Da, acum pot să declar că ne plac foarte mult gogoșarii în oțet - dulci-acrișori, crocanți și aromați. Deși am încercat vreo 8 ani în urmă o rețetă de gogoșari conservați la rece, nu am reușit - inițial au fost buni dar foarte repede au fermentat și s-au stricat (într-o cămară de apartament, cam călduroasă). Anul acesta am repetat experiența, dar sper eu să fie până la urmă reușită, pentru că sunt prea delicioși și păcat să nu ne bucurăm de ei și iarna. De data asta m-am asigurat mai mult, încă nu știu cum vor sta în noua mea cămară (tot de apartament, dar ceva mai răcoroasă) așa că în 2 borcane am pus câte jumate de pastilă de aspirină, 2 le-am lăsat de test, să văd ce vor face fără conservant și 2 le țin la frigider (din care unu deja s-a mâncat :))
Vă țin la curent cu evoluția lor, dar fiindcă nu este o cantitate exagerat de mare merg ținuți și la frigider - eu am făcut 6 borcane de 800ml, dar nu le-am îndesat tare acolo. Fiindcă fiecare cămară și beci are specificațiile ei, trebuie să testați singuri cum vor sta - dar vă spun sincer că merită efortul, sunt prea buni!
Ce aș mai remarca la rețetă este că deși e ceva oțet aici, după ce se amestecă toate și mai lasă zeamă gogoșarii, acesta își pierde din mirosul puternic și gustul acidulat - gogoșarii sunt mai mult dulci decât acri, exact pe placul nostru.
Sărbătorim cu această rețetă de gogoșari în oțet și Rețeta cu Nr.900 pe site, și nu rețete simple, dar toate cu poze pe pași și atent selectate! Deci ne auzim mai departe la rețeta cu nr.1000 și un tort "aniversar" :)
Gogoșarii se spală bine și se pregătesc pentru rețetă.
Aveți mare grijă să luați din piață gogoșari frumoși, sănătoși și fără viermișori.
Neapărat vă puneți pe mâini niște mănuși de protecție - într-un an le-am ignorat și mă ardeau mâinile oribil după ce am curățat gogoșarii.
Deci, le curățați de cotor și tăiați felii subțiri sau mai mari, după preferință.
Într-un bol amestecați zahărul cu sarea și oțetul.
Mutati gogoșarii într-un lighean mare, turnați peste ei saramura de oțet.
Amestecați bine cu o lingură.
Acoperiți ligheanul cu un prosop și lăsați 20-24 de ore în bucătărie, la temperatura camerei.
Pentru a fi sigur că toți gogoșarii se vor înmuia bine și vor lăsa bine zeamă - recomand după aceste 20 de ore să-i amestecați bine, puneți o presă peste ei - aici o farfurie mare și câteva borcane deasupra.
Mai lăsați așa cu presa 5-6 ore.
Uitați ce bine s-au lăsat și au zeamă din plin după această procedură cu presa.
Borcanele le spălăm și sterilizăm bine - eu prefer să le usuc în cuptor, 30 de minute la 120 de grade.
Spălați frunzele de țelină, rădăcinile de hrean le tăiați felii subțiri.
În fiecare borcan punem la fund câteva felii de hrean și câte o frunză mică de țelină.
Umpleți borcanele cu gogoșarii din lighean.
Deasupra puneti iar hrean și câte o frunză de țelină.
Apoi în fiecare borcan puneti câte o jumătate de linguriță de muștar boabe.
Și câteva boabe de piper negru.
Zeama pe care au lăsat-o gogoșarii o treceți printr-o sită și turnați în borcane.
Închideți borcanele strâns cu capace.
Așa cum v-am spus, am făcut testul cum vor sta cel mai bine gogoșarii.
Pe 2 borcane am scris pe capac - ca sunt FĂRĂ ASPIRINĂ - vor sta în cămară și vedem cum vor evolua.
2 din ele sunt la frigider pentru consum curent și 2 borcane cu jumate de pastilă de aspirină în fiecare, la fel în cămară.
Urmează să vă anunț cum va merge treaba asta :)
Le-am servit deja într-o săptămână, și 1 borcan s-a evaporat imediat :)
Deci - buni, dulci-acrișori, crocanți, puțin picanți și aromați.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.