Pâine Festivă Rețetă VIDEO

Pâine Festivă

O pâine de casă simplă de executat, dar arată foarte bine pe orice masă, festivă sau nu. M-am inspirat cu această rețetă de pâine din bucătăria balcanică, de fapt acolo se numește "Pâine de Sărbătoare" sau "Pogaca de Sărbătoare" și am observat că există multe variante și forme pe care le poți face. Pe mine m-a impresionat anume această variantă de pâine, în primul rând pentru că este chiar frumoasă, și bineînțeles pasiunea mea pentru tot ce este și simplu :) Se poate servi așa în mijlocul mesei, fiecare își rupe câte o bucată din ea, nu trebuie tăiată și asta-i farmecul. Și să vă mai spun că, fiecare bucățică are miezul moale și straturi frumoase, aromate cu unt și extrem de pufoase, chiar nu m-am așteptat la așa textură.

În concluzie, recomand neapărat s-o faceți, pentru ocazii festive sau vi le creați voi când aveți poftă de ceva frumos și delicios!

Ingrediente

Drojdie proaspătă
25 g
sau 15g drojdie uscată
Lapte
250 ml
să fie puțin încălzit
Zahăr
0.5 lingurite
   
Făină albă
600 g
   
Sare
1 lingurita
   
Ouă
3 buc
+ 1 gălbenuș pentru uns pâinea deasupra
Miere
1 lingura
   
Ulei de măsline
2 linguri
   
Oțet
0.5 lingurite
   
Unt topit
100 g
   
Mac/susan
1 lingurita
pentru ornat, este opțional

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol dizolvați drojdia cu 100ml de lapte cald și jumătate de linguriță de zahăr.

Lăsați la o parte 10-15 minute până începe să facă spumă.

Pâine Festivă - Pas 1
Pas 2

În acest timp pregătim restul ingredientelor, mierea se dizolvă în restul de 150ml de lapte cald (nu fierbinte!).

Pâine Festivă - Pas 2
Pas 3

Într-un bol mare puneți făina, ouăle, laptele cu mierea, sarea, uleiul, oțetul și amestecul de drojdie.

Pâine Festivă - Pas 3
Pas 4

Începeți să amestecați cu o spatulă sau lingură până aluatul se adună.

Pâine Festivă - Pas 4
Pas 5

Apoi presărați câte puțină făină peste el și începeți să-l frământați cu mâinile, cam 5-10 minute până nu se mai lipește dar este moale și elastic.

Pâine Festivă - Pas 5
Pas 6

Lăsați-l așa în bol la loc cald, acoperit cu prosop, timp de 1 oră sau până își dublează volumul.

Pâine Festivă - Pas 6
Pas 7

După acest timp îl scoateți pe masa presărată cu făină și îl tăiați în 8 bucăți egale.

Pâine Festivă - Pas 7
Pas 8

Modelați bile din ele și lăsați 5 minute pe masă să se odihnească.

Pâine Festivă - Pas 8
Pas 9

Apoi fiecare o întindeți în mici foi dreptunghiulare.

Pâine Festivă - Pas 9
Pas 10

Le ungeți cu unt și suprapuneți câte 2 foi, una peste alta.

Pâine Festivă - Pas 10
Pas 11

Le rulați împreună, observați în poză că se face de-a lungul rularea.

Pâine Festivă - Pas 11
Pas 12

Și așa din cele 8 bile de aluat obținem 4 rulouri unse cu unt.

Pâine Festivă - Pas 12
Pas 13

Tăiați capetele lor, cam 3-4 cm din fiecare - obținem 8 rozete din aceste margini.

Pâine Festivă - Pas 13
Pas 14

Ungeți cu unt o formă rotundă (28cm) așternută cu hârtie de copt.

În mijlocul tăvii puneți aceste 8 rozete de aluat tăiate.

Pâine Festivă - Pas 14
Pas 15

Apoi fiecare rulou rămas îl tăiați în 4-5 triunghiuri.

