Așa cum v-am promis vă arăt rețeta de turtă dulce rapidă, la tavă - are o consistență pufoasă și moale, dar dacă o lăsați așa neacoperită 1-2 zile devine ceva mai asemănătoare cu turta dulce clasică :) Această rețetă de turtă dulce este de fapt cel mai popular desert de Crăciun în Polonia și se numește acolo "Pjernik" - în mod normal se mai unge cu gem de prune acrișor și se mai glazurează cu ciocolată, deci este o nebunie. Eu vă propun să încercați măcar varianta simplă de turtă dulce, eventual presărat niște zahăr pudră deasupra sau orice glazură vă place.
Se face simplu și repede, neapărat să nu omiteți mirodeniile (în cel mai grav caz puneți numai scorțișoară), ele dau aromă deosebită și culoare. Dacă luați toate aceste mirodenii separat o să vă gândiți că nu merg aici, dar combinate și măcinate dau o aromă extraordinară. Eu am dat mai jos și rețeta amestecului de mirodenii pe care l-am făcut singură și am măcinat la râșnița de cafea. Este o cantitate destul de generoasă, puteți să mai bucurați pe cineva cu ele sau faceți mai puțin.
Înălțimea turtei o puteți regla cu dimensiunea tăvii de cuptor folosite, aici am una de 20x30cm, dacă faceți în tava simplă de cuptor de aragaz nu va fi foarte groasă. Se poate face și în tava de pandișpan, cea rotundă cu borduri care se scot, dar aveți grijă la cantități, că va fi ceva mai înaltă. O puteți tăia în acest caz în jumate, ungeți foile cu gem de prune și deasupra glazurați cu ciocolată topită - așa veți avea cel mai tare tort-turtă dulce :)
În primul rând vă apucați de amestecul de mirodenii pentru turtă, dacă nu-l faceți sau aveți gata cumpărat omiteți acești pași. Eu totuși recomand să depuneți un mic efort și să le faceți singuri, diferența este mare.
Deci, aici eu am cântărit toate mirodeniile pe care le aveam întregi, din cele enumerate la ingrediente.
Le treceți prin râșnița de cafea și le faceți pudră cât mai fină.
La cele măcinate de mine am adăugat condimentele cumpărate gata măcinate - aici am avut ghimbirul și nucșoara. Amestecați bine și observați că aveți o cantitate generoasă de mirodenii, le păstrați în borcan ermetic pentru alte ture sau faceți cadou și la alții.
Acum puteți continua prepararea aluatului:
- separați albușurile de gălbenușuri.
Bateți albușurile spumă tare cu un mixer.
În alt bol puneți untul moale și zahărul, mixați bine.
Adăugați gălbenușurile, smântâna și mierea, amestecați bine cu mixerul.
Făina o amestecați cu praful de copt, 1 lingură de cacao, 2 lingurițe de scorțișoară și 1 linguriță de mirodenii pentru turtă dulce (puteți pune și mai mult dar s-ar putea să fie puțin picantă turta).
Turnați acest amestec de făină la cel de unt și gălbenușuri.
Amestecați bine să nu fie cocoloașe.
Și ultima etapă - luați albușurile bătute spumă, le adăugați în aluat și amestecați atent cu o spatulă până se încorporează complet.
Turnați aluatul în tava așternută cu hârtie de copt și îl puneți la cuptor preîncălzit la 180 de grade pentru 25-30 de minute.
Când este gata lăsați să se răcească complet.
Puteți opțional orna cu zahăr pudră, glazură de ciocolată sau orice altă glazură vă place.
Nouă ne-a plăcut așa simplă, puteți unge și să serviți turta cu niște gem de prune pe lângă, este superbă combinația.
Aici o secțiune pufoasă și moale, deosebit de bună și aromată.
Cu siguranță veți împăca toată lumea cu această turtă dulce dar cu minim efort.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.