Vișine congelate

La cât de banal sună rețeta, totuși să știți că și la vișinele congelate sunt mici detalii care contează, asta dacă vreți la iarnă să aveți vișine cât mai apropiate ca gust, textură și culoare de cele din sezon. La noi demult raftul cu dulcețuri este pe locul 2, dar locul de cinste în bucătărie îl are congelatorul mare. Este metoda cea mai rapidă, sănătoasă și simplă de a conserva multe fructe și legume cu minim efort de semipreparare înainte. În plus nu trebuie să folosiți mult zahăr, sau deloc, și alți conservanți. Aș zice că vișinele au un raft special dedicat în fiecare sezon, sunt fructele care își păstrează cel mai bine textura și gustul. Pe lângă vișine eu prefer să congelez la fel afine și coacăze, sunt ok după decongelare. În schimb căpșunile, zmeura, murele, cireșele, caisele nu le recomand congelate așa simplu. Vedeți rețeta de Căpșuni congelate în formă de piure, anume așa mai bine să le păstrați.

Cel mai anevoios proces cu vișinele este scoaterea sâmburilor, și e bine când aveți 2-3kg, dar 20-30 de kg cum era la noi acasă la mama, deja e veselie. Întotdeauna treaba asta o făcea bunica, la bătrânețe era așa de bucuroasă că poate și ea să fie cu ceva utilă, aștepta cu mare nerăbdare sezonul. Acum am emoții când curăț eu vișinele, în toată monotonia asta am timp suficient să mă gândesc la șezătorile noastre cu bunica sau "mamuka" în care îmi tot povestea din viața ei...

Ingrediente
Vișine
1 kg
   
Pași de urmat
Pas 1

Dacă nu aveți vișine în copacul din curte și le luați din piață, neapărat să vă alegeți fructe un pic mai mari, nu din acelea mici. Sunt bune și alea mici, pentru vișinată, dar pentru congelator eu recomand vișine ceva mai "pline".

Așa, după ce scoateți sâmburii să nu rămâneți doar cu coaja din ele.

Le spălați bine în câteva jeturi de apă și lăsați să se scurgă.

Acum, dacă observați ceva viermișori în ele nu vă grăbiți să le aruncați - le puneți în apă cu sare pentru 1-2 ore și apoi clătiți în câteva ape.

Vișine congelate - Pas 1
Pas 2

Ca și metodă de curățare a sâmburilor eu totuși am revenit la acul de siguranță, este repede, simplu și cu control maxim de calitate :)

Am încercat și cu multe alte dispozitive, din păcate fac multe greșuri și vă treziți cu sâmburii în vișine la iarnă, sau durează mai mult.

Vișine congelate - Pas 2
Pas 3

Este foarte simplu - băgați vârful mai mic al acului în zona sâmburelui, ușor îl mișcați acolo și scoateți sâmburele.

Îmi place la această metodă că vișinele nu se strivesc și nu pierd din zeama lor în proces.

Vișine congelate - Pas 3
Pas 4

Vișinele curățate de sâmburi le puneți într-o sită să se scurgă bine de suc/zeamă.

Vișine congelate - Pas 4
Pas 5

Observați aici cât de puțină zeamă s-a scurs din vișinele mele - asta din cauză că nu le-am strivit prea tare în procesul de curățare a sâmburilor.

Vișine congelate - Pas 5
Pas 6

Apoi le puneți în pungi de congelator - recomand să nu puneți cantitate mare în pungi, la iarnă mai bine decongelați 2 pungi decât una și pe urmă să recongelați sau aruncați vișinele rămase.

Închideți ermetic și aveți grijă să alegeți pungi mai groase pt congelator, dacă nu găsiți, puneți în 2 pungi mai subțiri.

Vișine congelate - Pas 6
Pas 7

Și așa la cât mai multe pungi, pentru cele mai delicioase deserturi și la iarnă.

Poftă Bună!

Vișine congelate - Pas 7

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg ()
Timp de preparare:
10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min