Demult planificam sa fac o visinata de casa, dar nu una simpla, vroiam visinata bunicii. Eu de obicei ii spuneam mamei despre reteta clasica de visinata - cea cu alcool etilic, am si incercat dar mi s-a parut extrem de alcoolizata. Mama se mira si imi spunea ca nu intelege de ce ne complicam - bunica punea visine, zahar si lasa ditamai damigeana sub copac si iesea o visinata extraordinara, un fel de vin de visine. Si eu o prefer asa, slab-alcoolizata, doar cu ce a fermentat ea natural si am testat reteta timp de 1 an sa vad cum sta si se pastreaza asa in debara si in frigider. Am turnat visinata intr-un borcan si am inchis ermetic - a stat minunat peste iarna si primavara in debaraua simpla de apartament. La fel si cea din frigider, deci chestia cu aloolul ca si conservant aici nu e obligatorie.
Asa am zis sa fac si eu, dar cu un mica adaugire, un fel de senzor de fermentare - o banala manusa de latex si mi se pare geniala chestia asta. Este haios cum se umfla manusa si "voteaza" tot procesul de fermentare, dar cum incepe sa se lase va fi primul semn ca visinata va fi gata si fermentarea se opreste. Cititi atent pasii si explicatiile, daca nu se umfla, daca se rupe, daca nu se dezumfla, toate le voi spune in pasi.
Este perfecta ca un vin dulce, pentru insiropat tort si fara probleme si restrictii mari pt copii.
Visinele se spala, se rup coditzele si se lasa sa se scurga bine de apa.
Recomand sa puneti visinata in borcane de 1600ml la fermentat.
In fiecare borcan puneti alternand visine si zaharul. Din cantitatile retetei se face exact 1 borcan de 1.6l, eu am facut 2 borcane, deci am dublat toate cantitatile.
Folosind cantitati mai mari de visine mariti proportional cantitatea de zahar.
Scuturati bine borcanul sa se distribuie uniform zaharul.
Turnati in borcan 250ml de apa.
Cu o lingura mare de lemn amestecati si presati visinele cu zahar in borcan sa lase mai bine zeama si sa formeza siropul.
Mare grija sa nu fie borcanele prea pline si la final siropul sa aiba 4-5cm pana la gura borcanului - in procesul de fermentare sa nu fuga din borcan :)
Si acum vine timpul pentru "senzorul de fermentare" - magica manusa medicinala din latex!
Unul din degetele manusii se intzeapa o singura data cu un ac - doar o gaurica mica.
Imbracati borcanele cu manusa si lasati la loc cald dar nu chiar la soare, la mine au stat in balcon.
Si poftim la vot, in cateva zile incepe procesul de fermentare si gazele vor umfla manusile.
Daca cumva manusa nu se umfla, dar observati ca visinele fermenteaza, verificati daca nu a crapat latexul si o schimbati cu alta.
In 2-3 saptamani procesul de fermentare se va opri si in acest caz manusile se lasa, daca dureaza mai mult nu va speriati - probabil este mai racoare si dureaza mai mult.
Oricum inainte sa luati borcanele din balcon, mai puneti o manusa noua pe borcane si vedeti daca nu se umfla - sa fiti sigur ca s-a oprit fermentarea si nu cumva au crapat manusile.
Daca e totul k trecem mai departe - scurgeti visinele din borcan intr-o sita.
La acest pas se poate adauga alcoolul etilic direct in borcanul cu visine si lasati asa in camara. Veti scurge cate putin pe parcurs din visinata si mai consumati din visine.
Eu nu pun alcool, scurg zeama bine si pastrez doar vinul de visine.
Turnati visinata in sticle/borcane.
Lasati cateva zile minim, sa se limpezeasca bine.
Asa cum am spus in descriere - am pastrat un borcan inchis ermetic in debara si a stat f.bine, nu a fermentat. Dar nefiind multa am tinut o sticla si la frigider, sa fie rece oricand la indemana :)
Serviti rece si savurati - este f.aromata si gustoasa, cu gust complet de visine si aroma usoara de vin, nu alcool.
Neaparat voi incerca metoda cu capsuni, zmeura, afine, coacaze, coarne - sigur nu le stric!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.