Această ciorbă rădăuțeană a fost pentru mine o mare surpriză, am încercat mai demult o rețetă și n-am fost chiar mulțumită. De atunci nu prea am mai avut alte încercări, dar primăvara trecută am făcut această rețetă de ciorbă rădăuțeană și a devenit preferata noastră. De fiecare dată se mănâncă până la ultima lingură și toată lumea geme de plăcere lângă ea :) Eu de cele mai multe ori nu păstrez legumele care au fiert în supa de carne, dar aici se potrivesc perfect și ciorba are farmecul ei. Dar și așa am tăiat cubulețe doar morcovul și țelina - ardeiul s-a desfigurat complet și nu aveam ce tăia, iar păstârnacul a fost foarte fibros.
Și încă o precizare, eu de obicei acresc ciorba cu borș clasic, dar mi-a plăcut mult în această rețetă cum se combină aroma de usturoi cu cea de oțet, totuși nu e mult dar își face treaba minunat.
Iarăși vă arăt în rețetă că folosesc cana filtrantă pentru apă Brita, îmi place mult, este comodă și filtrează foarte bine apa de la robinet.
Legumele se spală și se curăță.
La fel și carnea - eu de obicei scot pielea, să fie mai puțină grăsime în ciorbă.
Într-o cratiță de 5 litri puneți carnea și legumele: țelină, morcov, ceapă, ardei, păstârnacul și ardeiul.
Turnați apă curată cât să le acopere generos.
Puneți oala la fiert, strângeți spuma care se formează deasupra, faceți focul mic și lăsați să fiarbă încet aproximativ 1 oră, sau până este gata complet carnea (în caz că aveți găină de casă).
După acest timp scoateți legumele și carnea din cratiță, lăsați-le puțin să se răcorească.
Apoi tăiați cubulețe legumele fierte (cele pe care le vreți înapoi în ciorbă), carnea se taie-rupe bucățele mici.
Într-un bol adânc amestecați gălbenușurile cu smântâna și făina.
Apoi luați câte un polonic din supa fierbinte și turnați încet în compoziția de gălbenușuri, amestecați continuu în bol.
La fel turnați cam 8-10 polonice.
Această supă cu smântână o turnăm înapoi în cratița mare pentru ciorbă.
Tot acolo puneți și carnea bucățele.
Și legumele tăiate cubulețe.
Apoi adăugați sare după gust, puțin piper, pătrunjel tocat (sau alte mirodenii vă plac) și usturoiul pisat.
Adăugați și oțet după gust, eu nu pun mai mult de 2-3 linguri, dar depinde de preferințele fiecăruia.
Lăsați ciorba să mai fiarbă încet 2-3 minute, nu mai mult că se brânzește!
Apoi închideți focul, acoperiți cu capac și mai lăsați 10-15 minute să se pătrundă.
Se servește cu un ardei și mult poftă!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.