Cea mai populară mâncare chinezească - Rața Peking sau Peking Duck, este practic imposibil sau foarte greu s-o reproduceți în condiții de casă. Rața întreagă se opărește, se zvântează și apoi se coace într-un cuptor special. Sunt bucătari care sunt specializați doar în acest fel de mâncare și vă dați seama că fiecare are secretul lui. Dar ce să facem noi, simplii consumatori care nu ne permitem să mâncăm rața peking gătită exemplar? Ne adaptăm, da, o facem simplu în condiții de casă și vă spun eu, deloc diferită de rața clasică. Înainte să mă apuc de editarea rețetei am insistat să gust Rața Peking într-un restaurant chinezesc din București și vă spun sincer că cea gătită acasă mi s-a părut mult mai bună!
Feliile de carne se servesc neapărat pe Clătite chinezești, unse cu Sos de Prune sau Sos Hoisin, cu felii de ceapă verde și castraveți. Asta e modul clasic și nouă ne-a plăcut mult, am reușit să-mi impresionez soțul, musafirii și acum e una din mâncărurile de efect din ultima perioadă. Rețeta e faină pentru că lucrăm cu cea mai bună parte din rață - pieptul de rață și aici am dat cantități pentru 1 kg, păcat să vă agitați pentru 2 bucățele mici de carne pe care le veți termina cât ai clipi din ochi...
Mulțumiri multe Andreea Chinesefood pentru rețetă, explicații și gusturi noi minunate descoperite!
Pentru a afla mai multe despre ingredientele chinezești și de unde le cumpăr citiți articolul meu aici - Ingrediente pentru rețete chinezești.
Pregătim marinada:
- Într-o cratiță turnați apa, sucul de la cele 2 portocale, oțetul, anasonul stelat și feliile de ghimbir.
- Adăugați mierea și zahărul, amestecați bine.
- Puneți cratița pe foc și lăsați să fiarbă 10 minute, să se pătrundă bine toate aromele.
Pieptul de rață se curăță și se spală bine, cu o scobitoare înțepați bine pielea cât mai dens.
Puneți carnea în marinada fierbinte și o lăsați acolo 3-5 minute.
Fiindcă pielea a fost înțepată va lăsa și ceva grăsime în marinadă, așa și trebuie.
Apoi o scoateți și lăsați puțin să se scurgă de zeamă.
Cu un cuțit subțire și bine ascuțit faceți niște tăieturi-romburi pe piele, dar cu mare atenție să nu ajungeți la carne!
Presărați carnea cu sare pe ambele părți.
Apoi presărați condimentul chinezesc 5 arome pe partea cu carne, nu pe piele.
Aranjați piepții de rață pe un grătar de bucătărie și puneți la frigider să se zvânteze timp de 10 - 12 ore.
După 10 ore, aranjați carnea cu pielea în jos într-o tigaie rece, asta ca să lase cât mai multă grăsime din piele.
Puneți pe foc și rumeniți pe ambele părți.
Până carnea se rumenește să puneți cuptorul să se încălzească la 200 de grade.
Bucățile de piept rumenit le mutați din tigaie într-o tavă de cuptor.
Amestecați 1 linguriță de miere + 1 linguriță ulei de susan + 1 linguriță Sos Hoisin și cu această compoziție ungeți partea cu romburi.
Puneți în cuptorul încins pentru 10 minute.
După acest timp lăsați carnea să se răcorească 10-15 minute.
Apoi o feliați bucățele subțiri și aranjați frumos pe un platou.
Fiindcă rața peking se servește cu Clătite Chinezești, sunt un fel de lipii specifice - trebuie să vă apucați să le faceți cu 2-3 ore înainte să prăjiți carnea pe tigaie. Rețeta o aveți aici!
La servire fiecare lipie-clătită se desface în alte 2 lipii mai subțiri și se împarte cu vecinii la masă :)
Ungeți lipia cu Sos Hoisin sau și mai bine cu Sos de Prune - aveți reteta aici.
Bineînțeles să nu uitați să tăiați felii subțiri castraveții și ceapa bucățele mai mari.
Puneți felii de carne, nu vă fie milă, să fie măcar 3-4 bucățele bune.
La urmă puneți felii 1-2 felii de castraveți și la fel ceapă verde.
Rulați bine.
Mușcați din rulou, savurați și vă gândiți că a meritat efortul!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.