Probabil va intrebati de ce pun eu reteta de faina de migdale pe site, ei sa stiti ca veti afla mai exact in cateva zile, cand veti vedea ce macarons frumoase puteti face cu ea. Faina de migdale buna este ingredientul cheie in reteta de macarons si inainte sa va apucati de ea recomand sa faceti rost de faina de migdale buna, cumparata sau facuta in casa.
Necesitatea de a face faina de migdale in casa a venit din mai multe cauze - cea din comert este destul de scumpa si aveti mari sanse sa nu fie de calitatea necesara. Posibil sa fie rancezita sau macintata mai gros, lucru indispensabil pentru a lucra mai ales cu macarons-urile.
De cele mai multe ori o fac asa cum vedeti in video, decojesc si usuc migdalele apoi le macin cu o rasnita de cafea simpla. Astfel din 500g de migdale crude nedecojite, obtin 475g de faina de migdale fina si perfecta. Mai nou, am gasit migdale deja decojite la un pret rezonabil, si sar peste pasul cu uscarea, decojirea, etc.
Daca va puneti serios pe macarons, recomand sa investiti vreo 100 lei intr-o rasnita de cafea mai bunicica si veti avea la indemana oricand faina de migdale. Am facut cu ea si faina din migdale nedecojite, ies si asa, doar ca pentru macarons perfect albe va trebuie migdalele sau fulgi de migdale fara coaja.
Da, de preturi, cumpar de obicei la 52 lei 1 kg de migdale crude cu coaja sau 57 lei fara coaja - si este un pret minunat pentru faina de migdale. Una buna pentru macarons nu va costa mai putin de 80 lei si diferenta se simte in timp.
Pastrata la frigider tine multe zile, nu rancezeste, pentru oricand aveti nevoie sa lucrati cu ea.
Puneti migdalele intr-un bol adanc.
Turnati peste ele apa fierbinte, clocotita si lasati asa 4-5 minute.
Apoi le scurgeti de apa si lasati inca 10 minute sa se mai racoreasca.
Luati fiecare migdala si usor presati cu degetele. Coaja iese foarte repede si usor.
Daca cumva nu se curata bine, le mai turnati apa fierbinte peste ele si lasati inca 3-4 minute.
Pe parcurs puneti migdalele decojite intr-o tava de cuptor.
Dupa ce terminati le mai tamponati si stergeti cu niste servetele, inclusiv si tava - sa se usuce cat mai repede de apa absobita.
Le puneti la cuptorul preincalzit la 80 de grade pentru 30 de minute.
Le mai amestecati de 2-3 ori in acest timp cu o lingura.
Dupa cuptor lasati sa se raceasca complet, chiar 5-6 ore minim.
Migdalele calde sunt cam moi si faina nu va fi suficient de fina.
Super ustensila mea pentru a macina migdalele este aceasta rasnita de cafea Bosch - este la un pret rezonabil si chiar tine bine. Nici nu mai stiu cate kg de migdale si zahar pudra a facut....deci tine bine :)
Am incercat sa fac faina si cu alti roboti si blendere, le taie bine dar nu macina fin, si noua asta ne trebuie.
Puneti aproximativ o mana de migdale in rasnita.
Le macinati bine, dar nu insistati foarte mult ca sa nu facem unt de migdale.
Puneti faina intr-o sita.
Si o cerneti atent, ajutandu-va cu o lingura - faina de migdale are tendinta sa se mai lipeasca de peretii sitei.
Resturile de migdale mai mari, care raman dupa cernut, le puneti inapioi in rasnita si mai macinati putin.
Asa vom avea faina perfecta, fina si cernuta.
Acum aceasta faina o puteti trece intr-o punga si lasati la frigider pana aveti nevoie de ea.
Ca si orice nuci, are tendinta sa rancezeasca, deci o pastrati la rece.
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.