Nu știu cum e la voi, dar în familia noastră merele sunt fructele cele mai importante. Acum e plin sezon de mere aromate de vară și Măriuca mea este clientul fidel al pomului de la bunici. Eu din acestea prefer să fac gem de mere, unul din preferatele mele încă din copilărie. Pe lângă faptul că este aromat și foarte gustos, e unul din cele mai potrivite la rețetele de cornuri pufoase, cornulețe cu gem, pariziene cu mere și tot felul de alte rețete unde vă trebuie un gem care să nu curgă.
Cu ocazia testării blenderului de mână de la Heinner(Îl puteți vedea și aici, pe site-ul Heinner) am zis să vă arăt cum puteți să faceți un astfel de gem folosind tehnologii moderne - repede, simplu, fără mari eforturi. Referitor la blender pot să vă spun că este unul foarte interesant, cu un design mai deosebit, paharul blenderului și vasul de la robot de dimensiune mare și încăpătoare, și cel mai important, putere mare de peste 1000W. Am avut o discuție cu cei de la Heinner despre testarea electrocasnicelor lor, dar nu mă așteptam să primesc un blender așa frumos, vedeți mai jos pozele detaliate!
În primul rând să vă arăt ce blender minunat am găsit eu în cutia de la Heinner - are putere mare, accesorii multe, paharul mare, gradat și cu capac, chopperul de dimensiune mare - perfect și nu ocupă mult loc în bucătărie! Mai multe detalii despre el pe site-ul Heinner aici...http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hhb-1100wx/blender-de-mana-alizaryn-1100-hhb-1100wx
Acum să-l punem la treabă...
Merele și portocala le spălați bine.
Am tăiat merele sferturi, am scos cotorul și le-am pus în roboțelul-chopper, puteți să le lăsați sferturi sau mai tăiați în 2-3 fiecare bucată.
Le mărunțiți bine, dar nu facem piure din ele.
Le treceți în cratiță cu fund mai gros sau un tuci.
La fel prelucrați și mărunțiți toate merele.
Portocala eu prefer să o curăț de coajă și toate nervurile.
O rup în bucățele și o pun în robot.
Mărunțim cât mai bine.
Turnăm acest piure de portocale peste mere.
Puneți și zahărul.
Amestecăm bine și punem oala pe foc.
Deși inițial pare că este o compoziție mai uscată, pe parcurs ce se încălzește oala merele lasă zeamă și este suficientă.
Când fierbe, faceți focul mic și lăsați așa să bolborosească cam 30 de minute - nu uitați să amestecați periodic!
După acest timp compoziția de mere se înmoaie și ca să o transformăm într-un piure delicios voi folosi blenderul vertical (aici Heinner).
Insistați și pasați bine până obțineți un piure uniform și omogen.
Puneți iar la fiert, încă 15-20 de minute, dar la foc foarte mic și amestecați mai des in el să nu se ardă.
Până fierbe gemul pregătiți borcanele - le spălați și puneți la uscat în cuptorul preîncălzit la 100 de grade timp de 20-30 de minute.
Turnați gemul fierbinte în borcane.
Închideți ermetic, lăsați să se răcească complet apoi depozitați în cămară.
Este un gem dens, care nu curge și cu siguranță îl veți aprecia în orice preferați - de la clătite, la cornuri și cozonaci!
Mie mi-a plăcut mult, și este unul din preferatele mele dintotdeauna.
Folosind instrumente moderne de gătit acum este și mai simplu - de data asta cu Heinner...
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.