Această rețetă de prăjitură cu griș este inspirată din bucătăria arăbească, se mai face o prăjitură similară grecească - Revani, dar au rămas la denumirea de Basbousa pentru că așa am gustat-o și am aflat rețeta de la prietenii noștri Felah și Geea. Pe cât de simplu se face această prăjitură cu griș, rezultatul este unul extraordinar de fraged și bun. În rețetă observați că avem ceva sirop de zahăr dar prăjitura este neașteptat de fresh și tare păcătoasă, nu prea te poți opri din mâncat și nu este deloc prea dulce.
În mod normal se face cu griș arăbesc, mai fin decât cel românesc, dar eu nu aveam la început și am testat cu grișul nostru. Pe urmă am găsit grișul arăbesc dar totuși mi-a plăcut mai mult cum iese cu griș românesc, deci nu trebuie să căutați ingrediente deosebite. Pe urmă, dacă vreți o aromă autentică arăbească, vă puteți agita puțin și cumpărați de la supermarket Apă de Flori sau Apă de Trandafiri, de la raionul de produse arăbești. Eu chiar recomand, pentru că această aromă fină dă senzația de "Oau!" și neapărat aveți grijă să nu puneți mai mult decât este indicat în rețetă, aroma este puternică și excesul strică. Dacă nu găsiți Apă de Flori, eu am luat și am găsit o dată Esență de Trandafiri pentru prăjituri, este senzațională și ea de folosit aici.
Dar dacă nu aveți nimic din cele enumerate mai sus, folosiți vanilie simplă, zeamă de lămâie și tot va fi minunată și fragedă. Observați că am pus și Șofran, la fel este opțional, dar dacă vreți să vă apropiați cât mai mult de rețeta originală puteți să-l puneți în sirop.
Am folosit iar în rețetă apă filtrată cu cana Brita de la Kitchenshop, aveți pe site o varietate mare de căni și sisteme de filtrare, calitate germană la prețuri foarte bune.
Într-o cratiță turnați 2-3 pahare de apă și 400g de zahăr (sau 2 pahare de zahăr).
Amestecați bine și puneți pe foc până începe să fiarbă.
Când începe să fiarbă siropul îl amestecați să se dizolve bine zahărul.
Adăugați zeama de la o jumătate de lămâie.
Adăugați 1 linguriță de apă de flori (nu mai mult!), dacă aveți.
Și câteva firicele de șofran, dacă aveți.
Amestecați bine siropul încă o dată și închideți focul. Îl lăsați să se răcorească puțin.
În acest timp preparăm prăjitura.
Într-un bol mai mare amestecăm ouăle cu zahărul.
Continuați să amestecați și încorporați treptat uleiul.
Turnați laptele bătut, puneți vanilie și esență de trandafiri (dacă aveți).
Apoi puneți toate ingredientele uscate - făina, grișul, nuca de cocos și praful de copt.
Amestecați bine cu un tel să fie aluatul uniform, fără cocoloașe.
Ungeți cu ulei o tavă adâncă de cuptor, aici am una de sticlă - 20x30cm.
Turnați aluatul în tavă și îl distribuiți uniform.
Deasupra aranjați migdalele la distanțe egale.
Puteți să înlocuiți cu caju sau nucă simplă românească.
Puneți prăjitura la cuptor preîncălzit la 180 de grade pentru 35-40 de minute, până se rumenește bine.
Când o scoateți din cuptor și cât mai este fierbinte se taie bucăți uniforme.
Imediat turnați siropul peste prăjitura fierbinte.
Acum o lăsați să se însiropeze și să se răcească complet 4-5 ore.
Deși are sirop textura este pufoasă și ușor umedă, e destul de fresh de la zeama de lămâie.
Iar dacă ați folosit și aromele de care v-am spus va fi chiar o Basbousa autentică :)
Oricum este delicioasă și vă recomand s-o încercați neapărat.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.