Această plăcintă grecească cu brânză se numește acolo "Patsavouropita" și se traduce ca plăcintă cu zdrențe (sau ceva de genul). Are variantă sărată și dulce, eu le-am testat deja pe ambele și acum vă arăt plăcinta cu brânză sărată. Este atât de simplă și rapidă, chiar genială, cu un rezultat neașteptat de bun, soțul meu a văzut cu un ochi procesul și nu i-a venit să creadă cât de bună este la așa minim efort. Este perfectă ca aperitiv, gustare, pentru picnic sau drum, orice aveți nevoie.
Grosimea plăcintei depinde de mărimea tăvii pe care o folosiți, la primul test eu am făcut-o mai groasă în tava de 30x20cm, acum în poze și filmuleț o vedeți în tava de cuptor normală, cam de 35x25. Anume varianta mai subțire mie mi-a plăcut mai mult, soțul zice că lui i-a plăcut prima. Deci, vă orientați după preferințe și posibilități...
Aș zice că este varianta super-simplificată a plăcintelor de la mama soacră, aduce ca gust și textură, doar că se porționează altfel. Urmează și varianta dulce a rețetei, este și aia perfectă, acum sper s-o filmez în vacanță la bunici sau când mă întorc - așteptarea vă promit că merită!
Foile de plăcintă le decongelați cu 30-60 de minute înainte, dacă sunt congelate. Dacă le luați proaspete se folosesc imediat.
Ruloul cu foi doar îl scoateți din pungă, dar pe ele le lăsați așa rulate și tăiați-le în bucăți de circa 1 cm grosime.
Așterneți cu hârtie de copt o tavă (35x25cm) cu bordurile puțin mai înalte.
Mutati foile tăiate în tavă.
Le desfaceți bine cu mâinile și aranjați în strat uniform în tavă.
Este puțin incomod să vă mișcați cu ele fiindcă hârtia de copt puțin "fuge", puteți să stropiți tava cu puțin ulei să adere hârtia mai bine sau o susțineți puțin cu mâna, în proces.
Stropiți foile deasupra cu puțin ulei sau unt topit.
Presărați pătrunjelul sau mărarul tocat.
Brânza telemea o sfărâmați bine cu mâinile și distribuiți la fel peste foi.
Atent amestecați foile cu tot ce ați pus peste ele, nu insistați mult, doar puțin să intre printre.
Într-un bol amestecați cele 5 ouă cu 700ml de lapte, sare și puțin piper măcinat.
Turnați acest amestec cât mai uniform peste foile din tavă și lăsați 15 minute să se mai pătrundă și umfle.
După 15 minute presărați deasupra niște susan și puneți tava la cuptor preîncălzit la 200 de grade pentru 30-40 de minute.
Când se rumenește frumos o scoateți din cuptor și lăsați să se răcească bine.
O porționați cum vă place, în bucăți medii.
Observați cum este secțiunea - cu foile accentuate dar umede și aromate, nu ca o omletă.
Dacă o faceți în tava mai mică va fi mai groasă și s-ar putea să iasă puțin mai densă.
Este bună rece sau caldă, au savurat-o cu mare plăcere și copiii, deci nu ezitați.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.