Ciorbă de cartofi cu afumătură

Țin foarte mult să mâncăm sănătos în familie, nu intrăm în extreme dar totuși aleg cu grijă ce gătesc și din ce produse gătesc. Această rețetă de ciorbă de cartofi cu afumătură a venit mai mult după o mare poftă, demult n-am gătit ceva de acest fel și chiar vroiam tare. Am fost repede în piață și am luat de la un magazin de produse țărănești niște costiță afumată, nu grasă (tot am ales să fie afumată dar cu mai puțină grăsime :) și m-am apucat de treabă. Am reușit să-mi uimesc soțul cu această ciorbă de cartofi, am savurat-o cu toții până la ultima lingură - este frumoasă, delicioasă, aromată, sățioasă - pe lângă un ardei iute e și mai perfectă.

Nu am avut o rețetă anume pe care am urmat-o pas cu pas, sunt atât de multe rețete de ciorbă de cartofi cu afumătură pe net că m-am pierdut prin ele. Am combinat și simplificat lucrurile după capul meu, dar cu un rezultat superb, se prepară repede și chiar o să vă delectați cu ea.

Încă o rețetă în care am folosit apă filtrată cu cana Brita - curată, bună și fără efort de cărat bidoane de apă de la magazin. Găsiți toată gama de căni pe site-ul Kitchenshop.

Ingrediente
Carne afumată
500 g
mușchi, pulpă, costiță - orice vă place, dar de preferat nu prea grasă
Cartofi
4 buc
   
Morcovi
2 buc
   
Ceapă albă
1 buc
   
Rădăcină de țelină
0.5 buc
este opțională, dar mai puteți adăuga și alte legume după preferință - ardei, păstârnac, etc.
Borș acru
500 ml
   
Sare
1 lingura
după gust
Pătrunjel verde
1 buc
adică 1 legătură, merge bine și tarhon aici
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Gălbenușuri de ou
2 buc
   
Smântână dulce pentru gătit -25-32%
100 ml
sau puteți înlocui cu smântână simplă, fermentată
Pași de urmat
Pas 1

Într-o tigaie adâncă încălziți puțin uleiul.

Tăiați morcovii, ceapa și țelina (și alte legume dacă vreți) cubulețe medii, le adăugați în tigaie.

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Pas 1
Pas 2

Sotați puțin, timp de 10 minute aproximativ, amestecând periodic.

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Pas 2
Pas 3

Adăugați carnea afumată tăiată cuburi mai mari, amestecați și mai căliți 5 minute.

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Pas 3
Pas 4

Treceți acest amestec într-o cratiță mare de ciorbă, a mea a fost de 5 litri.

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Pas 4
Pas 5

Turnați 2-3 litri de apă în cratiță.

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Pas 5
Pas 6

Aveți grijă să fie apă curată - eu am filtrat apa de la robinet cu cana Brita de la Kitchenshop.

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Pas 6
Pas 7

Când apa începe să fiarbă faceți focul mic, acoperiți oala cu capac și lăsați 30 de minute.

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Pas 7
Pas 8

După acest timp adăugați cartofii tăiați cubulețe medii, lăsați să mai fiarbă 20 de minute, sau până se gătesc cartofii.

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Pas 8
Pas 9

Când au fiert cartofii acriți ciorba cu borș acru, oțet sau bulion de roșii - depinde ce aveți și cum vă place mai mult.

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Pas 9
Pas 10

Potriviți de sare, după gust.

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Pas 10
Pas 11

Lăsați ciorba să mai fiarbă bine 5 minute.

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Pas 11
Pas 12

Într-un bol mai adânc amestecați gălbenușurile de ou cu smântâna.

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Pas 12
Pas 13

Turnați unul după altul, amestecând continuu, cam 10 polonice din zeama de ciorbă în amestecul de smântână și gălbenușuri.

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Pas 13
Pas 14

Apoi o turnați înapoi în oala cu ciorbă, în acest fel gălbenușurile nu se vor brânzi.

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Pas 14
Pas 15

Adăugați pătrunjelul tocat sau tarhonul și amestecați.

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Pas 15
Pas 16

Puneți oala înapoi pe foc și lăsați să fiarbă doar 2-3 minute, nu mai mult!

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Pas 16
Pas 17

Închideți focul, acoperiți cu capac și lăsați 15-20 de minute să se pătrundă înainte de servire.

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Pas 17
Pas 18

Se servește cu niște ardei iute pe lângă (dacă vă place), ai mei au fost murați - o combinație și mai bună.

Poftă Bună!

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Pas 18

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 l (Cratiță mare de 5 litri)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min