Revin dupa sarbatori cu aceasta reteta simpla de coq au vin, testata pe mai multi musafiri cu un mare succes, mai ales ca in prima ruda am folosit carne de cucos de tara, asa cum scrie la carte :) De fapt la carte scrie ca trebuie sa fie un cucos frantuzesc de Bresse, dar a fost bun si cel de la mama din curte. Nu m-am linistit si am repetat reteta de coq au vin cu pulpe simple de comert, mai greu sa gasesti un cucos exeplar de tara si sa fie cu mai multe pulpe(eu am avut 2 cucosi si am ales doar pulpele de la ei, deci cam scump si complicat, dar asa sa faceti cand aveti ocazia). Deci, aveti la ultimii pasi si varianta mai gospodareasca, la indemana, cu pulpe simple de comert - sincera sa fiu, parca a fost si mai bun, deci va apucati fara grija :) Foarte important in reteta de coq au vin sa folositi un vin rosu sec de buna calitate, cel care va place la gust si pe care il serviti cu placere. In prima tura am facut cu vin de Bordeaux, iar in a 2-a reteta am folosit Purcari Cabernet-Sauvignon, poate oi fi eu mai moldoveanca dar cel de Purcari a fost parca mai bun...si in reteta si pe langa :)
Sunt multe variante de retete de coq au vin, care mai de care autentice si clasice, eu am ales-o pe cea care mi s-a parut mai simpla si mi-a "mirosit" cel mai bine prin calculator. Este reteta unei doamne blogger, sotia unui milionar din Rusia, dar care traieste mult in Franta, gateste si face poze ca si noi, simplele gospodine. Interesant sa citesc retetele ei, foarte multe clasice, cu ingrediente autentice si gatite chiar de bucatari profesionisti, ea fiind de multe ori doar cu pozele. Aveti la sfarsitul retetei link-ul spre blogul sursa, asa cum obisnuiesc sa fac la toate retetele care nu-mi apartin.
- In primul rand se curata si se pregatesc legumele
- Morcovii se taie rondele mai groase, la fel si ceapa. Telina se taie felii sau se lasa asa tije de dimensiune medie.
- Le puneti pe toate intr-o tava de cuptor si le stropiti deasupra cu 50ml de ulei de masline.
Puneti tava la cuptor preincalzit la 200 de grade pentru 15-20 de minute, legumele se vor rumeni putin si isi vor schimba mirosul, textura.
Puteti sa le mai amestecati atent in acest timp, sa se rumeneasca uniform.
Aici am folosit doar pulpe si partile mai cu carne din aripi de la 2 cucosi de tara - pentru ca am avut musafiri si a trebuit sa ajunga la toti.
Pentru 1 reteta recomand sa nu luati mai mult de 1 kg de carne, asa se gateste perfect si se patrunde cel mai bine.
Intr-o tigaie mai mare sau intr-un tuci cu fund gros incingeti restul de 50ml de ulei de masline si cele 50g de unt.
Puneti bucatile de pui spalate si uscate cu niste servetele la prajit.
Le caliti la foc iute pe toate partile, sa fie rumenite frumos.
Aici vinul de Bordeaux folosit prima data, luat din Lidl la un pret decent.
Nu uitati de ingredientele foarte importante - crengutele de cimbru si rozmarin, plus cateii de usturoi(prima data i-am strivit cu un cutit, cu tot cu coaja, dar totusi recomand sa o scoateti).
Bun, deci v-am prezentat vinul si mirodeniile pana s-au rumenit pulpele.
Acum le treceti din tigaie intr-o oala sau tuci cu fund gros, cu manere potrivite sa fie introdusa la cuptor mai tarziu - nu de plastic(ale mele sunt de silicon)!
Daca ati calit pulpele in tuci direct, sariti acest pas.
Daca le-ati calit in tigaie nu uitati ca acolo mai raman chestii bune dupa calire - turnati putin vin si le dizolvati, le vom turna peste carne mai jos.
Asadar, avem pulpele rumenite in tuci, adaugam peste ele legumele rumenite de la pasul 1-2, potrivim de sare si piper.
Turnam vinul(cel din tigaie si apoi din sticla) cat sa acopere putin carnea, nu-l turnati pe tot daca nu e nevoie, mai lasati si pentru servire :)
Punem deasupra cimbrul, rozmarinul si cateii de usturoi putin striviti cu cutitul.
Acoperim oala cu capac si punem la fiert pe aragaz timp de 30-40 de minute(cucosul de tara chiar mai bine de fiert 1 ora).
Atentie! NU se amesteca deloc in oala cat fierbe carnea, nici pe aragaz, nici in cuptor - gata, nu mai aveti ce cauta acolo :)
Dupa acest timp am scos capacul si am pus oala la cuptor preincalzit la 120 de grade pentru inca 30-40 de minute(la pulpe simple) sau 1-2 ore(la cucos de tara, pana este moale bine carnea).
Observati ca diferenta de timp de gatire este numai din cauza tipului de carne, daca vedetipe parcurs ca este mai putina zeama in cratita cu carnea de tara o acoperiti cu capac sau folie de aluminiu, sa nu se arda. Sau mai adaugati putin vin sau apa in ea.
Dupa ce a fiert si este gata, scoateti carnea din tuci intr-o farfurie, aranjati pe langa ea legumele si turnati atent deasupra zeama.
Dati la o parte bucatile de rozmarin/cimbru daca nu va place sa le vedeti acolo. Usturoiul daca il curatati de coaja il veti putea servi cu restul legumelor si sosul format.
Acum sa va arat varianta 2 pe care am gatit-o eu - cea cu pulpe din comert si vin de Purcari, a fost bataie pe fiecare bucatica dar mai ales pe intins zeama cu painea :)
Procesul a fost acelasi, am luat 1 kg de pulpe dezosate de pui, le-am calit cu unt si ulei de masline direct in tuci.
Le-am sarat, piperat, am pus deasupra legumele coapte si am turnat vin cat sa le acopere.
Nu uitati sa adugati deasupra cimbru, rozmarin si usturoi.
Se fierbe 30 min pe aragaz.
Observati culoarea roz-maro de la carne, ei nu va speriati, dupa ce se gateste mai mult timp in cuptor se face mai frumoasa :)
Cam asa arata dupa inca 40 de minute in cuptor la 150 de grade, fara capac!
Deci carnea de comert de gateste mai repede, la gust diferenta nu a fost foarte mare, va apucati fara grija de reteta.
Puteti o data sa le intoarceti atent cu o furculita, in tot timpul cat fierb la cuptor.
Aici cucosul de tara, servit cu mare alai si pompa pe masa de Revelion, a fost foarte de efect dar cu efort de gatit chiar mic.
Aici am facut o repetare, chiar ieri, cu pulpe de comert(ca nu mai are mama atatia cucosi cate vrem noi sa mancam:))
Delicios, simplu, aromat si de mare efect!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.