Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois)

Mai nou am început să studiez bucătăria franțuzească, și ca o primă rețetă, eu zic una dintre cele mai populare din Franța, sunt acești cartofi gratinați. Variații și combinații sunt foarte multe, eu am ales să fac rețeta de bază, cea cu lapte, smântână dulce și unt. Rezultatul a fost unul mult peste așteptări - cartofii s-au îmbibat cu lapte și unt, se topeau în gură, erau pufoși și moi, sosul foarte fin, deci - am reușit încă o dată să primesc laude de la soț :) și să vă prezint și vouă această rețetă minunată și simplă. Urmați toate recomandările și vă asigur că veți avea un pic din aroma Franței în casa dvs.

Ingrediente
Cartofi albi/galbeni
1 kg
trebuie să fie neapărat acest soi de cartofi, conțin mai mult amidon și se folosesc anume la acest tip de mâncare
Smântână dulce 32% (Dorna/Milli)
400 ml
mai nou am găsit și smântână dulce de la Sanlacta, este proaspătă - am găsit-o la Real
Lapte de vacă
400 ml
   
Unt
50 g
   
Sare
1 lingurita
   
Piper negru
0.5 lingurite
   
Pași de urmat
Pas 1

Se curăță și se spală cartofii, am folosit aproximativ 7 cartofi.

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois) - Pas 1
Pas 2

Apoi se taie rondele de 6-7 mm.

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois) - Pas 2
Pas 3

Aranjați un strat de cartofi într-o tavă de cuptor, cu borduri mai înalte. Presărați cu sare și piper.

În așa fel faceți 3-4 straturi de cartofi, în funcție de înălțimea tavii. Respectiv fiecare strat îl presărați cu sare și piper.

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois) - Pas 3
Pas 4

Așa arată cutia de smântână dulce pe care am folosit-o.

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois) - Pas 4
Pas 5

Amestecați laptele cu smântâna dulce.

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois) - Pas 5
Pas 6

Turnați compoziția de lapte și smântână în tava cu cartofi - dar ATENȚIE - turnați încet la marginea tavii ca să nu spălați toată sarea și piperul de pe cartofi. Apoi untul îl tăiați bucățele și distribuiți uniform pe toată suprafața cartofilor (asta pentru a face o crustă frumoasă și pentru aromă).

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois) - Pas 6
Pas 7

Dați tava la cuptor la o temperatură medie pentru aproximativ o oră, până se absoarbe lichidul din cartofi și dacă testați cu un cuțit cartofii veți observa că intră foarte ușor. Recomand după ce sunt gata să-i mai lăsați 15-20 de min la un foc mai mic acoperiți cu o folie de aluminiu - ca să nu se rumenească prea tare cartofii, dar să absoarbă încet toate aromele.

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois) - Pas 7
Pas 8

Se mănâncă neapărat calzi. De garnitură - au fost așa de buni că nu am mâncat nici o salată sau carne cu ei.

Ca și variații puteți pune un pic de usturoi pisat pe un strat din mijloc, sau să presărați cașcaval deasupra. Dar recomand să încercați mai întâi rețeta de bază apoi să experimentați.

Poftă Bună!

Cartofi gratinați la cuptor (Gratin Dauphinois) - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4 porții)
Timp de preparare:
80 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min