Coq au Vin

Revin după sărbători cu această rețetă simplă de coq au vin, testată pe mai mulți musafiri cu un mare succes, mai ales că în prima rundă am folosit carne de cocoș de țară, așa cum scrie la carte :) De fapt la carte scrie că trebuie să fie un cocoș franțuzesc de Bresse, dar a fost bun și cel de la mama din curte. Nu m-am liniștit și am repetat rețeta de coq au vin cu pulpe simple de comerț, mai greu să găsești un cocoș exemplar de țară și să fie cu mai multe pulpe(eu am avut 2 cocoși și am ales doar pulpele de la ei, deci cam scump și complicat, dar așa să faceți când aveți ocazia). Deci, aveți la ultimii pași și varianta mai gospodărească, la îndemână, cu pulpe simple de comerț - sinceră să fiu, parcă a fost și mai bun, deci vă apucați fără grijă :) Foarte important în rețeta de coq au vin să folosiți un vin roșu sec de bună calitate, cel care vă place la gust și pe care îl serviți cu plăcere. În prima tură am făcut cu vin de Bordeaux, iar în a 2-a rețetă am folosit Purcari Cabernet-Sauvignon, poate oi fi eu mai moldoveancă dar cel de Purcari a fost parcă mai bun...și în rețetă și pe lângă :)

Sunt multe variante de rețete de coq au vin, care mai de care autentice și clasice, eu am ales-o pe cea care mi s-a părut mai simplă și mi-a "mirosit" cel mai bine prin calculator. Este rețeta unei doamne blogger, soția unui milionar din Rusia, dar care trăiește mult în Franța, gătește și face poze ca și noi, simplele gospodine. Interesant să citesc rețetele ei, foarte multe clasice, cu ingrediente autentice și gătite chiar de bucătari profesioniști, ea fiind de multe ori doar cu pozele. Aveți la sfârșitul rețetei link-ul spre blogul sursă, așa cum obișnuiesc să fac la toate rețetele care nu-mi aparțin.

Ingrediente
Pulpe de pui
1 kg
de preferat de cocoș de țară - dar am folosit și pulpe simple dezosate din comerț
Vin roșu demisec
500 ml
   
Morcovi
2 buc
   
Ceapă albă
3 buc
alegeți bucăți mai mici
Țelină
200 g
puteți folosi țelină Apio sau rădăcină simplă românească
Usturoi (cățeii)
5 buc
   
Cimbru uscat
2 buc
am în vedere aici crenguțe de cimbru mici, proaspete sau uscate
Rozmarin
2 buc
la fel 2 crenguțe
Ulei de măsline
100 ml
   
Unt
50 g
   
Sare
1 lingurita
   
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
   
Pași de urmat
Pas 1

- În primul rând se curăță și se pregătesc legumele

- Morcovii se taie rondele mai groase, la fel și ceapa. Țelina se taie felii sau se lasă așa tije de dimensiune medie.

- Le puneți pe toate într-o tavă de cuptor și le stropiți deasupra cu 50ml de ulei de măsline.

Coq au Vin - Pas 1
Pas 2

Puneți tava la cuptor preîncălzit la 200 de grade pentru 15-20 de minute, legumele se vor rumeni puțin și își vor schimba mirosul, textura.

Puteți să le mai amestecați atent în acest timp, să se rumenească uniform.

Coq au Vin - Pas 2
Pas 3

Aici am folosit doar pulpe și părțile mai cu carne din aripi de la 2 cocoși de țară - pentru că am avut musafiri și a trebuit să ajungă la toți.

Pentru 1 rețetă recomand să nu luați mai mult de 1 kg de carne, așa se gătește perfect și se pătrunde cel mai bine.

Coq au Vin - Pas 3
Pas 4

Într-o tigaie mai mare sau într-un tuci cu fund gros încingeți restul de 50ml de ulei de măsline și cele 50g de unt.

Puneți bucățile de pui spălate și uscate cu niște șervețele la prăjit.

Le căliți la foc iute pe toate părțile, să fie rumenite frumos.

Coq au Vin - Pas 4
Pas 5

Aici vinul de Bordeaux folosit prima dată, luat din Lidl la un preț decent.

Coq au Vin - Pas 5
Pas 6

Nu uitați de ingredientele foarte importante - crenguțele de cimbru și rozmarin, plus cățeii de usturoi(prima dată i-am strivit cu un cuțit, cu tot cu coajă, dar totuși recomand să o scoateți).

