Plăcinte "Margarete"

Sper că v-au impresionat și pe voi așa cum m-au impresionat pe mine din prima aceste plăcinte "Margarete". Sunt de fapt niște plăcinte cu brânză telemea, dar forma rupe ochii și vă spun din propria experiență că sunt și extraordinar de bune. A da, și simplu de executat! Când m-am apucat să le fac, ziceam că ce bine, ies 12 bucăți, ajunge la toată lumea mai și rămâne... ei nu, la câți doritori au fost la ele, cam s-au topit imediat :)

Mai jos aveți rețeta originală cu telemea, mie așa mi s-au părut cele mai bune și mai simple. Dar se poate improviza cum vreți cu umplutura, singura condiție să nu fie din aceea curgătoare.

Variante de umpluturi sărate: cartofi piure, varză călită tocată mărunt, carne tocată călită, etc.

Variante de umpluturi dulci: brânză de vaci bine scursă amestecată cu gălbenuș de ou și puțin zahăr/vanilie, gem gros amestecat cu nuci, nuci cu puțin zahăr și cacao sau scorțișoară, mere călite, dovleac călit, etc.

Ingrediente
Lapte
200 ml
să fie cald
Drojdie proaspătă
25 g
sau 10 g de drojdie uscată
Sare
0.5 lingurite
   
Zahăr
0.5 lingurite
   
Unt
125 g
să fie moale, la temperatura camerei
Ouă
2 buc
   
Făină albă
350 g
   
Brânză telemea
250 g
   
Susan
1 lingura
puteți să combinați cu mac, susan negru sau negrilică
Pași de urmat
Pas 1

Într-un bol adânc turnați laptele cald (nu fierbinte!), adăugați drojdia și amestecați bine.

Plăcinte "Margarete" - Pas 1
Pas 2

Tot acolo adăugați sarea, zahărul, 1 ou și untul moale.

Plăcinte "Margarete" - Pas 2
Pas 3

Puneți făina și începeți să amestecați cu mâinile aluatul.

Plăcinte "Margarete" - Pas 3
Pas 4

La final ar trebui să obțineți un aluat moale dar nelipicios.

Lăsați-l în bol, acoperit cu un prosop, să crească și să se odihnească 30 de minute.

Plăcinte "Margarete" - Pas 4
Pas 5

Până aluatul crește pregătiți umplutura de brânză - este foarte simplu, doar sfărâmați brânza telemea în bucățele mici, sau o dați prin răzătoare mai mare.

Plăcinte "Margarete" - Pas 5
Pas 6

Acum scoateți aluatul din bol pe masa presărată cu făină și îl tăiați în 4 bucăți egale.

Plăcinte "Margarete" - Pas 6
Pas 7

Apoi fiecare din cele 4 bucăți mari o tăiați în 3 bucățele mai mici, astfel vom obține 12 bucățele de aluat egale.

Plăcinte "Margarete" - Pas 7
Pas 8

Formați biluțe din ele și lăsați 10 minute să se odihnească pe masă.

Plăcinte "Margarete" - Pas 8
Pas 9

Acum ne apucăm să facem efectiv Margaretele:

- luați câte o bilă de aluat și o aplatizați bine cu mâinile, insistați mai mult pe margini.

Plăcinte "Margarete" - Pas 9
Pas 10

Puneți 1 lingură de brânză în mijloc.

Plăcinte "Margarete" - Pas 10
Pas 11

Lipiți bine marginile și aduceți colțurile spre mijloc.

Încercați să faceți margini mai subțiri, nu foarte groase.

Plăcinte "Margarete" - Pas 11
Pas 12

Deci, aduceți colțurile spre mijloc și dați o formă rotundă plăcintei, pe cât se poate.

Plăcinte "Margarete" - Pas 12
Pas 13

Acum o întoarceți cu acele margini în jos și vedeți că avem iar o bilă, dar de data asta umplută cu brânză.

Plăcinte "Margarete" - Pas 13
Pas 14

Iar o aplatizați bine cu mâinile să fie cam de 7-8 mm grosime, și bineînțeles rotundă.

Plăcinte "Margarete" - Pas 14
Pas 15

Tăiați plăcinta în 4 bucăți egale, dar nu ajungeți cu cuțitul până în mijloc.

Plăcinte "Margarete" - Pas 15
Pas 16

Apoi fiecare din cele 4 felii o mai tăiați în altele 2 egale - așa vom avea 12 petale de "margarete".

Plăcinte "Margarete" - Pas 16
Pas 17

Mutați atent plăcinta în tavă, se poate lua și cu mâinile, dar ca să fie mai simplu eu am folosit o spatulă.

Plăcinte "Margarete" - Pas 17
Pas 18

Pe parcurs cum le faceți, le puneți într-o tavă așternută cu hârtie de copt.

Mie mi-au ieșit 2 tăvi a câte 6 margarete în fiecare.

Plăcinte "Margarete" - Pas 18
Pas 19

Le lăsați să mai crească 10 minute în tavă înainte să le puneți la cuptor.

Plăcinte "Margarete" - Pas 19
Pas 20

Apoi se ung cu ou bătut, se pot folosi și doar gălbenușuri dacă le vreți și mai colorate.

Plăcinte "Margarete" - Pas 20
Pas 21

Presărați în mijloc susan, mac sau negrilică.

Plăcinte "Margarete" - Pas 21
Pas 22

Se coc la cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de 25 de minute, sau până se rumenesc frumos.

Lăsați să se răcească măcar 15-20 de minute înainte de servire, dacă veți avea răbdare :)

Plăcinte "Margarete" - Pas 22
Pas 23

Și aici o secțiune delicioasă, sunt foarte fragede și aromate.

La fel de bune au fost și calde și reci, bătaie pe fiecare din ele până la ultima bucățică.

Poftă Bună!

Plăcinte "Margarete" - Pas 23

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 12 buc ()
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Sursă: Nefis Yemek