Noi nu suntem consumatori de chips-uri, aș zice chiar că ne păzim de ele și nici într-un caz nu vreau să obișnuiesc copiii să mănânce chips-uri din comerț. Dar m-a tentat să încerc o rețetă de chips-uri de casă, și nu prăjite în baie de ulei (că nu văd mare diferență cu cele cumpărate dacă sunt prăjite) dar unele la cuptor. Această idee să încerc chips-uri de casă a venit după ce am primit o mandolină foarte frumoasă și deșteaptă de la Tupperware (lista cu distribuitori pe site-ul oficial). Anume așa o răzătoare recomand dacă vreți să faceți chips-uri de casă uniforme, subțiri și repede.
Deci, am încercat eu să le fac la cuptor, ies bune, un pic elastice, dar totuși crocante - mare grijă cu temperatura cuptorului, trebuie să vă adaptați la cel de acasă. Dar...am fost impresionată de chips-urile făcute în cuptorul cu microunde, se fac repede și sunt foarte crocante și chiar puțin expandate. Puteți să încercați și așa, măcar de curiozitate.
În concluzie, voi mai face așa mici delicii acasă, copiii s-au bucurat de ele și pentru mine chiar nu a fost greu. O dată pe lună sunt perfecte, să nu cumulăm pofte :)
Bineînțeles curățați și spălați bine cartofii.
Nu luați prea mulți pentru că veți avea multă treabă - 2 cartofi sunt suficienți pentru 2 tăvi de chips-uri.
Neapărat recomand să folosiți așa o răzătoare, tip Mandolină - puteți regla grosimea feliilor, toate sunt uniforme și perfecte.
Eu am folosit răzătoarea Tupperware, foarte bună și serioasă treabă, cu multiple forme și tipuri de tăiat.
O găsiți la orice distribuitor Tupperware din România.
Dacă aveți o protecție pentru degete recomand s-o folosiți, o răzătoare bună s-ar putea să vă ia și din vârful degetelor - testat!
Vedeți în poză siguranța care vine în set la răzătoarea Tupperware - un fel de ace și capac combinate.
Puneți o farfurie sub răzătoare, să colectați feliile de cartofi.
Și feliați repede fiecare cartof, eu am folosit indicatorul 1 de pe răzătoare, unul din cele mai mici, pentru felii subțiri.
Uitați aici cum sunt feliile de cartofi, una ca una - perfecte și repede.
Dacă nu aveți răzătoare șmecheră puteți încerca să tăiați cu un cuțit felii cât mai subțiri - proces cam complicat. Sau să faceți felii subțiri cu un cuțit de curățat cartofi-morcovi.
Mutați cartofii într-un bol și turnați apă rece peste ei. Amestecați bine și lăsați 1 oră să iasă bine amidonul din cartofi - așa chips-urile vor fi mai crocante, și cred că mai dietetice chiar.
După 1 oră scoateți fiecare felie de cartofi pe șervețele de hârtie și le ștergeți bine de apă.
În varianta la cuptor:
Așterneți tava de cuptor cu hârtie de copt și o ungeți cu puțin ulei.
Aranjați în tava feliile de cartofi.
Le mai ungeți și deasupra cu ulei.
Presărați puțină sare și mirodenii după preferințe.
Puneți la cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de 10-15 minute - dar în funcție de fiecare cuptor, verificați periodic și aveți grijă să nu le ardeți.
Specificul chips-urilor la cuptor este că sunt puțin mai elastice și trebuie lăsate să se răcească complet ca să fie mai crocante.
În varianta la microunde:
Luați o farfurie plată și o ungeți bine cu ulei.
Mai nou am observat că se poate așterne platoul de microunde cu hârtie de copt și puneți feliile de cartofi acolo, fără să mai ungeți cu ulei.
Aranjați feliile de cartofi și puneți farfuria la microunde.
Eu am pus 6-7 minute la 600W dar vă adaptați fiecare cuptorului dvs. Puneți pentru început la 5 minute, apoi încă câte 1 până vedeți care-i nivelul perfect.
Aveți mare grijă să nu le ardeți.
Specificul chips-urilor la microunde este că sunt perfect crocante și chiar puțin expandate, se fac f. repede dar am observat că au tendința să se lipească de farfurie, le scoateți atent cu un cuțit.
Nu trebuie să așteptați să se răcească complet să fie crocante - le puteți savura imediat ce se răcoresc puțin.
Dacă le vreți prăjite în baie de ulei, neapărat să încingeți bine uleiul înainte să puneți feliile de cartofi, procesul este la fel.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.