Gogosari in otet, la rece

Da, acum pot sa declar ca ne plac foarte mult gogosarii in otet - dulci-acrisori, crocanti si aromati. Desi am incercat vreo 8 ani in urma o reteta de gogosari conservati la rece, nu am reusit - initial au fost buni dar foarte repede au fermentat si s-au stricat(intr-o camara de apartament, cam calduroasa). Anul acesta am repetat experienta, dar sper eu sa fie pana la urma reusita, pentru ca sunt prea deliciosi si pacat sa nu ne bucuram de ei si iarna. De data asta m-am asigurat mai mult, inca nu stiu cum vor sta in noua mea camara(tot de apartament, dar ceva mai racoroasa) asa ca in 2 borcane am pus cate jumate de pastila de aspirina, 2 le-am lasat de test, sa vad ce vor face fara conservant si 2 le tin la frigider(din care unu deja s-a mancat :))

Va tin la curent cu evolutia lor, dar fiindca nu este o cantitate exagerat de mare merg tinuti si la frigider - eu am facut 6 borcane de 800ml, dar nu le-am indesat tare acolo. Fiindca fiecare camara si beci are specificatiile ei, trebuie sa testati singuri cum vor sta - dar va spun sincer ca merita efortul, sunt prea buni!

Ce as mai remarca la reteta este ca desi e ceva otet aici, dupa ce se amesteca toate si mai lasa zeama gogosarii, acesta isi pierde din mirosul puternic si gustul acidulat - gogosarii sunt mai mult dulci decat acri, exact pe placul nostru.

Sarbatorim cu aceasta reteta de gogosari in otet si Reteta cu Nr.900 pe site, si nu retete simple, dar toate cu poze pe pasi si atent selectate! Deci ne auzim mai departe la reteta cu nr.1000 si un tort "aniversar" :)

Ingrediente
Gogosari
5 kg
am in vedere gogosarii intregi, cu cotor si seminte
Otet
500 ml
neaparat de 9%
Zahar
500 g
Sare pentru muraturi
100 g
Radacina de hrean
5 buc
Frunze de telina
5 legaturi
Mustar boabe
3 lingurite
Piper negru(boabe)
2 lingurite
Pasi de urmat
Pas 1

Gogosarii se spala bine si se pregatesc pentru reteta.

Aveti mare grija sa luati din piata gogosari frumosi, sanatosi si fara viermisori.

Gogosari in otet, la rece - Pas 1
Pas 2

Neaparat va puneti pe maini niste manusi de protectie - intr-un an le-am ignorat si ma ardeau mainile oribil dupa ce am curatat gogosarii.

Deci, le curatati de cotor si taiati felii subtiri sau mai mari, dupa preferinta.

Gogosari in otet, la rece - Pas 2
Pas 3

Intr-un bol amestecati zaharul cu sarea si otetul.

Gogosari in otet, la rece - Pas 3
Pas 4

Mutati gogosarii intr-un lighean mare, turnati peste ei saramura de otet.

Gogosari in otet, la rece - Pas 4
Pas 5

Amestecati bine cu o lingura.

Gogosari in otet, la rece - Pas 5
Pas 6

Acoperiti ligheanul cu un prosop si lasati 20-24 de ore in bucatarie, la temperatura camerei.

Gogosari in otet, la rece - Pas 6
Pas 7

Pentru a fi sigur ca toti gogosarii se vor inmuia bine si vor lasa bine zeama - recomand dupa aceste 20 de ore sa-i amestecati bine, puneti o presa peste ei - aici o farfurie mare si cateva borcane deasupra.

Mai lasati asa cu presa 5-6 ore.

Gogosari in otet, la rece - Pas 7
Pas 8

Uitati ce bine s-au lasat si au zeama din plin dupa aceasta procedura cu presa.

Gogosari in otet, la rece - Pas 8
Pas 9

Borcanele le spalam si sterilizam bine - eu prefer sa le usuc in cuptor, 30 de minute la 120 de grade.

Gogosari in otet, la rece - Pas 9
Pas 10

Spalati frunzele de telina, radacinile de hrean le taiati felii subtiri.

Gogosari in otet, la rece - Pas 10
Pas 11

In fiecare borcan punem la fund cateva felii de hrean si cate o frunza mica de telina.

Gogosari in otet, la rece - Pas 11
Pas 12

Umpleti borcanele cu gogosarii din lighean.

Gogosari in otet, la rece - Pas 12
Pas 13

Deasupra puneti iar hrean si cate o frunza de telina.

Gogosari in otet, la rece - Pas 13
Pas 14

Apoi in fiecare borcan puneti cate o jumatate de lingurita de mustar boabe.

Gogosari in otet, la rece - Pas 14
Pas 15

Si cateva boabe de piper negru.

Gogosari in otet, la rece - Pas 15
Pas 16

Zeama pe care au lasat-o gogosarii o treceti printr-o sita si turnati in borcane.

Gogosari in otet, la rece - Pas 16
Pas 17

Inchideti borcanele strans cu capace.

Gogosari in otet, la rece - Pas 17
Pas 18

Asa cum v-am spus, am facut testul cum vor sta cel mai bine gogosarii.

Pe 2 borcane am scris pe capac - ca sunt FARA ASPIRINA - vor sta in camara si vedem cum vor evolua.

2 din ele sunt la frigider pentru consum curent si 2 bocane cu jumate de pastila de aspirina in fiecare, la fel in camara.

Urmeaza sa va anunt cum va merge treaba asta :)

Gogosari in otet, la rece - Pas 18
Pas 19

Le-am servit deja intr-o saptamana, si 1 borcan s-a evaporat imediat :)

Deci  - buni, dulci-acrisori, crocanti, putin picanti si aromati.

Pofta Buna!

Gogosari in otet, la rece - Pas 19

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 l (5-6 borcane de 800ml)
Timp de preparare:
1 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 24 min