Demult plănuiam să fac o vișinată de casă, dar nu una simplă, vroiam vișinata bunicii. Eu de obicei îi spuneam mamei despre rețeta clasică de vișinată - cea cu alcool etilic, am și încercat, dar mi s-a părut extrem de alcoolizată. Mama se mira și îmi spunea că nu înțelege de ce ne complicăm - bunica punea vișine, zahăr și lăsa ditamai damigeana sub copac și ieșea o vișinată extraordinară, un fel de vin de vișine. Și eu o prefer așa, slab-alcoolizată, doar cu ce a fermentat ea natural și am testat rețeta timp de 1 an să văd cum stă și se păstrează așa în debara și în frigider. Am turnat vișinata într-un borcan și am închis ermetic - a stat minunat peste iarnă și primăvara în debaraua simplă de apartament. La fel și cea din frigider, deci chestia cu alcoolul ca și conservant aici nu e obligatorie.
Așa am zis să fac și eu, dar cu un mică adăugire, un fel de senzor de fermentare - o banală mănușă de latex și mi se pare genială chestia asta. Este haios cum se umflă mănușa și "votează" tot procesul de fermentare, dar cum începe să se lase va fi primul semn că vișinata va fi gata și fermentarea se oprește. Citiți atent pașii și explicațiile, dacă nu se umflă, dacă se rupe, dacă nu se dezumflă, toate le voi spune în pași.
Este perfectă ca un vin dulce, pentru însiropat tort și fără probleme și restricții mari pentru copii.
Vișinele se spală, se rup codițele și se lasă să se scurgă bine de apă.
Recomand să puneți vișinata în borcane de 1600ml la fermentat.
În fiecare borcan puneți alternând vișine și zahărul. Din cantitățile rețetei se face exact 1 borcan de 1.6l, eu am făcut 2 borcane, deci am dublat toate cantitățile.
Folosind cantități mai mari de vișine măriți proporțional cantitatea de zahăr.
Scuturați bine borcanul să se distribuie uniform zahărul.
Turnați în borcan 250ml de apă.
Cu o lingură mare de lemn amestecați și presați vișinele cu zahăr în borcan să lase mai bine zeamă și să formeze siropul.
Mare grijă să nu fie borcanele prea pline și la final siropul să aibă 4-5cm până la gura borcanului - în procesul de fermentare să nu fugă din borcan :)
Și acum vine timpul pentru "senzorul de fermentare" - magica mănușă medicinală din latex!
Unul din degetele mănușii se înțeapă o singură dată cu un ac - doar o găurică mică.
Îmbrăcați borcanele cu mănușa și lăsați la loc cald, dar nu chiar la soare, la mine au stat în balcon.
Și poftim la vot, în câteva zile începe procesul de fermentare și gazele vor umfla mănușile.
Dacă cumva mănușa nu se umflă, dar observați că vișinele fermentează, verificați dacă nu a crăpat latexul și o schimbați cu alta.
În 2-3 săptămâni procesul de fermentare se va opri și în acest caz mănușile se lasă, dacă durează mai mult nu vă speriați - probabil este mai răcoare și durează mai mult.
Oricum, înainte să luați borcanele din balcon, mai puneți o mănușă nouă pe borcane și vedeți dacă nu se umflă - să fiți sigur că s-a oprit fermentarea și nu cumva au crăpat mănușile.
Dacă e totul ok trecem mai departe - scurgeți vișinele din borcan într-o sită.
La acest pas se poate adăuga alcoolul etilic direct în borcanul cu vișine și lăsați așa în cămară. Veți scurge câte puțin pe parcurs din vișinată și mai consumați din vișine.
Eu nu pun alcool, scurg zeama bine și păstrez doar vinul de vișine.
Turnați vișinata în sticle/borcane.
Lăsați câteva zile minim, să se limpezească bine.
Așa cum am spus în descriere - am păstrat un borcan închis ermetic în debara și a stat foarte bine, nu a fermentat. Dar nefiind multă am ținut o sticlă și la frigider, să fie rece oricând la îndemână :)
Serviți rece și savurați - este foarte aromată și gustoasă, cu gust complet de vișine și aroma ușoară de vin, nu alcool.
Neapărat voi încerca metoda cu căpșuni, zmeură, afine, coacăze, coarne - sigur nu le stric!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.