Cea mai populara mancare chinezeasca - Rata Peking sau Peking Duck, este practic imposibil sau foarte greu s-o reproduceti in conditii de casa. Rata intreaga se opareste, se zvanteaza si apoi se coace intr-un cuptor special. Sunt bucatari care sunt specializati doar in acest fel de mancare si va dati seama ca fiecare are secretul lui. Dar ce sa facem noi, simplii consumatori care nu ne permitem sa mancam rata peking gatita exemplar? Ne adaptam, da, o facem simplu in conditii de casa si va spun eu, deloc diferita de rata clasica. Inainte sa ma apuc de editarea retetei am insistat sa gust Rata Peking intr-un restaurant chinezesc din Bucuresti si va spun sincer ca cea gatita acasa mi s-a parut mult mai buna!
Feliile de carne se servesc neaparat pe Clatite chinezesti, unse cu Sos de Prune sau Sos Hoisin, cu felii de ceapa verde si castraveti. Asta e modul clasic si noua ne-a placut mult, am reusit sa-mi impresionez sotul, musafirii si acum e una din mancarurile de efect din ultima perioada. Reteta e faina pentru ca lucram cu cea mai buna parte din rata - pieptul de pui si aici am dat cantitati pentru 1 kg, pacat sa va agitati pentru 2 bucatele mici de carne pe care le veti termina cat ai clipi din ochi...
Multumiri multe Andreea Chinesefood pentru reteta, explicatii si gusturi noi minunate descoperite!
Pentru a afla mai multe despre ingredientele chinezesti si de unde le cumpar citit articolul meu aici - Ingrediente pentru retete chinezesti.
Pregatim marinada:
- Intr-o cratita turnati apa, sucul de la cele 2 portocale, otetul, anasonul stelat si feliile de ghimbir.
- Adaugati mierea si zaharul, amestecati bine.
- Puneti cratita pe foc si lasati sa fiarba 10 minute, sa se patrunda bine toate aromele.
Pieptul de rata se curata si se spala bine, cu o scobitoare intzepati bine pielea cat mai dens.
Puneti carnea in marinada fierbinte si o lasati acolo 3-5 minute.
Fiindca pielea a fost intzepata va lasa si ceva grasime in marinada, asa si trebuie.
Apoi o scoateti si lasati putin sa se scurga de zeama.
Cu un cutit subtire si bine ascutit faceti niste taieturi-romburi pe piele, dar cu mare atentie sa nu ajungeti la carne!
Presarati carnea cu sare pe ambele parti.
Apoi presarati condimentul chinezesc 5 arome pe partea cu carne, nu pe piele.
Aranjati pieptii de rata pe un gratar de bucatarie si puneti la frigider sa se zvanteze timp de 10 - 12 ore.
Dupa 10 ore, aranjati carnea cu pielea in jos intr-o tigaie rece, asta ca sa lase cat mai multa grasime din piele.
Puneti pe foc si rumeniti pe ambele parti.
Pana carnea se rumeneste sa puneti cuptorul sa se incalzeasca la 200 de grade.
Bucatile de piept rumenit le mutati din tigaie intr-o tava de cuptor.
Amestecati 1 lingurita de miere + 1 lingurita ulei de susan + 1 lingurita Sos Hoisin si cu aceasta compozitie ungeti partea cu romburi.
Puneti in cuptorul incins pentru 10 minute.
Dupa acest timp lasati carnea sa se racoreasca 10-15 minute.
Apoi o feliati bucatele subtiri si aranjati frumos pe un platou.
Fiindca rata peking se serveste cu Clatite Chinezesti, sunt un fel de lipii specifice - trebuie sa va apucati sa le faceti cu 2-3 ore inainte sa prajiti carnea pe tigaie. Reteta o aveti aici!
La servire fiecare lipie-clatita se desface in alte 2 lipii mai subtiri si se imaparte cu vecinii la masa :)
Ungeti lipia cu Sos Hoisin sau si mai bine cu Sos de Prune - aveti reteta aici.
Bineinteles sa nu uitati sa taiati felii subtiri castravetii si ceapa bucatele mai mari.
Puneti felii de carne, nu va fie mila, sa fie macar 3-4 bucatele bune.
La urma puneti felii 1-2 felii de castraveti si la fel ceapa verde.
Rulati bine.
Muscati din rulou, savurati si va ganditi ca a meritat efortul!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.