Coq au Vin - Pas 6
Pas 7

Bun, deci v-am prezentat vinul și mirodeniile până s-au rumenit pulpele.

Acum le treceți din tigaie într-o oală sau tuci cu fund gros, cu mânere potrivite să fie introdusă la cuptor mai târziu - nu de plastic(ale mele sunt de silicon)!

Dacă ați călit pulpele în tuci direct, săriți acest pas.

Coq au Vin - Pas 7
Pas 8

Dacă le-ați călit în tigaie nu uitați că acolo mai rămân chestii bune după călire - turnați puțin vin și le dizolvați, le vom turna peste carne mai jos.

Coq au Vin - Pas 8
Pas 9

Așadar, avem pulpele rumenite în tuci, adăugăm peste ele legumele rumenite de la pasul 1-2, potrivim de sare și piper.

Coq au Vin - Pas 9
Pas 10

Turnăm vinul(cel din tigaie și apoi din sticlă) cât să acopere puțin carnea, nu-l turnați pe tot dacă nu e nevoie, mai lăsați și pentru servire :)

Coq au Vin - Pas 10
Pas 11

Punem deasupra cimbrul, rozmarinul și cățeii de usturoi puțin striviți cu cuțitul.

Acoperim oala cu capac și punem la fiert pe aragaz timp de 30-40 de minute(cocoșul de țară chiar mai bine de fiert 1 oră).

Atenție! NU se amestecă deloc în oală cât fierbe carnea, nici pe aragaz, nici în cuptor - gata, nu mai aveți ce căuta acolo :)

Coq au Vin - Pas 11
Pas 12

După acest timp am scos capacul și am pus oala la cuptor preîncălzit la 120 de grade pentru încă 30-40 de minute(la pulpe simple) sau 1-2 ore(la cocoș de țară, până este moale bine carnea).

Observați că diferența de timp de gătire este numai din cauza tipului de carne, dacă vedeți pe parcurs că este mai puțină zeamă în cratița cu carnea de țară o acoperiți cu capac sau folie de aluminiu, să nu se ardă. Sau mai adăugați puțin vin sau apă în ea.

Coq au Vin - Pas 12
Pas 13

După ce a fiert și este gata, scoateți carnea din tuci într-o farfurie, aranjați pe lângă ea legumele și turnați atent deasupra zeama.

Dati la o parte bucățile de rozmarin/cimbru dacă nu vă place să le vedeți acolo. Usturoiul dacă îl curățați de coajă îl veți putea servi cu restul legumelor și sosul format.

Coq au Vin - Pas 13
Pas 14

Acum să vă arat varianta 2 pe care am gătit-o eu - cea cu pulpe din comerț și vin de Purcari, a fost bătaie pe fiecare bucățică dar mai ales pe întins zeama cu pâinea :)

Coq au Vin - Pas 14
Pas 15

Procesul a fost același, am luat 1 kg de pulpe dezosate de pui, le-am călit cu unt și ulei de măsline direct în tuci.

Coq au Vin - Pas 15
Pas 16

Le-am sărat, piperat, am pus deasupra legumele coapte și am turnat vin cât să le acopere.

Coq au Vin - Pas 16
Pas 17

Nu uitați să adăugați deasupra cimbru, rozmarin și usturoi.

Se fierbe 30 min pe aragaz.

Observați culoarea roz-maro de la carne, ei nu vă speriați, după ce se gătește mai mult timp în cuptor se face mai frumoasă :)

Coq au Vin - Pas 17
Pas 18

Cam așa arată după încă 40 de minute în cuptor la 150 de grade, fără capac!

Deci carnea de comerț de gătește mai repede, la gust diferența nu a fost foarte mare, vă apucați fără grijă de rețetă.

Puteți o dată să le întoarceți atent cu o furculiță, în tot timpul cât fierb la cuptor.

Coq au Vin - Pas 18
Pas 19

Aici cocoșul de țară, servit cu mare alai și pompă pe masa de Revelion, a fost foarte de efect dar cu efort de gătit chiar mic.

Coq au Vin - Pas 19
Pas 20

Aici am făcut o repetare, chiar ieri, cu pulpe de comerț(că nu mai are mama atâția cocoși câți vrem noi să mâncăm:))

Delicios, simplu, aromat și de mare efect!

Poftă Bună!

Coq au Vin - Pas 20

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg ()
Timp de preparare:
180 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min