O pâine de casă simplă de executat, dar arată foarte bine pe orice masă, festivă sau nu. M-am inspirat cu această rețetă de pâine din bucătăria balcanică, de fapt acolo se numește "Pâine de Sărbătoare" sau "Pogaca de Sărbătoare" și am observat că există multe variante și forme pe care le poți face. Pe mine m-a impresionat anume această variantă de pâine, în primul rând pentru că este chiar frumoasă, și bineînțeles pasiunea mea pentru tot ce este și simplu :) Se poate servi așa în mijlocul mesei, fiecare își rupe câte o bucată din ea, nu trebuie tăiată și asta-i farmecul. Și să vă mai spun că, fiecare bucățică are miezul moale și straturi frumoase, aromate cu unt și extrem de pufoase, chiar nu m-am așteptat la așa textură.
În concluzie, recomand neapărat s-o faceți, pentru ocazii festive sau vi le creați voi când aveți poftă de ceva frumos și delicios!
Într-un bol dizolvați drojdia cu 100ml de lapte cald și jumătate de linguriță de zahăr.
Lăsați la o parte 10-15 minute până începe să facă spumă.
În acest timp pregătim restul ingredientelor, mierea se dizolvă în restul de 150ml de lapte cald (nu fierbinte!).
Într-un bol mare puneți făina, ouăle, laptele cu mierea, sarea, uleiul, oțetul și amestecul de drojdie.
Începeți să amestecați cu o spatulă sau lingură până aluatul se adună.
Apoi presărați câte puțină făină peste el și începeți să-l frământați cu mâinile, cam 5-10 minute până nu se mai lipește dar este moale și elastic.
Lăsați-l așa în bol la loc cald, acoperit cu prosop, timp de 1 oră sau până își dublează volumul.
După acest timp îl scoateți pe masa presărată cu făină și îl tăiați în 8 bucăți egale.
Modelați bile din ele și lăsați 5 minute pe masă să se odihnească.
Apoi fiecare o întindeți în mici foi dreptunghiulare.
Le ungeți cu unt și suprapuneți câte 2 foi, una peste alta.
Le rulați împreună, observați în poză că se face de-a lungul rularea.
Și așa din cele 8 bile de aluat obținem 4 rulouri unse cu unt.
Tăiați capetele lor, cam 3-4 cm din fiecare - obținem 8 rozete din aceste margini.
Ungeți cu unt o formă rotundă (28cm) așternută cu hârtie de copt.
În mijlocul tăvii puneți aceste 8 rozete de aluat tăiate.
Apoi fiecare rulou rămas îl tăiați în 4-5 triunghiuri.
Le mutați așa împreună în tavă și le puneți împrejurul rozetelor.
Așa am făcut și restul ruladelor, le-am tăiat și mutat în tavă. Le aranjați să fie cât mai uniforme.
Asta e pâinica noastră, o lăsați 30-40 de minute să crească sub un prosop.
Cam așa ar trebui să fie, crește foarte frumos și se vor umple toate spațiile.
Într-un bol amestecați gălbenușul crud de ou cu 1 lingură de lapte.
Ungeți cu acest amestec pâinea deasupra.
Presărați mac și susan, dacă aveți și vă place.
Puneți pâinea la cuptor preîncălzit la 160-170 de grade pentru 40-45 de minute.
După cuptor lăsați așa fierbinte în tavă timp de 15 minute.
Apoi scoateți bordurile, ungeți cu puțin unt deasupra și prin părți.
Acoperiți cu prosop și lăsați să se răcească complet.
Se păstrează la fel de pufoasă și în prima sau a doua zi, mai mult nu va rezista :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.