Cartofi gratinati la cuptor (Gratin Dauphinois)
Mai nou am inceput sa studiez bucataria frantzuzeasca, si ca o prima reteta, eu zic una dintre cele mai populare din Franta, sunt acesti cartofi gratinati. Variatii si combinatii sunt foarte multe, eu am ales sa fac reteta de baza, cea cu lapte, smantana dulce si unt. Rezultatul a fost unul mult peste asteptari - cartofii s-au imbibat cu lapte si unt, se topeau in gura, erau pufosi si moi, sosul foarte fin, deci - am reusit inca o data sa primesc laude de la sot :) si sa va prezint si voua aceasta reteta minunata si simpla. Urmati toate recomandarile si va asigur ca veti avea un pic din aroma Frantei in casa dvs.
Ingrediente
●
Cartofi albi/galbeni
1 kg
trebuie sa fie neaparat acest soi de cartofi, contin mai mult amidon si se folosesc anume la acest tip de mancare
●
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
400 ml
mai nou am gasit si smantana dulce de la Sanlacta, este proaspata - am gasit-o la Real
●
Piper negru
0.5 lingurite
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Se curata si se spala cartofii, am folosit aproximativ 7 cartofi.
Pas 2
Apoi se taie rondele de 6-7 mm.
Pas 3
Aranjati un strat de cartofi intr-o tava de cuptor, cu borduri mai inalte. Presarati cu sare si piper.
In asa fel faceti 3-4 straturi de cartofi, in functie de inaltimea tavii. Respectiv fiecare strat il presarati cu sare si piper.
Pas 4
Asa arata cutia de smantana dulce pe care am folosit-o.
Pas 5
Amestecati laptele cu smantana dulce.
Pas 6
Turnati compozitia de lapte si smantana in tava cu cartofi - dar ATENTIE - turnati incet la marginea tavii ca sa nu spalati toata sarea si piperul de pe cartofi. Apoi untul il taiati bucatele si distribuiti uniform pe toata suprafata cartofilor (asta pentru a face o crusta frumoasa si pentru aroma).
Pas 7
Dati tava la cuptor la o temperatura medie pentru aproximativ o ora, pana se absoarbe lichidul din cartofi si daca testati cu un cutit cartofii veti observa ca intra foarte usor. Recomand dupa ce sunt gata sa-i mai lasati 15-20 de min la un foc mai mic acoperiti cu o folie de aluminiu - ca sa nu se rumeneasca prea tare cartofii, dar sa absoarba incet toate aromele.
Pas 8
Se mananca neaparat calzi. De garnitura - au fost asa de buni ca nu am mancat nici o salata sau carne cu ei.
Ca si variatii puteti pune un pic de usturoi pisat pe un strat din mijloc, sau sa presarati cascaval deasupra. Dar recomand sa incercati mai intai reteta de baza apoi sa experimentati.
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(4 portii)
Timp de preparare:
80 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
15 min
Data publicarii:
Nota:
5 (4 voturi)