Acesta reteta de cuib de viespi m-a surprins cand am gustat-o pe drumurile din Italia...da, se mai intampla asa - am venit din Italia si ma apuc de o reteta tipic romaneasca :) M-a servit o doamna care a luat-o la drum si era in grupul nostru cu care am fost in ultima excursie, imi zisese ca este cuib de viespi facut de soacra ei si ca este bun, etc. Mi-a placut foarte mult, asa de mult ca n-am mai avut rabdare sa astept reteta de la soacra Ioanei si am cautat-o/improvizat-o singura. Mi-a iesit o reteta perfecta de cuibi de viespe cu aluat fraged, aromat, moale - foarte pacatos, nu te mai poti opri din mancat!
Se poate face simplu, doar cu unt si vanilie, sau mai adaugati in uplutura nuca de cocos, nuci simple, scortisoara, cacao, etc. Eu am mers pe varianta simpla si a fost minunata chiar si asa, deci va dati seama ce iese daca mai puneti si altele!
Inca o chestie, am tinut sa va arat in special aici ce fel de spatula folosesc mai mult de 6-7 ani, pe cea de la Tupperware. O puteti vedea in majoritatea retetelor prin poze, este una din cele mai bune investitii din bucataria mea si sunt ca fara maini daca nu o am la indemana cand gatesc. Distribuitorii Tupperware o mai numesc in gluma "Spatula Linge-Tot", si este adevarat! :) O puteti face comanda la orice distribuitor Tupperware din tara, lista completa o gasiti aici in link. Spatula este foarte bine gandita, din silicon de buna calitate si rezista la temperaturi inalte cand gatiti si amestecati cu ea mancaruri fierbinti. Eu am 2, si am dat cadouri pe la rudele cele mai apropiate cu fiecare ocazie!
Intr-un bol adanc amestecati drojdia proaspata cu 1 lingura de faina si 50g de zahar.
Turnati 100ml de apa calda, amestecati bine si lasati 10-15 minute.
Observati ce spuma face aici, dupa 10 minute, deci drojdia isi face treaba si putem lucra mai departe.
Aici observati spatula mea de silicon de la Tupperware si sincer va recomand, este minunata si isi merita toti banii.
Mai multe detalii cum sa luati legatura cu un distribuitor Tupperware gasiti aici.
Intr-un bol mare punet faina, adaugati compozitia de drojdie, galbenusurile, uleiul, 200ml de lapte cald, sarea si vanilia.
Amestecati bine ingredientele cu o spatula sau lingura mare.
Apoi treceti aluatul pe masa presarata cu putina faina si il mai framantati 3-4 minute, pana se uniformizeaza.
Il puneti inapoi in bol, lasati la crescut 1 ora, acoperitti bolul cu un prosop.
Pana creste aluatul pregatim umplutura:
- intr-un bol punem 200g de unt moale si 100g de zahar, amestecati bine cu o lingura.
Aici mai puteti adauga nuca de cocos, cacao, scortisoara, nuci, etc.
Acum avem aluatul crescut frumos si mergem mai departe.
Il scoatem din bol pe masa presarata cu putina faina, nu il framantati, doar adunati un pic.
Se taie in 2 bucati uniforme.
Fiecare o turtiti putin cu mainile prin faina.
Si o intindeti cu facaletul intr-o foaie mare, cam de 2-3mm grosime.
Pentru fiecare foaie intinsa folosim cate jumatate din compozitia de unt cu zahar, amestecata anterior.
Intindeti bine pe toata suprafata foii folosind o lingura.
Apoi faceti un rulou.
Si il taiati in 6-8 bucati uniforme.
Aceste rulouri le treceti in tava adanca de cuptor, unsa cu putin ulei dinainte.
Lasati sa creasca 20-30 de minute in tava.
Apoi le puneti pentru 20 de minute la cuptor preincalzit la 200 de grade.
In acest timp pregatim siropul de lapte:
- intr-o cratita amestecati 125ml de lapte fierbinte cu 150g de zahar, pana acesta se dizolva complet.
Asa arata cuiburile noastre dupa 20 de minute de cuptor.
Turnati siropul de lapte peste ele, le ungeti cu pensula si deasupra.
Le puneti inapoi la cuptor si mai lasati 15-20 de minute, vor arata cam asa dupa acest timp.
Lasati sa se raceasca bine inainte de servire, calde sunt cele mai bune dar exista riscul sa nu va mai puteti opri din mancat :))
Si o sectiune, pacat ca pozele nu au miros, sunt fantastice!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.