Ciorbă Rădăuțeană

Această ciorbă rădăuțeană a fost pentru mine o mare surpriză, am încercat mai demult o rețetă și n-am fost chiar mulțumită. De atunci nu prea am mai avut alte încercări, dar primăvara trecută am făcut această rețetă de ciorbă rădăuțeană și a devenit preferata noastră. De fiecare dată se mănâncă până la ultima lingură și toată lumea geme de plăcere lângă ea :) Eu de cele mai multe ori nu păstrez legumele care au fiert în supa de carne, dar aici se potrivesc perfect și ciorba are farmecul ei. Dar și așa am tăiat cubulețe doar morcovul și țelina - ardeiul s-a desfigurat complet și nu aveam ce tăia, iar păstârnacul a fost foarte fibros.

Și încă o precizare, eu de obicei acresc ciorba cu borș clasic, dar mi-a plăcut mult în această rețetă cum se combină aroma de usturoi cu cea de oțet, totuși nu e mult dar își face treaba minunat.

Iarăși vă arăt în rețetă că folosesc cana filtrantă pentru apă Brita, îmi place mult, este comodă și filtrează foarte bine apa de la robinet.

Ingrediente
Carne de pui
1 kg
   
Ardei gras
1 buc
   
Morcovi
1 buc
   
Ceapă albă
1 buc
   
Rădăcină de țelină
1 buc
   
Rădăcină pătrunjel (albitură)
1 buc
   
Sare
1 lingura
reglați după gust
Pătrunjel verde
1 legatura
   
Făină albă
1 lingura
   
Gălbenușuri de ou
3 buc
   
Smântână
400 ml
simplă, fermentată
Usturoi (cățeii)
3 buc
   
Piper măcinat
0.25 lingurite
   
Oțet
2 linguri
   
Pași de urmat
Pas 1

Legumele se spală și se curăță.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 1
Pas 2

La fel și carnea - eu de obicei scot pielea, să fie mai puțină grăsime în ciorbă.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 2
Pas 3

Într-o cratiță de 5 litri puneți carnea și legumele: țelină, morcov, ceapă, ardei, păstârnacul și ardeiul.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 3
Pas 4

Turnați apă curată cât să le acopere generos.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 4
Pas 5

Puneți oala la fiert, strângeți spuma care se formează deasupra, faceți focul mic și lăsați să fiarbă încet aproximativ 1 oră, sau până este gata complet carnea (în caz că aveți găină de casă).

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 5
Pas 6

După acest timp scoateți legumele și carnea din cratiță, lăsați-le puțin să se răcorească.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 6
Pas 7

Apoi tăiați cubulețe legumele fierte (cele pe care le vreți înapoi în ciorbă), carnea se taie-rupe bucățele mici.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 7
Pas 8

Într-un bol adânc amestecați gălbenușurile cu smântâna și făina.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 8
Pas 9

Apoi luați câte un polonic din supa fierbinte și turnați încet în compoziția de gălbenușuri, amestecați continuu în bol.

La fel turnați cam 8-10 polonice.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 9
Pas 10

Această supă cu smântână o turnăm înapoi în cratița mare pentru ciorbă.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 10
Pas 11

Tot acolo puneți și carnea bucățele.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 11
Pas 12

Și legumele tăiate cubulețe.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 12
Pas 13

Apoi adăugați sare după gust, puțin piper, pătrunjel tocat (sau alte mirodenii vă plac) și usturoiul pisat.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 13
Pas 14

Adăugați și oțet după gust, eu nu pun mai mult de 2-3 linguri, dar depinde de preferințele fiecăruia.

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 14
Pas 15

Lăsați ciorba să mai fiarbă încet 2-3 minute, nu mai mult că se brânzește!

Apoi închideți focul, acoperiți cu capac și mai lăsați 10-15 minute să se pătrundă.

Se servește cu un ardei și mult poftă!

Poftă Bună!

Ciorbă Rădăuțeană - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 l ()
Timp de preparare:
45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 90 min