Prăjitura Deșteaptă

Eu nu aș numi doar prăjitura deșteaptă, dar și gospodina care o face - pentru că știe să se descurce cum să facă mâncare bună și frumoasă cu eforturi minime. Această prăjitură deșteaptă eu o aveam sub denumirea de Cremeș Inteligent pe site, este varianta mai mică coaptă în forma de chec. Puțin modificată aveți o ditamai tava de desert frumos, o puteți porționa și servi frumos la orice masă și musafiri. Straturile de aluat și cremă se vor separa singure în procesul de coacere, voi doar amestecați ingredientele conform rețetei. Cu această prăjitură deșteaptă eu am reușit să impresionez câteva ture de musafiri și pe cei de ai casei, să încercați și voi.

Știu că sunt multe alte variante de prăjitură deșteaptă pe internet, eu am pornit de la rețeta mea de Cremeș, am jonglat cu ingredientele, am făcut 2-3 teste și a ieșit o prăjitură minunată și frumoasă. Tava este simplă, de sticlă, 35x25, sau 33x23 - important să fie adâncă.

Ingrediente
Ouă
8 buc
   
Zahăr
250 g
   
Unt
170 g
   
Făină
150 g
   
Lapte
1 l
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Pesmet
2 linguri
   
Zahăr pudră
1 lingura
opțional
Pași de urmat
Pas 1

Luați o tavă adâncă de aproximativ 35x25cm și o ungeți cu 20g de unt moale.

Eu am făcut-o simplu, cu mâinile :)

Prăjitura Deșteaptă - Pas 1
Pas 2

Puneți 2 linguri de pesmet și scuturați bine tava să se distribuie uniform la bază și pe pereți.

Prăjitura Deșteaptă - Pas 2
Pas 3

Separați albușurile de gălbenușuri la cele 8 ouă.

Prăjitura Deșteaptă - Pas 3
Pas 4

Albușurile le bateți spumă tare și albă cu mixerul.

Prăjitura Deșteaptă - Pas 4
Pas 5

La gălbenușuri adăugați zahărul și vanilia.

Prăjitura Deșteaptă - Pas 5
Pas 6

Amestecați bine, eu am folosit un tel pentru că la următorii pași mixerul stropeste tare și prefer să lucrez mai curat.

Prăjitura Deșteaptă - Pas 6
Pas 7

În compoziția de gălbenușuri încorporați 150g de unt topit și răcorit, amestecați bine.

Prăjitura Deșteaptă - Pas 7
Pas 8

Adăugați făina și iarăși amestecați bine să nu fie cocoloașe.

Prăjitura Deșteaptă - Pas 8
Pas 9

Turnați lapte, mixați bine.

Prăjitura Deșteaptă - Pas 9
Pas 10

La final adăugați albușurile spumă și amestecați.

Albușurile fiind mai ușoare și aluatul lichid, va părea că nu prea se încorporează dar insistați și va fi bine.

Prăjitura Deșteaptă - Pas 10
Pas 11

Cam așa arată compoziția finală.

Prăjitura Deșteaptă - Pas 11
Pas 12

O turnați în tava pregătită la primii pași.

Prăjitura Deșteaptă - Pas 12
Pas 13

Puinți distribuiți și nivelați spuma de deasupra cu o lingură sau un tel.

Prăjitura Deșteaptă - Pas 13
Pas 14

Puneți prăjitura la cuptor și o țineți acolo 45-60 de minute la 160 de grade, până se rumenește frumos și dacă atingeți mijlocul cu degetele acesta este ferm.

Prăjitura Deșteaptă - Pas 14
Pas 15

În una din variantele de test am avut prăjitura la temperatura mai mare în cuptor și a crăpat.

La gust este la fel, dar să aveți în vedere.

Prăjitura Deșteaptă - Pas 15
Pas 16

Lăsați să se răcească complet, chiar aș recomanda s-o acoperiți cu folie și s-o puneți la frigider 4-5 ore înainte de servire. Se va tăia mult mai bine și va fi mai răcoroasă.

Prăjitura Deșteaptă - Pas 16
Pas 17

O puteți porționa imediat în farfurii individuale.

Prăjitura Deșteaptă - Pas 17
Pas 18

Sau aranjați bucățile de prăjitură pe un platou frumos și presărați deasupra puțin zahăr pudră.

Prăjitura Deșteaptă - Pas 18
Pas 19

Aici și o secțiune mai aproape, este foarte bună și simplă, chiar merită încercată și salvată.

Poftă Bună!

Prăjitura Deșteaptă - Pas 19

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g ()
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 90 min
Sursă: lalena.ro