O paine de casa simpla de executat, dar arata foarte bine pe orice masa, festiva sau nu. M-am inspirat cu aceasta reteta de paine din bucataria balcanica, de fapt acolo se numeste "Paine de Sarbatoare" sau "Pogaca de Sarbatoare" si am observat ca exista multe variante si forme pe care le poti face. Pe mine m-a impresionat anumea aceasta varianta de paine, in primul rand pentru ca este chiar frumoasa, si bineinteles pasiunea mea pentru tot ce este si simplu :) Se poate servi asa in mijlocul mesei, fiecare isi rupe cate o bucata din ea, nu trebuie taiata si asta-i farmecul. Si sa va mai spun ca, fiecare bucatica are miezul moale si straturi frumoase, aromate cu unt si extrem de pufoase, chiar nu m-am asteptat la asa textura.
In concluzie, recomand neaparat s-o faceti, pentru ocazii festive sau vi le creati voi cand aveti pofta de ceva frumos si delicios!
Intr-un bol dizolvati drojdia cu 100ml de lapte cald si jumatate de lingurita de zahar.
Lasati la o parte 10-15 minute pana incepe sa faca spuma.
In acest timp pregatim restul ingredientelor, mierea se dizolva in restul de 150ml de lapte cald(nu fierbinte!).
Intr-un bol mare puneti faina, ouale, laptele cu mierea, sarea, uleiul, otetul si amestecul de drojdie.
Incepeti sa amestecati cu o spatula sau lingura pana aluatul se aduna.
Apoi presarati cate putina faina peste el si incepeti sa-l framantati cu mainile, cam 5-10 minute pana nu se mai lipeste dar este moale si elastic.
Lasati-l asa in bol la loc cald, acoperit cu prosop, timp de 1 ora sau pana isi dubleaza volumul.
Dupa acest timp il scoateti pe masa presarata cu faina si il taiati in 8 bucati egale.
Modelati bile din ele si lasati 5 minute pe masa sa se odihneasca.
Apoi fiecare o intindeti in mici foi dreptunghiulare.
Le ungeti cu unt si suprapuneti cate 2 foi, una peste alta.
Le rulati impreuna, observati in poza ca se face de-a lungul rularea.
Si asa din cele 8 bile de aluat obtinem 4 rulouri unse cu unt.
Taiati capetele loc, cam 3-4 cm din fiecare - obtinem 8 rozete din aceste margini.
Ungeti cu unt o forma rotunda(28cm) asternuta cu hartie de copt.
In mijlocul tavii puneti aceste 8 rozete de aluat taiate.
Apoi fiecare rulou ramas il taiati in 4-5 triunghiuri.
Le mutati asa impreuna in tava si le puneti imprejurul rozetelor.
Asa am facut si restul ruladelor, le-am taiati si mutat in tava. Le aranjati sa fie cat mai uniforme.
Asta e painica noastra, o lasati 30-40 de minute sa creasca sub un prosop.
Cam asa ar trebui sa fie, creste foarte frumos si se vor umple toate spatiile.
Intr-un bol amestecati galbenusul crud de ou cu 1 lingura de lapte.
Ungeti cu acest amestec painea deasupra.
Presarati mac si susan, daca aveti si va place.
Puneti painea la cuptor preincalzit la 160-170 de grade pentru 40-45 de minute.
Dupa cuptor lasati asa fierbinte in tava timp de 15 minute.
Apoi scoateti bordurile, ungeti cu putin unt deasupra si prin parti.
Acoperiti cu prosop si lasati sa se raceasca complet.
Se pastreaza la fel de pufoasa si in prima sau a 2-a zi, mai mult nu va rezista :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.