
   
Pași de urmat
Pas 1

Gogoșarii se spală bine și se pregătesc pentru rețetă.

Aveți mare grijă să luați din piață gogoșari frumoși, sănătoși și fără viermișori.

Gogoșari în oțet, la rece - Pas 1
Pas 2

Neapărat vă puneți pe mâini niște mănuși de protecție - într-un an le-am ignorat și mă ardeau mâinile oribil după ce am curățat gogoșarii.

Deci, le curățați de cotor și tăiați felii subțiri sau mai mari, după preferință.

Gogoșari în oțet, la rece - Pas 2
Pas 3

Într-un bol amestecați zahărul cu sarea și oțetul.

Gogoșari în oțet, la rece - Pas 3
Pas 4

Mutati gogoșarii într-un lighean mare, turnați peste ei saramura de oțet.

Gogoșari în oțet, la rece - Pas 4
Pas 5

Amestecați bine cu o lingură.

Gogoșari în oțet, la rece - Pas 5
Pas 6

Acoperiți ligheanul cu un prosop și lăsați 20-24 de ore în bucătărie, la temperatura camerei.

Gogoșari în oțet, la rece - Pas 6
Pas 7

Pentru a fi sigur că toți gogoșarii se vor înmuia bine și vor lăsa bine zeamă - recomand după aceste 20 de ore să-i amestecați bine, puneți o presă peste ei - aici o farfurie mare și câteva borcane deasupra.

Mai lăsați așa cu presa 5-6 ore.

Gogoșari în oțet, la rece - Pas 7
Pas 8

Uitați ce bine s-au lăsat și au zeamă din plin după această procedură cu presa.

Gogoșari în oțet, la rece - Pas 8
Pas 9

Borcanele le spălăm și sterilizăm bine - eu prefer să le usuc în cuptor, 30 de minute la 120 de grade.

Gogoșari în oțet, la rece - Pas 9
Pas 10

Spălați frunzele de țelină, rădăcinile de hrean le tăiați felii subțiri.

Gogoșari în oțet, la rece - Pas 10
Pas 11

În fiecare borcan punem la fund câteva felii de hrean și câte o frunză mică de țelină.

Gogoșari în oțet, la rece - Pas 11
Pas 12

Umpleți borcanele cu gogoșarii din lighean.

Gogoșari în oțet, la rece - Pas 12
Pas 13

Deasupra puneti iar hrean și câte o frunză de țelină.

Gogoșari în oțet, la rece - Pas 13
Pas 14

Apoi în fiecare borcan puneti câte o jumătate de linguriță de muștar boabe.

Gogoșari în oțet, la rece - Pas 14
Pas 15

Și câteva boabe de piper negru.

Gogoșari în oțet, la rece - Pas 15
Pas 16

Zeama pe care au lăsat-o gogoșarii o treceți printr-o sită și turnați în borcane.

Gogoșari în oțet, la rece - Pas 16
Pas 17

Închideți borcanele strâns cu capace.

Gogoșari în oțet, la rece - Pas 17
Pas 18

Așa cum v-am spus, am făcut testul cum vor sta cel mai bine gogoșarii.

Pe 2 borcane am scris pe capac - ca sunt FĂRĂ ASPIRINĂ - vor sta în cămară și vedem cum vor evolua.

2 din ele sunt la frigider pentru consum curent și 2 borcane cu jumate de pastilă de aspirină în fiecare, la fel în cămară.

Urmează să vă anunț cum va merge treaba asta :)

Gogoșari în oțet, la rece - Pas 18
Pas 19

Le-am servit deja într-o săptămână, și 1 borcan s-a evaporat imediat :)

Deci - buni, dulci-acrișori, crocanți, puțin picanți și aromați.

Poftă Bună!

Gogoșari în oțet, la rece - Pas 19

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 l (5-6 borcane de 800ml)
Timp de preparare:
1 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 24 min