Țin foarte mult să mâncăm sănătos în familie, nu intrăm în extreme dar totuși aleg cu grijă ce gătesc și din ce produse gătesc. Această rețetă de ciorbă de cartofi cu afumătură a venit mai mult după o mare poftă, demult n-am gătit ceva de acest fel și chiar vroiam tare. Am fost repede în piață și am luat de la un magazin de produse țărănești niște costiță afumată, nu grasă (tot am ales să fie afumată dar cu mai puțină grăsime :) și m-am apucat de treabă. Am reușit să-mi uimesc soțul cu această ciorbă de cartofi, am savurat-o cu toții până la ultima lingură - este frumoasă, delicioasă, aromată, sățioasă - pe lângă un ardei iute e și mai perfectă.
Nu am avut o rețetă anume pe care am urmat-o pas cu pas, sunt atât de multe rețete de ciorbă de cartofi cu afumătură pe net că m-am pierdut prin ele. Am combinat și simplificat lucrurile după capul meu, dar cu un rezultat superb, se prepară repede și chiar o să vă delectați cu ea.
Încă o rețetă în care am folosit apă filtrată cu cana Brita - curată, bună și fără efort de cărat bidoane de apă de la magazin. Găsiți toată gama de căni pe site-ul Kitchenshop.
Într-o tigaie adâncă încălziți puțin uleiul.
Tăiați morcovii, ceapa și țelina (și alte legume dacă vreți) cubulețe medii, le adăugați în tigaie.
Sotați puțin, timp de 10 minute aproximativ, amestecând periodic.
Adăugați carnea afumată tăiată cuburi mai mari, amestecați și mai căliți 5 minute.
Treceți acest amestec într-o cratiță mare de ciorbă, a mea a fost de 5 litri.
Turnați 2-3 litri de apă în cratiță.
Aveți grijă să fie apă curată - eu am filtrat apa de la robinet cu cana Brita de la Kitchenshop.
Când apa începe să fiarbă faceți focul mic, acoperiți oala cu capac și lăsați 30 de minute.
După acest timp adăugați cartofii tăiați cubulețe medii, lăsați să mai fiarbă 20 de minute, sau până se gătesc cartofii.
Când au fiert cartofii acriți ciorba cu borș acru, oțet sau bulion de roșii - depinde ce aveți și cum vă place mai mult.
Potriviți de sare, după gust.
Lăsați ciorba să mai fiarbă bine 5 minute.
Într-un bol mai adânc amestecați gălbenușurile de ou cu smântâna.
Turnați unul după altul, amestecând continuu, cam 10 polonice din zeama de ciorbă în amestecul de smântână și gălbenușuri.
Apoi o turnați înapoi în oala cu ciorbă, în acest fel gălbenușurile nu se vor brânzi.
Adăugați pătrunjelul tocat sau tarhonul și amestecați.
Puneți oala înapoi pe foc și lăsați să fiarbă doar 2-3 minute, nu mai mult!
Închideți focul, acoperiți cu capac și lăsați 15-20 de minute să se pătrundă înainte de servire.
Se servește cu niște ardei iute pe lângă (dacă vă place), ai mei au fost murați - o combinație și mai bună.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.