Rețeta de madlene sau madeleines este demult pe lista mea de "to do" dar cu ocazia că am ajuns să pun mâna pe niște forme de madlene, minunate și calitative din silicon de la Tupperware, le-a venit și lor rândul. Dacă sunteți în căutare de niște forme bune pentru rețeta de madlene găsiți un distribuitor Tupperware din țară, lista completă pe site-ul oficial, și rugați să vă anunțe când sunt disponibile pe stoc și în promoții. A fost un proces minunat și foarte rapid, nu a trebuit să ung formele, madlenele mele s-au desprins ușor de tavă și toți au fost fericiți.
Eu am obținut 27 de prăjiturici moi și pufoase din această rețetă de madlene, am avut 2 tăvi pe care le puneam alternativ în cuptor a câte 8 în fiecare. Aveți în vedere cum modificați rețeta în funcție de câte madlene încap în forma pe care o aveți.
Am mers pe varianta cea mai banală, le-am făcut simple cu vanilie, dar puteți adăuga diverse arome, cacao, coajă lămâie/portocală, semințe și chiar fulgi de ovăz - dar cu atenție și la cantitatea de făină. Aluatul de madlene nu trebuie să fie foarte gros, altfel prăjiturile ies mai dense și nu prea pufoase.
Într-un bol puneți ouăle, zahărul și aromele dorite - vanilie, coajă de lămâie rasă, etc.
Amestecați bine cu mixerul până compoziția își schimbă culoarea.
Adăugați treptat untul topit și răcorit, mai continuați să mixați încă puțin.
Puneți făina și praful de copt.
Amestecați bine să nu fie cocoloașe în aluat. Veți observa că este puțin mai lichid dar așa vă recomand să-l lăsați și nu mai adăugați făină, riscați să obțineți madlene ceva mai dense.
Și forma de silicon pentru madlene, nu știu dacă o găsiți oricând la distribuitori dar țineți legătura și rugați să vă anunțe când este în catalog.
Cu o lingură mai mare turnați aluatul în forme, eu le-am umplut, dar puteți pune și 2/3 din ele.
Le coaceți timp de 10-15 minute la cuptor preîncălzit la 180 de grade.
Apoi lăsați încă 10 minute să se răcorească în formă.
Se scot din forme și tava o puteți imediat refolosi pentru încă o tură de madeleines.
Eu am avut 2 forme și le puneam alternativ în cuptor, din acest aluat am obținut 27 de prăjituri.
După ce se răcesc puțin, le aranjați pe un platou frumos și le puteți opțional orna cu zahăr pudră.
Sunt moi, pufoase și delicioase, copiii s-au bucurat enorm de ele.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.