Tin foarte mult sa mancam sanatos in familie, nu intram in extreme dar totusi aleg cu grija ce gatesc si din ce produse gatesc. Aceasta reteta de ciorba de cartofi cu afumatura a venit mai mult dupa o mare pofta, demult n-am gatit ceva de acest fel si chiar vroiam tare. Am fost repede in piata si am luat de la un magazin de produse taranesti niste costita afumata, nu grasa(tot am ales sa fie afumat dar cu mai putina grasime :) si m-am apucat de treaba. Am reusit sa-mi uimesc sotul cu aceasta ciorba de cartofi, am savurat-o cu totii pana la ultima lingura - este frumoasa, delicioasa, aromata, satioasa - pe langa un ardei iute e si mai perfecta.
Nu am avut o reteta anume pe care am urmat-o pas cu pas, sunt atat de multe retete de ciorba de cartofi cu afumatura pe net ca m-am pierdut prin ele. Am combinat si simplificat lucrurile dupa capul meu, dar cu un rezultat superb, se prepara repede si chiar o sa va delectati cu ea.
Inca o reteta in care am folosit apa filtrata cu cana Brita - curata, buna si fara efort de carat bidoane de apa de la magazin. Gasiti toata gama de cani pe site-ul Kitchenshop.
Intr-o tigaie adanca incalziti putin uleiul.
Taiati morcovii, ceapa si telina(si alte legume daca vreti) cubulete medii, le adaugati in tigaie.
Sotati putin, timp de 10 minute aproximativ, amestecand periodic.
Adaugati carnea afumata taiata cuburi mai mari, amestecati si mai caliti 5 minute.
Treceti acest amestec intr-o cratita mare de ciorba, a mea a fost de 5 litri.
Turnati 2-3 litri de apa in cratita.
Aveti grija sa fie apa curata - eu am filtrat apa de la robinet cu cana Brita de la Kitchenshop.
Cand apa incepe sa fiarba faceti focul mic, acoperiti oala cu capac si lasati 30 de minute.
Dupa acest timp adaugati cartofii taiati cubulete medii, lasati sa mai fiarba 20 de minute, sau pana se gatesc cartofii.
Cand au fiert cartofii acriti ciorba cu bors acru, otet sau bulion de rosii - depinde ce aveti si cum va place mai mult.
Potriviti de sare, dupa gust.
Lasati ciorba sa mai fiarba bine 5 minute.
Intr-un bol mai adanc amestecati galbenusurile de ou cu smantana.
Turnati unul dupa altul, amestecand continuu, cam 10 polonice din zeama de ciorba in amestecul de smantana si galbenusuri.
Apoi o turnati inapoi in oala cu ciorba, in acest fel galbenusurile nu se vor branzi.
Adaugati patrunjelul tocat sau tarhonul si amestecati.
Puneti oala inapoi pe foc si lasati sa fiarba doar 2-3 minute, nu mai mult!
Inchideti focul, acoperiti cu capac si lasati 15-20 de minute sa se patrunda inainte de servire.
Se serveste cu niste ardei iute pe langa(daca va place), ai mei au fost murati - o combinatie si mai buna.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.