Bouyourdi este un aperitiv grecesc foarte popular (cam în orice tavernă se găsește în meniu), l-am descoperit și eu în mica noastră vacanță în Grecia. Rețeta de Bouyourdi este foarte simplă și de fapt presupune că se topește niște brânză cu roșii și ardei la cuptor. Toate astea bineînțeles stropite nerușinat cu ulei de măsline și mirodenii cât mai grecești sau ce aveți pe acasă. Se servește cald, chiar fierbinte, în mijlocul mesei și toată lumea se înfige acolo cu niște lipii sau pâine proaspătă...
Să fiu sigură, și să caut varianta cea mai bună am încercat Bouyourdi în 2 taverne, ambele rețete erau complet diferite... Așa că iar m-am întors să caut rețeta pe net, din tot ce am văzut mi-am făcut ideea că nu este o regulă bătută în cuie, oricum iese bun și vă asigur că o să vă placă.
Încă o chestie descoperită, pentru mine poate - eu credeam că brânza Feta este aceea cremoasă și moale care se vinde la noi acasă. Aici am luat de vreo 5 feluri în 2 săptămâni și toate sunt ca niște brânză telemea maturată puțin sărată. Cam ce cumpăr și eu de obicei la noi, deci nu vă plafonați dacă nu aveți acea "Feta" moale, luați orice telemea puțin sărată și va fi bine.
Cu această mică rețetă închei seria de rețete în deplasare din Grecia, vă asigur că m-am umplut cu idei pentru un an întreg, le voi testa în bucătăria de acasă, dar la anul vin din nou să mai completez impresiile :)
Pentru rețeta alegeți orice tavă cu borduri mai ridicate sau o tigaie care merge și la cuptor. Eu am avut în bucătăria de aici din Grecia așa o tavă simplă de aluminiu și a fost perfectă. Are cam 26 cm în diametru.
Puteți lua și tăvi de yena/sticlă, ceramică, etc.
Fără milă o stropiți cu ulei de măsline bun.
Apropo! Dacă vă faceți vacanța în Grecia și sunteți cu mașina neapărat să vă luați ulei de măsline pe tot anul. Recomand să mai întrebați prin zonă cine are livezi și cumpărați direct de la producători. Eu am luat cu 4.3 euro/litru.
Brânza se sfărâmă cu mâinile și se distribuie uniform în tavă.
Presați peste ea puțin oregano, piper negru măcinat și ardei chilli dacă vreți și aveți (dar va fi mai iute).
Roșiile le tăiați felii mici și puneți peste brânză.
Am văzut că mulți le decojesc eu nu o fac, și nu m-a încurcat deloc :)
La fel și ardeii, îi tăiați felii mici și puneți pe lângă roșii. Dacă vreți o bucățică de ardei kapia și bucățele mici de ardei iute, tot acum le puneți.
Eu aș recomanda acum să presărați un pic de sare peste legume (nu multă că e sărată telemeaua!) și încă puțin oregano sau piper. În plus niște stropi de ulei măsline n-ar încurca deloc, dar vedeți cum preferați.
Radeți niște cașcaval deasupra și puneți tava la cuptor preîncălzit la 200 de grade pentru 30 de minute, sau până când începe crusta ușor să se rumenească.
După cuptor o puteți lăsa 5-10 minute să se domolească puțin și să nu vă ardeți limbile :) Dar nu lăsați să se răcească că se întărește brânza și cașcavalul și nu mai este același farmec.
Se servește în mijlocul mesei, cu pâinică bună și multă poftă, că e bună, bună...
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.