Aceste clătite chinezești au destinație specială în rețeta de Rață Peking(urmează rețeta), nu aveam idee până n-am gustat și au un farmec aparte când servești lipiile proaspete unse cu Sos de Prune sau Sos Hoisin cu bucățele delicioase de carne de rață. Le-am gustat și la restaurant dar sinceră să fiu, cele de acasă sunt mult mai bune, miros frumos a ulei de susan și sunt mai gustoase. Bineînțeles le puteți folosi ca orice lipii simple, nu neapărat cu Rața Peking, asta deja dacă vă place.
Sunt foarte asemănătoare cu Lipiile Indiene(Roti) doar că sunt ceva mai elastice decât Roti.
Într-un bol adânc amestecați făina cu sarea.
Turnați apa fierbinte clocotită și amestecați repede cu o lingură sau spatulă.
Eu recomand să nu puneți imediat mâinile pe el, mai amestecați aluatul cu lingura, să se răcorească puțin.
Apoi îl treceți pe masa înfăinată puțin și frământați atent(că este mai fierbinte).
Iese un aluat foarte plăcut și elastic, ca o plastilină.
Îl înveliți în folie de plastic și lăsați să se odihnească 30-60 de minute.
După acest timp presărați făină pe masă și tăiați aluatul în aproximativ 20 de bucăți egale, cam de mărimea unei nuci.
Formați biluțe mici din aceste bucățele, vă ajutați cu făină pentru că devine puțin mai lipicios după ce se odihnește.
Apoi luați câte 2 bile și le turtiți puțin cu degetele.
Ungeți una din ele cu ulei de susan.
Suprapuneți una peste alta cele 2 turtițe, presați ușor cu mâinile.
Cu făcălețul întindeți într-o foaie subțire cele 2 turte lipite, mai puneți câte puțină făină să nu se lipească de masă.
Între timp încingeți o tigaie fără ulei și puneți lipia formată la copt.
Se coace la foc mediu pe ambele părți.
În același fel formați și coaceți restul de lipii.
Pe parcurs le aranjați una peste alta și acoperiți cu un prosop, să se mențină calde și să se aburească.
Chestia cu uleiul de susan este pentru că aceste lipii mari le desfaceți în 2 lipii mai subțiri - observați în poză.
Fiecare lipie pe o parte este moale și pe alta mai coaptă.
Recomand să le faceți și serviți chiar înainte de servire, cât sunt calde, pe urmă se răcesc și se mai întăresc. Bineînțeles că se pot reîncălzi, dar oricum nu sunt ca proaspete.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.