Reteta de madlene sau madeleines este demult pe lista mea de "to do" dar cu ocazia ca am ajuns sa pun mana pe niste forme de madlene, minunate si calitative din silicon de la Tupperware, le-a venit si lor randul. Daca sunteti in cautare de niste forme bune pentru reteta de madlene gasiti un distribuitor Tupperware din tara, lista completa pe site-ul oficial, si rugati sa va anunte cand sunt disponibile pe stoc si in promotii. A fost un proces minunat si foarte rapid, nu a trebuit sa ung formele, madlenele mele s-au desprins usor de tava si toti au fost fericiti.
Eu am obtinut 27 de prajiturici moi si pufoase din aceasta reteta de madlene, am avut 2 tavi pe care le puneam alternativ in cuptor a cate 8 in fiecare. Aveti in vedere cum modificati reteta in functie de cate madlene incap in forma pe care o aveti.
Am mers pe varianta cea mai banala, le-am facut simple cu vanilie, dar puteti adauga diverse arome, cacao, coaja lamaie/portocala, seminte si chiar fulgi de ovaz - dar cu atentie si la cantitatea de faina. Aluatul de madlene nu trebuie sa fie foarte gros, altfel prajiturile ies mai dense si nu prea pufoase.
Intr-un bol puneti ouale, zaharul si aromele dorite - vanilie, coaja de lamaie rasa, etc.
Amestecati bine cu mixerul pana compozitia isi schimba culoarea.
Adaugati treptat untul topit si racorit, mai continuati sa mixati inca putin.
Puneti faina si praful de copt.
Amestecati bine sa nu fie cocoloase in aluat. Veti observa ca este putin mai lichid dar asa va recomand sa-l lasati si nu mai adaugati faina, riscati sa obtineti madlene ceva mai dense.
Si forma de silicon pentru madlene, nu stiu daca o gasiti oricand la disribuitori dar tineti legatura si rugati sa va anunte cand este in catalog.
Cu o lingura mai mare turnati aluatul in forme, eu le-am umplut, dar puteti pune si 2/3 din ele.
Le coaceti timp de 10-15 minute la cuptor preincalzit la 180 de grade.
Apoi lasati inca 10 minute sa se racoreasca in forma.
Se scot din forme si tava o puteti imediat refolosi pentru inca o tura de madeleines.
Eu am avut 2 forme si le puneam alternativ in cuptor, din acest aluat am obtinut 27 de prajituri.
Dupa ce se racesc putin, le aranjati pe un platou frumos si le puteti optional orna cu zahar pudra.
Sunt moi, pufoase si delicioase, copii s-au bucurat enorm de ele.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.