Bouyourdi este un aperitiv grecesc foarte popular(cam in orice taverna se gaseste in meniu), l-am descoperit si eu in mica noastra vacanta in Grecia. Reteta de Bouyourdi este foarte simpla si de fapt presupune ca se topeste niste branza cu rosii si ardei la cuptor. Toate astea bineinteles stropite nerusinat cu ulei de masline si mirodenii cat mai grecesti sau ce aveti pe acasa. Se serveste cald, chiar fierbinte, in mijlocul mesei si toata lumea se infige acolo cu niste lipii sau paine proaspata...
Sa fiu sigura, si sa caut varianta cea mai buna am incercat Bouyourdi in 2 taverne, ambele retete erau complet diferite... Asa ca iar m-am intors sa caut reteta pe net, din tot ce am vazut mi-am facut ideea ca nu este o regula batuta in cuie, oricum iese bun si va asigur ca o sa va placa.
Inca o chestie descoperita, pentru mine poate - eu credeam ca branza Feta este aceea cremoasa si moale care se vinde la noi acasa. Aici am luat de vreo 5 feluri in 2 saptamani si toate sunt ca niste branza telemea maturata putin sarata. Cam ce cumpar si eu de obicei la noi, deci nu va plafonati daca nu aveti acea "Feta" moale, luati orice telemea putin sarata si va fi bine.
Cu aceasta mica reteta inchei seria de retete in deplasare din Grecia, va asigur ca m-am umplut cu idei pentru un an intreg, le voi testa in bucataria de acasa, dar la anul vin din nou sa mai completez impresiile :)
Pentru reteta alegeti orice tava cu borduri mai ridicate sau o tigaie care merge si la cuptor. Eu am avut in bucataria de aici din Grecia asa o tava simpla de aluminiu si a fost perfecta. Are cam 26cm in diametru.
Puteti lua si tavi de yena/sticla, ceramica, etc.
Fara mila o stropiti cu ulei de masline bun.
Apropo! Daca va faceti vacanta in Grecia si sunteti cu masina neaparat sa va luati ulei de masline pe tot anul. Recomand sa mai intrebati prin zona cine are livezi si cumparati direct de la producatori. Eu am luat cu 4.3 euro/litru.
Branza se sfarama cu mainile si se distribuie uniform in tava.
Presarati peste ea putin oregano, piper negru macinat si ardei chilli daca vreti si aveti(dar va fi mai iute).
Rosiile le taiati felii mici si puneti peste branza.
Am vazut ca multi le decojesc eu nu o fac, si nu m-a incurcat deloc :)
La fel si ardeii, le taiati felii mici si puneti pe langa rosii. Daca vreti o bucatica de ardei kapia si bucatele mici de ardei iute, tot acum le puneti.
Eu as recomanda acum sa presarati un pic de sare peste legume(nu multa ca e sarata telemeaua!) si inca putin oregano sau piper. In plus niste stropi de ulei masline n-ar incurca deloc, dar vedeti cum preferati.
Radeti niste cascaval deasupra si puneti tava la cuptor preincalzit la 200 de grade pentru 30 de minute, sau pana cand incepe crusta usor sa se rumeneasca.
Dupa cuptor o puteti lasa 5-10 minute sa se domoleasca putin si sa nu va ardeti limbile :) Dar nu lasati sa se raceasca ca se intareste branza si cascavalul si nu mai este acelasi farmec.
Se serveste in mijlocul mesei, cu painica buna si multa pofta, ca e buna, buna...
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.