Eu nu as numi doar prajitura desteapta, dar si gospodina care o face - pentru ca stie sa se descurce cum sa faca mancare buna si frumoasa cu eforturi minime. Aceasta prajitura desteapta eu o aveam sub denumirea de Cremes Inteligent pe site, este varianta mai mica coapta in forma de chec. Putin modificata aveti o ditamai tava de desert frumos, o puteti portiona si servi frumos la orice masa si musafiri. Straturile de aluat si crema se vor separa singure in procesul de coacere, voi doar amestecati ingredientele conform retetei. Cu aceasta prajitura desteapta eu am reusit sa impresionez cateva ture de musafiri si pe cei de ai casei, sa incercati si voi.
Stiu ca sunt multe alte variante de prajitura desteapta pe internet, eu am pornit de la reteta mea de Cremes, am jonglat cu ingredientele, am facut 2-3 teste si a iesit o prajitura minunata si frumoasa. Tava este simpla, de sticla, 35x25, sau 33x23 - important sa fie adanca.
Luati o tava adanca de aproximativ 35x25cm si o ungeti cu 20g de unt moale.
Eu am facut-o simplu, cu mainile :)
Puneti 2 linguri de pesmet si scuturati bine tava sa se distribuie uniform la baza si pe pereti.
Separati albusurile de galbenusuri la cele 8 oua.
Albusurile le bateti spuma tare si alba cu mixerul.
La galbenusuri adaugati zaharul si vanilia.
Amestecati bine, eu am folosit un tel pentru ca la urmatorii pasi mixerul stropeste tare si prefer sa lucrez mai curat.
In compozitia de galbenusuri incorporati 150g de unt topit si racorit, amestecati bine.
Adaugati faina si iarasi amestecati bine sa nu fie cocoloase.
Turnati lapte, mixati bine.
La final adaugati albusurile spuma si amestecati.
Albusurile fiind mai usoare si aluatul lichid, va parea ca nu prea se incorporeaza dar insistati si va fi bine.
Cam asa arata compozitia finala.
O turnati in tava pregatita la primii pasi.
Putin distribuiti si nivelati spuma de deasupra cu o lingura sau un tel.
Puneti prajitura la cuptor si o tineti acolo 45-60 de minute la 160 de grade, pana se rumeneste frumos si daca atingeti mijlocul cu degetele acesta este ferm.
In una din variantele de test am avut prajitura la temperatura mai mare in cuptor si a crapat.
La gust este la fel, dar sa aveti in vedere.
Lasati sa se raceasca complet, chiar as recomanda s-o acoperiti cu folie si s-o puneti la frigider 4-5 ore inainte de servire. Se va taia mult mai bine si va fi mai racoroasa.
O puteti portiona imediat in farfurii individuale.
Sau aranjati bucatile de prajitura pe un platou frumos si presarati deasupra putin zahar pudra.
Aici si o sectiune mai aproape, este foarte buna si simpla, chiar merita incercata si salvata.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.