Sper că v-au impresionat și pe voi așa cum m-au impresionat pe mine din prima aceste plăcinte "Margarete". Sunt de fapt niște plăcinte cu brânză telemea, dar forma rupe ochii și vă spun din propria experiență că sunt și extraordinar de bune. A da, și simplu de executat! Când m-am apucat să le fac, ziceam că ce bine, ies 12 bucăți, ajunge la toată lumea mai și rămâne... ei nu, la câți doritori au fost la ele, cam s-au topit imediat :)
Mai jos aveți rețeta originală cu telemea, mie așa mi s-au părut cele mai bune și mai simple. Dar se poate improviza cum vreți cu umplutura, singura condiție să nu fie din aceea curgătoare.
Variante de umpluturi sărate: cartofi piure, varză călită tocată mărunt, carne tocată călită, etc.
Variante de umpluturi dulci: brânză de vaci bine scursă amestecată cu gălbenuș de ou și puțin zahăr/vanilie, gem gros amestecat cu nuci, nuci cu puțin zahăr și cacao sau scorțișoară, mere călite, dovleac călit, etc.
Într-un bol adânc turnați laptele cald (nu fierbinte!), adăugați drojdia și amestecați bine.
Tot acolo adăugați sarea, zahărul, 1 ou și untul moale.
Puneți făina și începeți să amestecați cu mâinile aluatul.
La final ar trebui să obțineți un aluat moale dar nelipicios.
Lăsați-l în bol, acoperit cu un prosop, să crească și să se odihnească 30 de minute.
Până aluatul crește pregătiți umplutura de brânză - este foarte simplu, doar sfărâmați brânza telemea în bucățele mici, sau o dați prin răzătoare mai mare.
Acum scoateți aluatul din bol pe masa presărată cu făină și îl tăiați în 4 bucăți egale.
Apoi fiecare din cele 4 bucăți mari o tăiați în 3 bucățele mai mici, astfel vom obține 12 bucățele de aluat egale.
Formați biluțe din ele și lăsați 10 minute să se odihnească pe masă.
Acum ne apucăm să facem efectiv Margaretele:
- luați câte o bilă de aluat și o aplatizați bine cu mâinile, insistați mai mult pe margini.
Puneți 1 lingură de brânză în mijloc.
Lipiți bine marginile și aduceți colțurile spre mijloc.
Încercați să faceți margini mai subțiri, nu foarte groase.
Deci, aduceți colțurile spre mijloc și dați o formă rotundă plăcintei, pe cât se poate.
Acum o întoarceți cu acele margini în jos și vedeți că avem iar o bilă, dar de data asta umplută cu brânză.
Iar o aplatizați bine cu mâinile să fie cam de 7-8 mm grosime, și bineînțeles rotundă.
Tăiați plăcinta în 4 bucăți egale, dar nu ajungeți cu cuțitul până în mijloc.
Apoi fiecare din cele 4 felii o mai tăiați în altele 2 egale - așa vom avea 12 petale de "margarete".
Mutați atent plăcinta în tavă, se poate lua și cu mâinile, dar ca să fie mai simplu eu am folosit o spatulă.
Pe parcurs cum le faceți, le puneți într-o tavă așternută cu hârtie de copt.
Mie mi-au ieșit 2 tăvi a câte 6 margarete în fiecare.
Le lăsați să mai crească 10 minute în tavă înainte să le puneți la cuptor.
Apoi se ung cu ou bătut, se pot folosi și doar gălbenușuri dacă le vreți și mai colorate.
Presărați în mijloc susan, mac sau negrilică.
Se coc la cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de 25 de minute, sau până se rumenesc frumos.
Lăsați să se răcească măcar 15-20 de minute înainte de servire, dacă veți avea răbdare :)
Și aici o secțiune delicioasă, sunt foarte fragede și aromate.
La fel de bune au fost și calde și reci, bătaie pe fiecare din ele până la ultima bucățică.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.