Inca o reteta mostenita de la mama si bunica, de fapt nici reteta nu este - o regula generala cum se face painea, din ea rezulta multe alte derivate de paine(cu tarate, cu secara, dovlecei, alba, etc). Acasa la noi se facea la cuptor cu lemne, iar mama facea paine pentru 2 saptamani(vreo 10 bucati). Aici cantitatile de ingrediente sunt pentru 2-3 paini, da marimea tavilor de cozonac. La felse pot adauga si alte tipuri de faina, ca sa o faceti mai sanatoasa si dietetica - faina alba, faina de secara, de tarate, neagra, seminte de in si susan macinate. Daca o preferati alba puneti toata faina sa fie alba, de fapt reteta de paine de casa de la mama asa este, numai cu faina alba.
Observati in reteta video ca am facut 3 painici mai mici, mai jos in reteta pe pasi le aveti in aceeasi cantitate de aluat dar pentru 2 paini mai mari.
Inca o chestie, varianta cea mai simpla este sa faceti painea cu apa calda, aici e curata si filtrata cu cana Brita(le gasiti pe site-ul kitchenhop). Dar mama mai avea si micile ei secrete, punea zer sau lapte si iesea painea si mai pufoasa, mai frageda.
Atentie! Daca faceti 3 paini, vor fi un pic mai mici si mai frumoase - ca in reteta Video.
Intr-un bol mai mare se toarna apa calda, zaharul,drojdia si un pahar de faina alba(in video nu am pus). Amestecati cu un tel sa se uniformizeze.
Lasati aproximativ 10-15 minute sa se activizeze drojdia, se vor vedea niste bule de aer in maia.
Apoi adaugati uleiul, sarea, amestecati bine. Urmeaza sa puneti faina alba simpla sau amestec de diverse tipuri de faina.
In functie de tipul fainii s-ar putea sa varieze cantitatea finala, va orientati dupa textura aluatului.
La mine a luat 750-800g in total.
La inceput amestecati toate ingredientele cu o lingura pana se leaga, apoi cu mainile.
Apoi presarati faina pe o planseta sau direct pe masa, scoateti aluatul si il framantati, adaugand faina daca este nevoie - trebuie sa fie un aluat moale, dar sa nu se lipeasca de maini.
Ungeti cu ulei bolul in care ati preparat coca. Aluatul de mai sus il puneti in bol, acoperiti totul cu folie de plastic si lasati sa creasca pana se umple recipientul(40-60 de min).
Asa arata aluatul crescut.
Scoateti aluatul, il mai framantati bine o data. Lasati 10-15 min sa se odihneasca.
Apoi il impartiti in 6 bucati mai mici.
Din fiecare bucata de aluat intindeti cate o bagheta subtire. Ca sa formati o paine aveti nevoie de 3 si le aranjati una langa alta.
Impletiti aceste 3 cozi, faceti un impletit clasic.
In asa fel faceti amandoua painile, le puneti in tavile de cozonac unse cu ulei sau asternute cu hartie de copt si lasati sa creasca la loc cald.
Trebuie sa creasca cat sa se umple tava.
Inainte sa le puneti la cuptor le puteti unge cu ou batut si presara susan sau mac deasupra. IN acest caz s-ar putea rumeni mai repde deasupra si va trebui sa le protejati cu o bucata de folie de aluminiu pusa peste paine in procesul de coacere.
Apoi la coaceti la temperatura medie(180 de grade) la cuptor timp de 45 de minute, pana se rumenesc bine.
Imediat ce le scoateti din cuptor, le scoateti din tavi(mai nou imi place sa le las in tavi 20-30 de minute, sa se abureasca) si le ungeti cu putin ulei pe toate partile. O chestie importanta de stiut - daca le ungeti cu putin ulei deasupra coaja va ramane crocanta, daca le pensulati cu apa, aceasta va avea coaja mai moale.
Acoperiti cu un prosop si lasati sa se raceasca.
Aici observati cele 3 paini mai mici din reteta Video.
In reteta Video am folosit apa curata de la cana Brita, mereu la indemana pentru orice mancare si de baut. Scapati la sigur de caratul sticlelor cu apa.
Un mic sfat - puteti congela una din paini si va veti bucura de ea proaspata oricand aveti nevoie si poate nu aveti timp s-o faceti chiar atunci.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.