Aceasta placinta greceasca cu branza se numeste acolo "Patsavouropita" si se traduce ca placinta cu zdrente(sau ceva de genul). Are varianta sarata si dulce, eu le-am testat deja pe ambele si acum va arat placinta cu branza sarata. Este atat de simpla si rapida, chiar geniala, cu un rezultat neasteptat de bun, sotul meu a vazut cu un ochi procesul si nu i-a venit sa creada cat de buna este la asa minim efort. Este perfecta ca aperitiv, gustare, pentru picnic sau drum, orice aveti nevoie.
Grosimea placintei depinde de marimea tavii pe care o folositi, la primul test eu am facut-o mai groasa in tava de 30x20cm, acum in poze si filmuletz o vedeti in tava de cuptor normala, cam de 35x25. Anume varianta mai subtire mie mi-a placut mai mult, sotul zice ca lui i-a placut prima. Deci, va orientati dupa preferinte si posibilitati...
As zice ca este varianta super-simplificata a placintelor de la mama soacra, aduce ca gust si textura, doar ca se portioneaza altfel. Urmeza si varianta dulce a retetei, este si aia perfecta, acum sper s-o filmez in vacanta la bunici sau cand ma intorc - asteptarea va promit ca merita!
Foile de placinta le decongelati cu 30-60 de minute dinainte, daca sunt congelate. Daca luati proaspete se folosesc imediat.
Ruloul cu foi doar il scoateti din punga, dar pe ele le lasati asa rulate si taiatile in bucati de circa 1 cm grosime.
Asterneti cu hartie de copt o tava(35x25cm) cu bordurile putin mai inalte.
Mutati foile taiate in tava.
Le desfaceti bine cu mainile si aranjati in strat uniform in tava.
Este putin incomod sa va miscati cu ele fiindca hartia de copt putin "fuge", puteti sa stropiti tava cu putin ulei sa adere hartia mai bine sau o sustineti putin cu mana, in proces.
Stropiti foile deasupra cu putin ulei sau unt topit.
Presarati patrunjelul sau mararul tocat.
Branza telemea o sfaramati bine cu mainile si distribuiti la fel peste foi.
Atent amestecati foile cu tot ce ati pus peste ele, nu insistati mult, doar putin sa intre printre.
Intr-un bol amestecati cele 5 oua cu 700ml de lapte, sare si putin piper macinat.
Turnati acest amestec cat mai uniform peste foile din tava si lasati 15 minute sa se mai patrunda si umfle.
Dupa 15 minute presarati deasupra niste susan si puneti tava la cuptor preincalzit la 200 de grade pentru 30-40 de minute.
Cand se rumeneste frumos o scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca bine.
O portionati cum va place, in bucati medii.
Observati cum este sectiunea - cu foile accentuate dar umede si aromate, nu ca o omleta.
Daca o faceti in tava mai mica va fi mai groasa si s-ar putea sa iasa putin mai densa.
Este buna rece sau calda, au savurat-o cu mare placere si copiii, deci nu ezitati.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.