Este rețeta mea preferată de plăcinte rapide, atunci când fac pâine de obicei mai fac și câteva plăcinte. Acum vă arăt plăcintele cu varză murată, mai încolo le pun și pe cele cu telemea. Acest tip de plăcinte le făcea de obicei bunica în seara de ajun, după ce scotea colacii din cuptor. Ca și gust - sunt superbe, foarte moi și pufoase, aluatul se combină perfect cu gustul de varză murată. Deci încă o rețetă delicioasă pentru cei care țin post și nu numai.
Aluatul este asemănător cu cel de pâine, doar că puneți un pic mai puțină drojdie. Amestecați 1 pahar de apă călduță cu drojdia, zahărul și jumate de pahar de făină. Lăsați 10 min să se activeze drojdiile. Apoi adăugați 3-4 linguri de ulei, sarea, făina și amestecați un aluat moale, care să nu se lipească de mâini. Îl lăsați jumate de oră să crească și să se odihnească.
În acest timp se pregătește umplutura - se taie ceapa și varza mărunt, se pun într-o tigaie cu puțin ulei și se călesc.
Lăsați la foc mediu și amestecați periodic până se rumenește ușor. Apoi stingeți focul și lăsați să se răcorească. Presărați un pic de piper negru și sare (dacă varza nu este sărată).
Peste jumătate de oră împărțiți aluatul în 3 bile (în poza sunt 6, că am făcut și 3 plăcinte cu telemea). Le frământați cu puțină făină și lăsați să se odihnească 10 min.
Apoi fiecare bilă o întindeți cu făcălețul, o ungeți cu ulei și lăsați 5-10 min să se odihnească. Aici le-am suprapus una peste alta ca să ocupe mai puțin loc.
Apoi fiecare foaie o întindeți ușor cu mâinile pe masă (fără făină). Dacă se rupe, întindeți cu făcălețul.
Presărați umplutura pe 2/3 din foaie.
Rulați foaia, nu uitați să închideți marginile puțin.
Această ruladă o faceți sub formă de melc și o turtiți ușor cu mâinile.
În așa fel faceți toate 3 plăcintele, le puneți într-o tavă unsă cu puțin ulei și dați la cuptor la temperatură medie.
Când se rumenesc, le scoateți din cuptor și le ungeți imediat cu o pensulă cu ulei pe ambele părți.
Le întoarceți cu fundul în sus și lăsați să se răcorească 10-15 min.
Apoi le porționați cum vă place și le mâncați cu maaare poftă :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.