Madlene - reteta de baza, simpla

Reteta de madlene sau madeleines este demult pe lista mea de "to do" dar cu ocazia ca am ajuns sa pun mana pe niste forme de madlene, minunate si calitative din silicon de la Tupperware, le-a venit si lor randul. Daca sunteti in cautare de niste forme bune pentru reteta de madlene gasiti un distribuitor Tupperware din tara, lista completa pe site-ul oficial, si rugati sa va anunte cand sunt disponibile pe stoc si in promotii. A fost un proces minunat si foarte rapid, nu a trebuit sa ung formele, madlenele mele s-au desprins usor de tava si toti au fost fericiti.

Eu am obtinut 27 de prajiturici moi si pufoase din aceasta reteta de madlene, am avut 2 tavi pe care le puneam alternativ in cuptor a cate 8 in fiecare. Aveti in vedere cum modificati reteta in functie de cate madlene incap in forma pe care o aveti.

Am mers pe varianta cea mai banala, le-am facut simple cu vanilie, dar puteti adauga diverse arome, cacao, coaja lamaie/portocala, seminte si chiar fulgi de ovaz - dar cu atentie si la cantitatea de faina. Aluatul de madlene nu trebuie sa fie foarte gros, altfel prajiturile ies mai dense si nu prea pufoase.

Ingrediente
Oua
4 buc
Zahar
120 g
Unt topit
120 g
Faina alba
150 g
Praf de copt
5 g
sau 1 lingurita
Esenta de vanilie
1 buc
sau alte arome preferate
Pasi de urmat
Pas 1

Intr-un bol puneti ouale, zaharul si aromele dorite - vanilie, coaja de lamaie rasa, etc.

Madlene - reteta de baza, simpla - Pas 1
Pas 2

Amestecati bine cu mixerul pana compozitia isi schimba culoarea.

Madlene - reteta de baza, simpla - Pas 2
Pas 3

Adaugati treptat untul topit si racorit, mai continuati sa mixati inca putin.

Madlene - reteta de baza, simpla - Pas 3
Pas 4

Puneti faina si praful de copt.

Madlene - reteta de baza, simpla - Pas 4
Pas 5

Amestecati bine sa nu fie cocoloase in aluat. Veti observa ca este putin mai lichid dar asa va recomand sa-l lasati si nu mai adaugati faina, riscati sa obtineti madlene ceva mai dense.

Madlene - reteta de baza, simpla - Pas 5
Pas 6

Si forma de silicon pentru madlene, nu stiu daca o gasiti oricand la disribuitori dar tineti legatura si rugati sa va anunte cand este in catalog.

Lista cu toti distribuitorii din Romania aici.

Madlene - reteta de baza, simpla - Pas 6
Pas 7

Cu o lingura mai mare turnati aluatul in forme, eu le-am umplut, dar puteti pune si 2/3 din ele.

Madlene - reteta de baza, simpla - Pas 7
Pas 8

Le coaceti timp de 10-15 minute la cuptor preincalzit la 180 de grade.

Apoi lasati inca 10 minute sa se racoreasca in forma.

Madlene - reteta de baza, simpla - Pas 8
Pas 9

Se scot din forme si tava o puteti imediat refolosi pentru inca o tura de madeleines.

Eu am avut 2 forme si le puneam alternativ in cuptor, din acest aluat am obtinut 27 de prajituri.

Madlene - reteta de baza, simpla - Pas 9
Pas 10

Dupa ce se racesc putin, le aranjati pe un platou frumos si le puteti optional orna cu zahar pudra.

Madlene - reteta de baza, simpla - Pas 10
Pas 11

Sunt moi, pufoase si delicioase, copii s-au bucurat enorm de ele.

Pofta Buna!

Madlene - reteta de baza, simpla - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 27 buc ()
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min