Încă o rețetă moștenită de la mama și bunica, de fapt nici rețetă nu este - o regulă generală cum se face pâinea, din ea rezultă multe alte derivate de pâine(cu tărâțe, cu secară, dovlecei, albă, etc). Acasă la noi se făcea la cuptor cu lemne, iar mama făcea pâine pentru 2 săptămâni(vreo 10 bucăți). Aici cantitățile de ingrediente sunt pentru 2-3 pâini, de mărimea tăvilor de cozonac. La fel se pot adăuga și alte tipuri de făină, ca să o faceți mai sănătoasă și dietetică - făină albă, făină de secară, de tărâțe, neagră, semințe de in și susan măcinate. Dacă o preferați albă puneți toată făina să fie albă, de fapt rețeta de pâine de casă de la mama așa este, numai cu făină albă.
Observați în rețeta video că am făcut 3 pâini mici, mai jos în rețetă pe pași le aveți în aceeași cantitate de aluat dar pentru 2 pâini mai mari.
Încă o chestie, varianta cea mai simplă este să faceți pâinea cu apă caldă, aici e curată și filtrată cu cană Brita(le găsiți pe site-ul kitchenhop). Dar mama mai avea și micile ei secrete, punea zer sau lapte și ieșea pâinea și mai pufoasă, mai fragedă.
Atenție! Dacă faceți 3 pâini, vor fi un pic mai mici și mai frumoase - ca în rețeta Video.
Într-un bol mai mare se toarnă apa caldă, zahărul, drojdia și un pahar de făină albă(în video nu am pus). Amestecați cu un tel să se uniformizeze.
Lăsați aproximativ 10-15 minute să se activeze drojdia, se vor vedea niște bule de aer în maia.
Apoi adăugați uleiul, sarea, amestecați bine. Urmează să puneți făina albă simplă sau amestec de diverse tipuri de făină.
În funcție de tipul făinii s-ar putea să varieze cantitatea finală, vă orientați după textura aluatului.
La mine a luat 750-800g în total.
La început amestecați toate ingredientele cu o lingură până se leagă, apoi cu mâinile.
Apoi presărați făină pe o planșetă sau direct pe masă, scoateți aluatul și îl frământați, adăugând făină dacă este nevoie - trebuie să fie un aluat moale, dar să nu se lipească de mâini.
Ungeți cu ulei bolul în care ați preparat coca. Aluatul de mai sus îl puneți în bol, acoperiți totul cu folie de plastic și lăsați să crească până se umple recipientul(40-60 de min).
Așa arată aluatul crescut.
Scoateți aluatul, îl mai frământați bine o dată. Lăsați 10-15 min să se odihnească.
Apoi îl împărțiți în 6 bucăți mai mici.
Din fiecare bucată de aluat întindeți câte o baghetă subțire. Ca să formați o pâine aveți nevoie de 3 și le aranjați una lângă alta.
Împletiți aceste 3 cozi, faceți un împletit clasic.
În așa fel faceți ambele pâini, le puneți în tăvile de cozonac unse cu ulei sau așternute cu hârtie de copt și lăsați să crească la loc cald.
Trebuie să crească cât să se umple tava.
Înainte să le puneți la cuptor le puteți unge cu ou bătut și presăra susan sau mac deasupra. În acest caz s-ar putea rumeni mai repede deasupra și va trebui să le protejați cu o bucată de folie de aluminiu pusă peste pâine în procesul de coacere.
Apoi le coaceți la temperatura medie(180 de grade) la cuptor timp de 45 de minute, până se rumenesc bine.
Imediat ce le scoateți din cuptor, le scoateți din tăvi(mai nou îmi place să le las în tăvi 20-30 de minute, să se aburească) și le ungeți cu puțin ulei pe toate părțile. O chestie importantă de știut - dacă le ungeți cu puțin ulei deasupra, coaja va rămâne crocantă, dacă le pensulați cu apă, aceasta va avea coaja mai moale.
Acoperiți cu un prosop și lăsați să se răcească.
Aici observați cele 3 pâini mai mici din rețeta Video.
În rețeta Video am folosit apă curată de la cană Brita, mereu la îndemână pentru orice mâncare și de băut. Scăpați la sigur de căratul sticlelor cu apă.
Un mic sfat - puteți congela una din pâini și vă veți bucura de ea proaspătă oricând aveți nevoie și poate nu aveți timp s-o faceți chiar atunci.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.