Pâine Festivă - Pas 15
Pas 16

Le mutați așa împreună în tavă și le puneți împrejurul rozetelor.

Pâine Festivă - Pas 16
Pas 17

Așa am făcut și restul ruladelor, le-am tăiat și mutat în tavă. Le aranjați să fie cât mai uniforme.

Pâine Festivă - Pas 17
Pas 18

Asta e pâinica noastră, o lăsați 30-40 de minute să crească sub un prosop.

Pâine Festivă - Pas 18
Pas 19

Cam așa ar trebui să fie, crește foarte frumos și se vor umple toate spațiile.

Pâine Festivă - Pas 19
Pas 20

Într-un bol amestecați gălbenușul crud de ou cu 1 lingură de lapte.

Pâine Festivă - Pas 20
Pas 21

Ungeți cu acest amestec pâinea deasupra.

Pâine Festivă - Pas 21
Pas 22

Presărați mac și susan, dacă aveți și vă place.

Puneți pâinea la cuptor preîncălzit la 160-170 de grade pentru 40-45 de minute.

Pâine Festivă - Pas 22
Pas 23

După cuptor lăsați așa fierbinte în tavă timp de 15 minute.

Pâine Festivă - Pas 23
Pas 24

Apoi scoateți bordurile, ungeți cu puțin unt deasupra și prin părți.

Acoperiți cu prosop și lăsați să se răcească complet.

Pâine Festivă - Pas 24
Pas 25

Se păstrează la fel de pufoasă și în prima sau a doua zi, mai mult nu va rezista :)

Poftă Bună!

Pâine Festivă - Pas 25

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 porții)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

adishores
adishores 21 Feb 2017, 11:22

Doamne! cum arata...!

Spune-mi unde locuiesti sa ma mut aproape de tine. imi doresc sa ma vizitezi zilnic! sau macar de doua- trei ori pe saptamana, macar... :)))

Te urmaresc pe site si ce sa zic... fericiti cei ce te cunosc!

lena
Elena (lena) adishores 21 Feb 2017, 11:45

Multumesc Adriana! Si eu fericita ca am pentru cine gati :)

ALIONA BORDEIANU
Aliona Mudrenco (ALIONA BORDEIANU) 21 Feb 2017, 20:43

super!Chiar maine o sa fac aceasta painica care arata minunat,si sunt sigura ca e si foarte gustoasa.Dar hartia de copt o punem doar pe fundul tavei sau pana sus?Multumesc,Lena

lena
Elena (lena) Aliona Mudrenco (ALIONA BORDEIANU) 21 Feb 2017, 21:12

Doar punem pe fund.

GeA
Georgiana (GeA) 25 Feb 2017, 16:05

Se face usor si e de mare efect !

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
MihąeląEdą394
Edą Mihąelą (MihąeląEdą394) 25 Mar 2017, 21:27

Ff buna!Multumim pt reteta!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
ALIONA BORDEIANU
Aliona Mudrenco (ALIONA BORDEIANU) 09 Jul 2017, 12:44

si painica mea,foarte gustoasa

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
StelaRusu330
Stela (StelaRusu330) 29 Aug 2017, 13:30

Multumesc mult pentru receta! Pâinica a ieșit perfectă!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Stela (StelaRusu330) 29 Aug 2017, 14:03

Este exemplara, bravo!

StelaRusu330
Stela (StelaRusu330) Elena (lena) 29 Aug 2017, 20:24

Mulțumesc mult!!!

ValentinaPuscas158
Valentina Puscas (ValentinaPuscas158) 07 Jan 2018, 05:24

Multumesc mult pentru reteta,a esit super!!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
CristinaPetrescu456
Cristina Petrescu (CristinaPetrescu456) 31 Jan 2018, 17:26

Se poate folosi o forma de tort sau un vas de sticla termorezistenta? Ce recomandati? Multumesc anticipat.

lena
Elena (lena) Cristina Petrescu (CristinaPetrescu456) 31 Jan 2018, 17:29

Amandoua sunt bune dar o manevrati mai usor in forma de tort.