Piccata este un mod italian de a prepara carnea de vita, pui sau peste - sunt de fapt bucatile de carne rumenite in unt si servite cu un sos delicios acrisor de lamaie, unt, capere si vin alb. Eu am ales sa fac varianta cea mai la indemana, cu carne de pui si va spun sincer ca deja am gatit vreo 5-6 ture de Chicken Piccata in ultima luna. De fiecare data cu mare succes, se mananca repede si cu multe gemete de placere.
Ati vazut ca am facut eu aceasta reteta in cadrul Live Cooking-ului, acum am ajuns sa va arat si reteta pe pasi cu un video mai compact. Chiar merita efortul sa iesiti din zona de confort si sa gatiti ceva un pic mai deosebit pentru familie si cei dragi. Singurul ingredient mai smeker sunt caperele, dar se gasesc in orice supermarket si chiar nu e cazul sa va impiedicati de ele. Sunt perfecte aici si dau o nota mai aromata sosului. Cum am mai spus si in Live Cooking, la o mare nevoie se pot inlocui cu niste bucatele de castraveciori murati, dar numai la mare nevoie!
Bucatile de piept de pui se taie felii subtiri, daca e un piept mai mic il taiati in 2 parti, pe lung.
Daca e unul mai gros incercati sa-l feliati in 3 bucati.
Carnea de vita ar fi bine s-o mai bateti putin, sa fie mai frageda.
Se asezoneaza cu sare si piper fiecare bucata de carne, pe ambele parti.
Asa faceti toata carnea si o puneti intr-o farfurie, la o parte.
Intr-o farfurie amestecati faina si parmesanul.
Daca nu aveti parmesan se poate face si fara el, de cele mai multe ori am vazut ca asa se face.
Intr-o tigaie mai larga turnati uleiul de masline si 30g de unt, lasati sa se incalzeasca bine.
Treceti prin faina si parmesan fiecare felie de carne.
Puneti la prajit carnea, la foc mediu.
Aveti grija sa rumeniti carnea, dar si sa o gatiti complet pe ambele parti - altfel nu o mai preparam termic.
Pe parcus, cand este gata, o treceti intr-o farfurie mai mare si acoperiti cu o folie sau prosop, sa se tina calda.
Intre timp, cat se gateste carnea, pregatiti ingredientele pentru sos.
Observati ca am taiati lamaia in jumatate - una am feliat-o subtire, alta am lasat-o intreaga - sa scurg zeama din ea.
In tigaia in care ati rumenit carnea adaugati usturoiul tocat si il caliti 10 secunde, amestecati periodic.
Turnati vinul, scurgeti zeama de la o jumatate de lamaie.
Lasati sa fiarba 5-10 minute, pana lichidul scade cam in jumate.
Apoi puneti in tigaie 20g de unt si feliile de lamaie, amestecati bine si observati ca sosul se leaga mai bine.
Adaugati caperele si patrunjelul tocat, amestecati bine si inchideti focul.
Observati ca nu am pus sare in sos, caperele sunt un pic sarate si mai bine nu trebuie, numai dupa ce il gustati.
Eu prima data l-am gustat si mi s-a parut destul de acru, am zis ca nu mi-a reusit reteta, dar dupa ce l-am combinat cu carnea a fost perfect.
Imediat turnati sosul de capere si lamaie peste bucatile de carne si serviti.
Este atat de bun ca merge cu orice garnitura - legume, cartofi, orez, etc.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.