Această rețetă de cuib de viespi m-a surprins când am gustat-o pe drumurile din Italia...da, se mai întâmplă așa - am venit din Italia și mă apuc de o rețetă tipic românească :) M-a servit o doamnă care a luat-o la drum și era în grupul nostru cu care am fost în ultima excursie, îmi zisese că este cuib de viespi făcut de soacra ei și că este bun, etc. Mi-a plăcut foarte mult, așa de mult că n-am mai avut răbdare să aștept rețeta de la soacra Ioanei și am căutat-o/improvizat-o singură. Mi-a ieșit o rețetă perfectă de cuibi de viespe cu aluat fraged, aromat, moale - foarte păcătos, nu te mai poți opri din mâncat!
Se poate face simplu, doar cu unt și vanilie, sau mai adăugați în umplutură nucă de cocos, nuci simple, scorțișoară, cacao, etc. Eu am mers pe varianta simplă și a fost minunată chiar și așa, deci vă dați seama ce iese dacă mai puneți și altele!
Încă o chestie, am ținut să vă arăt în special aici ce fel de spatulă folosesc mai mult de 6-7 ani, pe cea de la Tupperware. O puteți vedea în majoritatea rețetelor prin poze, este una din cele mai bune investiții din bucătăria mea și sunt ca fără mâini dacă nu o am la îndemână când gătesc. Distribuitorii Tupperware o mai numesc în glumă "Spatulă Linge-Tot", și este adevărat! :) O puteți face comandă la orice distribuitor Tupperware din țară, lista completă o găsiți aici în link. Spatula este foarte bine gândită, din silicon de bună calitate și rezistă la temperaturi înalte când gătiți și amestecați cu ea mâncăruri fierbinți. Eu am 2, și am dat cadouri pe la rudele cele mai apropiate cu fiecare ocazie!
Într-un bol adânc amestecați drojdia proaspătă cu 1 lingură de făină și 50g de zahăr.
Turnați 100ml de apă caldă, amestecați bine și lăsați 10-15 minute.
Observați ce spumă face aici, după 10 minute, deci drojdia își face treaba și putem lucra mai departe.
Aici observați spatula mea de silicon de la Tupperware și sincer vă recomand, este minunată și își merită toți banii.
Mai multe detalii cum să luați legătura cu un distribuitor Tupperware găsiți aici.
Într-un bol mare puneți făina, adăugați compoziția de drojdie, gălbenușurile, uleiul, 200ml de lapte cald, sarea și vanilia.
Amestecați bine ingredientele cu o spatulă sau lingură mare.
Apoi treceți aluatul pe masa presărată cu puțină făină și îl mai frământați 3-4 minute, până se uniformizează.
Îl puneți înapoi în bol, lăsați la crescut 1 oră, acoperiți bolul cu un prosop.
Până crește aluatul pregătim umplutura:
- într-un bol punem 200g de unt moale și 100g de zahăr, amestecați bine cu o lingură.
Aici mai puteți adăuga nucă de cocos, cacao, scorțișoară, nuci, etc.
Acum avem aluatul crescut frumos și mergem mai departe.
Îl scoatem din bol pe masa presărată cu puțină făină, nu îl frământați, doar adunați un pic.
Se taie în 2 bucăți uniforme.
Fiecare o turțiți puțin cu mâinile prin făină.
Și o întindeți cu făcălețul într-o foaie mare, cam de 2-3mm grosime.
Pentru fiecare foaie întinsă folosim câte jumătate din compoziția de unt cu zahăr, amestecată anterior.
Întindeți bine pe toată suprafața foii folosind o lingură.
Apoi faceți un rulou.
Și îl tăiați în 6-8 bucăți uniforme.
Aceste rulouri le treceți în tava adâncă de cuptor, unsă cu puțin ulei dinainte.
Lăsați să crească 20-30 de minute în tavă.
Apoi le puneți pentru 20 de minute la cuptor preîncălzit la 200 de grade.
În acest timp pregătim siropul de lapte:
- într-o cratiță amestecați 125ml de lapte fierbinte cu 150g de zahăr, până acesta se dizolvă complet.
Așa arată cuiburile noastre după 20 de minute de cuptor.
Turnați siropul de lapte peste ele, le ungeți cu pensula și deasupra.
Le puneți înapoi la cuptor și mai lăsați 15-20 de minute, vor arăta cam așa după acest timp.
Lăsați să se răcească bine înainte de servire, calde sunt cele mai bune dar există riscul să nu vă mai puteți opri din mâncat :))
Și o secțiune, păcat că pozele nu au miros, sunt fantastice!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.