Continui seria de rețete chinezești cu acest sos de prune minunat, pe mine m-a cucerit din prima când l-am servit cu Rața Peking (urmează și rețeta în 2 zile) la workshop-ul de bucătărie chinezească organizat de Andreea's Chinesefood. Sinceră să fiu, am gustat după asta Rața Peking și la restaurant chinezesc, să văd diferența - și nu m-a impresionat așa mult cum a fost la workshop, poate și din cauza acestui sos de prune. Nu vă puneți pe tânjeală dacă nu aveți condimentul "5 arome", voi da în pași o listă de mirodenii combinate care îl pot înlocui. Dar cel mai mult îmi place să marinez și să servesc carnea cu sos de prune, are o aromă foarte faină, puțin sărat, este ușor acru și dulceag, culoare frumoasă.
Să încercați niște pulpe de pui marinate cu sos de prune și sos de soia, sunt ceva nemaipomenit de bun, copiii mei le devorează efectiv.
În general se recomandă să faceți sosul din prune mai acrișoare, gen corcodușe sau prunele turcești/grecești care se găsesc la supermarket (cu ele am făcut rețeta de mai jos, se găsesc tot anul). Se poate adapta rețeta și la prunele românești, numai să nu fie foarte dulci. În funcție de soiul de prune poate să difere ușor și gustul sosului dar nu mult.
Îl puteți face în porții mici și păstrați la frigider și 2-3 luni, închis în borcan mai ermetic. Sau în debara, așa cum se păstrează orice gem sau dulceață, dacă faceți rezerve mai mari. Eu zic să încercați puțin, și dacă vă place să continuați cu o cantitate mai mare. Dar chiar dacă nu vă place imediat așa gol, să știți că folosindu-l la marinarea cărnii vă veți schimba părerea.
Acestea sunt prunele de care vă spuneam că se potrivesc pentru sos.
Sigur merge făcut din corcodușe sau prune mai acrișoare clasice.
Le spălați, scoateți sâmburii și puneți într-o cratiță adâncă.
Adăugați mirodeniile, zahărul, usturoiul și ardeiul dacă vreți să fie sosul picant.
Turnați sosul de soia, oțetul și apa, puneți pe foc și lăsați să fiarbă 30-40 de minute la foc mic.
Timpul de fierbere poate să difere în funcție de soiul de prune.
Vă orientați după textura prunelor, trebuie să se înmoaie bine și se schimbă culoarea în una frumoasă și uniformă.
Pasați bine compoziția cu blenderul vertical.
Dacă ați pus condimente întregi mari (bastonul de scorțișoară, anasonul) le scoateți înainte de blendare.
Mai puneți 5 minute pe foc sosul, puteți să-l mai reglați de zahăr și oțet după gust.
Borcanele în care veți păstra sosul nu uitați să le uscați bine și sterilizați - eu le pun 30 de minute la 120 de grade în cuptor.
Turnați sosul fierbinte în borcane și închideți ermetic.
Îl păstrați în debara sau frigider și folosiți la nevoie.
Este perfect să-l serviți cu orice fel de carne sau chiftele, ca sos pentru marinare, voi da detalii în alte rețete care urmează.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.