A venit sezonul și timpul perfect să conservați repede niște frunză de viță de vie fragedă și aromată pentru cele mai bune sarmale, de post, moldovenești sau arabești. Eu ador rețetele simple, tot ce este genial de repede și util - această metodă de congelare a frunzei de viță de vie este exact așa. Și recomand s-o aplicați anume acum, în luna mai, când frunzele sunt de cea mai bună calitate și fragede, nu atoase.
De la șocul termic frunzele crude se înmoaie în congelator și nu mai trebuie să le opăriți înainte de a le pune în congelator. Prefer totuși congelarea ca metodă de bază pentru a conserva frunzele de viță de vie, nu ocupă mult loc pentru că se pot presa bine și chiar mă veți pomeni de bine la iarnă.
Bineînțeles ar fi perfect să culegeți frunză de viță de vie acasă sau dintr-un loc cunoscut.
Eu o cumpăr din piață anume acum, în mai, pentru tot sezonul. Am luat pentru prima tură 10 legături a câte 10 frunze în fiecare.
Le aleg neapărat, se mai strecoară pe acolo câte o frunză mai urâtă, le spăl bine și las să se scurgă bine de apă pe uscătorul de vase.
Apoi le tai codițele, dacă sunt, și le pun una peste alta - fac pachete a câte 10 frunze în fiecare. Așa e mai simplu să le folosesc și știu exact câte sunt.
Apoi toate aceste 10 frunze le fac un rulou mai gros, și cât mai bine strâns.
Le pun în pungi mici și la fel strâng bine punga, să fie cât mai compactă și să nu ocupe mult loc în congelator.
Acum le puneți direct în congelator și la nevoie decongelați câte vă trebuie. De la șocul termic frunzele devin moi și ușor de manevrat, deci e simplu și frumos.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.