Aceasta ciorba radauteana a fost pentru mine o mare surpriza, am incercat mai demult o reteta si n-am fost chiar multumita. De atunci nu prea am mai avut alte incercari, dar primavara trecuta am facut aceasta reteta de ciorba radauteana si a devenit preferata noastra. De fiecare data se mananca pana la ultima lingura si toata lumea geme de placere langa ea :) Eu de cele mai multe ori nu pastrez legumele care au fiert in supa de carne, dar aici se potrivesc perfect si ciorba are farmecul ei. Dar si asa am taiat cubulete doar morcovul si telina - ardeiul s-a desfigurat complet si nu aveam ce taia, iar pastarnacul a fost foarte fibros.
Si inca o precizare, eu de obicei acresc ciorba cu bors clasic, dar mi-a placut mult in aceasta reteta cum se combina aroma de usturoi cu cea de otet, totusi nu e mult dar isi face treaba minunat.
Iarasi va arat in reteta ca folosesc cana filtranta pentru apa Brita, imi place mult, este comoda si filreaza foarte bine apa de la robinet.
Legumele se spala si se curata.
La fel si carnea - eu de obicei scot pielea, sa fie mai putina grasime in ciorba.
Intr-o cratita de 5 litri puneti carnea si legumele: telina, morcov, ceapa, ardei, pastarnacul si ardeiul.
Turnati apa curata cat sa le acopere generos.
Puneti oala la fiert, strangeti spuma care se formeaza deasupra, faceti focul mic si lasati sa fiarba incet aproximativ 1 ora, sau pana este gata complet carnea(in caz ca aveti gaina de casa).
Dupa acest timp scoateti legumele si carnea din cratita, lasati-le putin sa se racoreasca.
Apoi taiati cubulete legumele fierte(cele pe care le vreti inapoi in ciorba), carnea se taie-rupe bucatele mici.
Intr-un bol adanc amestecati galbenusurile cu smantana si faina.
Apoi luati cate un polonic din supa fierbinte si turnati incet in compozitia de galbenusuri, amestecati continuu in bol.
La fel turnati cam 8-10 polonice.
Aceasta supa cu smantana o turnam inapoi in cratita mare pentru ciorba.
Tot acolo puneti si carnea bucatele.
Si legumele taiate cubulete.
Apoi adaugati sare dupa gust, putin piper, patrunjel tocat(sau alte mirodenii va plac) si usturoiul pisat.
Adaugati si otet dupa gust, eu nu pun mai mult de 2-3 linguri, dar depinde de preferintele fiecaruia.
Lasati ciorba sa mai fiarba incet 2-3 minute, nu mai mult ca se branzeste!
Apoi inchideti focul, acoperiti cu capac si mai lasati 10-15 minute sa se patrunda.
Se serveste cu un ardei si mult pofta!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.