Probabil vă întrebați de ce pun eu rețeta de făină de migdale pe site, ei să știți că veți afla mai exact în câteva zile, când veți vedea ce macarons frumoase puteți face cu ea. Făina de migdale bună este ingredientul cheie în rețeta de macarons și înainte să vă apucați de ea recomand să faceți rost de făină de migdale bună, cumpărată sau făcută în casă.
Necesitatea de a face făină de migdale în casă a venit din mai multe cauze - cea din comerț este destul de scumpă și aveți mari șanse să nu fie de calitatea necesară. Posibil să fie râncezită sau măcinată mai gros, lucru indispensabil pentru a lucra mai ales cu macarons-urile.
De cele mai multe ori o fac așa cum vedeți în video, decojesc și usuc migdalele apoi le macin cu o râșniță de cafea simplă. Astfel din 500g de migdale crude nedecojite, obțin 475g de făină de migdale fină și perfectă. Mai nou, am găsit migdale deja decojite la un preț rezonabil, și sar peste pasul cu uscarea, decojirea, etc.
Dacă vă puneți serios pe macarons, recomand să investiți vreo 100 lei într-o râșniță de cafea mai bunicică și veți avea la îndemână oricând făină de migdale. Am făcut cu ea și făină din migdale nedecojite, ies și așa, doar că pentru macarons perfect albe vă trebuie migdalele sau fulgi de migdale fără coajă.
Da, de prețuri, cumpăr de obicei la 52 lei 1 kg de migdale crude cu coajă sau 57 lei fără coajă - și este un preț minunat pentru făină de migdale. Una bună pentru macarons nu va costa mai puțin de 80 lei și diferența se simte în timp.
Păstrată la frigider, ține multe zile, nu râncezește, pentru oricând aveți nevoie să lucrați cu ea.
Puneți migdalele într-un bol adânc.
Turnați peste ele apă fierbinte, clocotită și lăsați așa 4-5 minute.
Apoi le scurgeți de apă și lăsați încă 10 minute să se mai răcorească.
Luați fiecare migdală și ușor presați cu degetele. Coaja iese foarte repede și ușor.
Dacă cumva nu se curăță bine, le mai turnați apă fierbinte peste ele și lăsați încă 3-4 minute.
Pe parcurs puneți migdalele decojite într-o tavă de cuptor.
După ce terminați le mai tamponați și ștergeți cu niște șervețele, inclusiv și tava - să se usuce cât mai repede de apă absorbită.
Le puneți la cuptorul preîncălzit la 80 de grade pentru 30 de minute.
Le mai amestecați de 2-3 ori în acest timp cu o lingură.
După cuptor lăsați să se răcească complet, chiar 5-6 ore minim.
Migdalele calde sunt cam moi și făina nu va fi suficient de fină.
Super ustensila mea pentru a măcina migdalele este această râșniță de cafea Bosch - este la un preț rezonabil și chiar ține bine. Nici nu mai știu câte kg de migdale și zahăr pudră a făcut....deci ține bine :)
Am încercat să fac făină și cu alți roboți și blendere, le taie bine dar nu macină fin, și nouă asta ne trebuie.
Puneți aproximativ o mână de migdale în râșniță.
Le măcinați bine, dar nu insistați foarte mult ca să nu facem unt de migdale.
Puneți făina într-o sită.
Și o cerneți atent, ajutându-vă cu o lingură - făina de migdale are tendința să se mai lipească de pereții sitei.
Resturile de migdale mai mari, care rămân după cernut, le puneți înapoi în râșniță și mai măcinați puțin.
Așa vom avea făina perfectă, fină și cernută.
Acum această făină o puteți trece într-o pungă și lăsați la frigider până aveți nevoie de ea.
Ca și orice nuci, are tendința să râncezească, deci o păstrați la rece.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.