Eu nu aș numi doar prăjitura deșteaptă, dar și gospodina care o face - pentru că știe să se descurce cum să facă mâncare bună și frumoasă cu eforturi minime. Această prăjitură deșteaptă eu o aveam sub denumirea de Cremeș Inteligent pe site, este varianta mai mică coaptă în forma de chec. Puțin modificată aveți o ditamai tava de desert frumos, o puteți porționa și servi frumos la orice masă și musafiri. Straturile de aluat și cremă se vor separa singure în procesul de coacere, voi doar amestecați ingredientele conform rețetei. Cu această prăjitură deșteaptă eu am reușit să impresionez câteva ture de musafiri și pe cei de ai casei, să încercați și voi.
Știu că sunt multe alte variante de prăjitură deșteaptă pe internet, eu am pornit de la rețeta mea de Cremeș, am jonglat cu ingredientele, am făcut 2-3 teste și a ieșit o prăjitură minunată și frumoasă. Tava este simplă, de sticlă, 35x25, sau 33x23 - important să fie adâncă.
Luați o tavă adâncă de aproximativ 35x25cm și o ungeți cu 20g de unt moale.
Eu am făcut-o simplu, cu mâinile :)
Puneți 2 linguri de pesmet și scuturați bine tava să se distribuie uniform la bază și pe pereți.
Separați albușurile de gălbenușuri la cele 8 ouă.
Albușurile le bateți spumă tare și albă cu mixerul.
La gălbenușuri adăugați zahărul și vanilia.
Amestecați bine, eu am folosit un tel pentru că la următorii pași mixerul stropeste tare și prefer să lucrez mai curat.
În compoziția de gălbenușuri încorporați 150g de unt topit și răcorit, amestecați bine.
Adăugați făina și iarăși amestecați bine să nu fie cocoloașe.
Turnați lapte, mixați bine.
La final adăugați albușurile spumă și amestecați.
Albușurile fiind mai ușoare și aluatul lichid, va părea că nu prea se încorporează dar insistați și va fi bine.
Cam așa arată compoziția finală.
O turnați în tava pregătită la primii pași.
Puinți distribuiți și nivelați spuma de deasupra cu o lingură sau un tel.
Puneți prăjitura la cuptor și o țineți acolo 45-60 de minute la 160 de grade, până se rumenește frumos și dacă atingeți mijlocul cu degetele acesta este ferm.
În una din variantele de test am avut prăjitura la temperatura mai mare în cuptor și a crăpat.
La gust este la fel, dar să aveți în vedere.
Lăsați să se răcească complet, chiar aș recomanda s-o acoperiți cu folie și s-o puneți la frigider 4-5 ore înainte de servire. Se va tăia mult mai bine și va fi mai răcoroasă.
O puteți porționa imediat în farfurii individuale.
Sau aranjați bucățile de prăjitură pe un platou frumos și presărați deasupra puțin zahăr pudră.
Aici și o secțiune mai aproape, este foarte bună și simplă, chiar merită încercată și salvată.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.