Continui seria de retete chinezesti cu acest sos de prune minunat, pe mine m-a cucerit din prima cand l-am servit cu Rata Peking(urmeaza si reteta in 2 zile) la workshop-ul de bucatarie chinezeasca organizat de Andreea's Chinesefood. Sincera sa fiu, am gustat dupa asta Rata Peking si la restaurant chinezesc, sa vad diferenta - si nu m-a impresionat asa mult cum a fost la workshop, poate si din cauza acestui sos de prune. Nu va puneti pe tanjeala daca nu aveti condimentul "5 arome", voi da in pasi o lista de mirodenii combinate care il pot inlocui. Dar cel mai mult imi place sa marinez si sa servesc carnea cu sos de prune, are o aroma foarte faina, putin sarat, este usor acru si dulceag, culoare frumoasa.
Sa incercati niste pulpe de pui marinate cu sos de prune si sos de soia, sunt ceva nemaipomenit de bun, copiii mei le devoreaza efectiv.
In general se recomanda sa faceti sosul din prune mai acrisoare, gen corcoduse sau prunele turcesti/grecesti care se gasesc la supermarket(cu ele am facut reteta de mai jos, se gasesc tot anul). Se poate adapta reteta si la prunele romanesti, numai sa nu fie foarte dulci. In functie de soiul de prune poate sa difere usor si gustul sosului dar nu mult.
Il puteti face in portii mici si pastrati la frigider si 2-3 luni, inchis in borcan mai ermetic. Sau in debara, asa cum se pastreaza orice gem sau dulceata, daca faceti rezerve mai mari. Eu zic sa incercati putin, si daca va place sau continuati cu o cantitate mai mare. Dar chiar daca nu va place imediat asa gol, sa stiti ca folosindu-l la marinarea carnii va veti schimba parerea.
Acestea sunt prunele de care va spuneam ca se potrivesc pentru sos.
Sigur merge facut din corcoduse sau prune mai acrisoare clasice.
Le spalati, scoateti samburii si puneti intr-o cratita adanca.
Adaugati mirodeniile, zaharul, usturoiul si ardeiul daca vreti sa fie sosul picant.
Turnati sosul de soia, otetul si apa, puneti pe foc si lasati sa fiarba 30-40 de minute la foc mic.
Timpul de fierbere poate sa difere in functie de soiul de prune.
Va orientati dupa textura prunelor, trebuie sa se inmoaie bine si se schimba culoarea in una frumoasa si uniforma.
Pasati bine compozitia cu blenderul vertical.
Daca ati pus condimente intregi mari(batonul de scortisoara, anasonul) le scoateti inainte de blendare.
Mai puneti 5 minute pe foc sosul, puteti sa-l mai reglati de zahar si otet dupa gust.
Borcanele in care veti pastra sosul nu uitati sa le uscati bine si sterilizati - eu le pun 30 de minute la 120 de grade in cuptor.
Turnati sosul fierbinte in borcane si inchideti ermetic.
Il pastrati in debara sau frigider si folositi la nevoie.
Este perfect sa-l serviti cu orice fel de carne sau chiftele, ca sos pentru marinare, voi da detalii in alte retete care urmeaza.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.