Încă o rețetă de șarmale dar de data asta cu arome orientale și o prezentare eu zic foarte interesantă. Cea mai tare chestie aici este faptul că se pot umple diferite legume cu umplutură de șarmale, și anume pe acest aspect am pus accentul și în Video, să vedeți cum le pregătim și umplem pe fiecare. Umplutura nu este cu mult diferită de cea pe care o știți, de la șarmalele simple, dar totuși o multitudine de arome și singurul condiment pe care s-ar putea să nu-l aveți la îndemână - amestec de 7 condimente (dar și acesta e deja disponibil, mai ales în magazinele arăbești sau cele online de condimente) - se poate omite sau înlocuiți cu puțin turmeric dacă aveți. O mare descoperire pentru mine au fost șarmalele din ceapă, și chiar merită făcute pentru că sunt cele mai bune din toate. De fiecare dată se caută și se termină primele :).
Și deși rețeta am adaptat-o cumva puțin la ce găsim aici în piață, totuși am fost ghidată foarte bine de prietenii noștri Geea și Felah, care gătesc aceste șarmale cu ochii închiși și sunt experți adevărați în șarmalele arăbești. Deci pot să spun că sunt destul de apropiate de variantele originale - pentru că și gospodinele arabe și cele din Turcia, gătesc cu mici diferențe de la casă la casă.
Așa se pot umple multe legume, dar mai ales cele de mai jos, se mai pot adăuga cartofii umpluți, mai multe frunze de viță de vie, dar să fie din aceea fragedă, verificată.
"Dolma" este umplutura și în ce o înveliți deja depinde de gustul fiecăruia, preferințe, îndemânare și pofte :) Sunt extraordinar de bune, servite cu mult iaurt și nu te poți abține să mai vezi și cum e aia cu vinete, sau aia cu dovlecel, dar și ceapă, și iar ceapă....
Pregătim mai întâi toate legumele pentru umplut:
- nu uitați să spălați bine frunzele de viță, dacă sunt sărate
- varza se pune într-o cratiță mare cu apă fierbinte și se scot 3-4 foi de deasupra, lăsați să se răcorească puțin.
Uitați ce caleidoscop de legume am avut eu, perfect de gătit aceste șarmale în plin sezon.
Și bineînțeles verdeața, usturoiul și 1 ceapă pentru umplutură - toate spălate, curățate și pregătite din timp.
Pregătim legumele pentru umplut:
Să nu vă speriați dacă am detaliat mai mult pașii, este doar pentru a accentua anumite aspecte.
Deci:
- Ardeii - se taie cu un cuțit capacul, dar nu până la urmă, scoateți cotorul, semințele - vedeți în video mai multe detalii. Observați că avem un capac care se ține de ardei, nu este tăiat complet.
- Vinetele - se taie în 2-3 părți (depinde cât de mari sunt) și scobiți cu un cuțit apoi cu o linguriță interiorul din fiecare bucată.
- Dovleceii - la fel ca și vinetele, se scobește interiorul atent, să nu le rupeți.
Atenție! Nu aruncați interiorul de la vinete și dovlecei, le vom folosi mai jos, în umplutură.
- Ceapa de apă:
- se taie foarte puțin din vârf, doar acele rădăcini mici și partea murdară.
- cu vârful cuțitului scobiți puțin din rădăcină și partea de jos care ține foile împreună, încercați să nu o găuriți prea tare, doar scobiți.
- tăiați ceapa de-a lungul, până la mijloc!
- desfaceți încet cu degetele și delimitați un pic rândurile de foi.
- scoateți atent mijlocul mic al cepei, îl dați la o parte - îl vom toca pentru umplutură
- și acum atent scoatem rândurile de foi ale cepei - observați și în video mișcările, sunt destul de intuitive
- cam așa arată o foaie de ceapă gata de umplut.
- Ceapa albă:
- procedura este cam aceeași ca la ceapa de apă - singura diferență este că fiind o ceapă puțin mai densă și tare, după ce o scobiți la rădăcină și tăiați până în mijloc - trebuie pusă pe 10-15 minute în apă fierbinte clocotită. Așa se va mai lăsa și veți putea lucra mai ușor, nu se vor rupe foile.
- uitați, cam așa arată rezultatul final.
Și roșiile - se taie capacul, nu până la urmă, scobiți cu o linguriță tot interiorul.
Ne ocupăm de umplutură:
Într-o tigaie încălziți bine uleiul.
Tocați 1 ceapă mare întreagă și toate resturile de la ceapa pregătită pentru umplutură.
Adăugați în tigaie, amestecați și căliți 5 minute.
Când ceapa se călește ușor adăugați în tigaie tot ce ați scobit de la dovlecei, vinete și roșii (tocat la cuțit sau dat prin robotul de bucătărie).
Amestecați și căliți 5 minute.
Adăugați pastă de ardei sau roșii, amestecați și mai lăsați 2 minute pe foc.
Pe urmă închideți focul și lăsați puțin să se răcorească.
Într-un bol mare puneți carnea tocată de vită/vițel/mânzat.
Adăugați orezul spălat, verdeața tocată, legumele sotate din tigaie, usturoiul pisat, piperul, boiaua, sarea și amestecul de 7 condimente.
Amestecați bine mai întâi cu o lingură apoi cu mâinile, să fie compoziția cât mai omogenă.
Umplem legumele:
Luăm o cratiță mare și începem să aranjăm în ea toate legumele umplute.
Aici ardeii, încercați să nu umpleți perfect legumele, mai lăsați loc să se umfle orezul.
Aici dovleceii și vinetele.
Puneți unul în altul cu deschizăturile, să nu iasă umplutura la fierbere.
Puneți 2-3 lingurițe de umplutură în ceapă.
Și rulați, să vină marginile de la ceapă una peste alta.
Roșiile la fel, le umpleți dar nu complet.
Și la final, luăm frunzele de viță - puneți 1 lingură de umplutură pe margine.
Și rulați bine, ca la șarmalele clasice.
La fel rulați și foile de varză, dacă sunt mai mari le rupeți jumătăți și tăiați mijlocul tare.
Și avem șarmalele gata, aranjate frumos în cratiță.
Fierbem șarmalele:
Turnați în oală 500 ml suc de roșii.
Adăugați încă puțină apă, cât să NU acopere șarmalele puțin, cam 0.5 cm.
Puneți deasupra o farfurie, ca o presă - legumele la fierbere să nu se ridice în apă.
Aprindeți focul sub oală și când încep să fiarbă șarmalele, acoperiți cu capac, faceți focul mic și lăsați 1 oră și jumătate.
După acest timp închideți focul și lăsați șarmalele încă 2-3 ore să se pătrundă sub capac.
Înainte de servire scoateți farfuria.
Acum, dacă aveți un platou mare și adânc - cum sunt cele turcești-arăbești - se răstoarnă toată oala cu șarmale în el și se servește pe masă festivă.
Anume așa este exemplar.
Eu nu am avut platou mare, așa că am luat atent cu o lingură din oală legumele umplute și le-am aranjat pe o farfurie mare.
Le serviți calde cu mult iaurt pe lângă și o mare poftă!
Cel mai greu aici este să te oprești :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.