La noi in familie nici o conserva nu e asa de "sfanta" ca cea de suc de rosii - si am in vedere sucul de rosii natural, frumos si gustos. In sezon preocuparea cea mai importanta la parintii mei este sa faca minim 150-200 litri de suc sau bulion de rosii de casa, altfel e panica... Si pot sa numesc reteta asta fiind ca o poveste, in fiecare an, de la cules pana la depozitare procesul este acelasi si reteta este practic neschimbata de cand ma stiu. Este principala bautura si suc consumat iarna, ne place mult cu putina sare sau ca atare - chiar si Maria mea mica este mare fan de suc de rosii. Compoturi dulci si sucuri de fructe nu prea facem, dar acesta de rosii este obligatoriu.
Bineinteles ca se poate conserva si in sticle sau borcane mai mici, facut cu un aparat sau altul dar metoda este aceeasi. Aveti grija ce storcator de rosii folositi, noi avem unul rusesc care face in cateva ore peste 100kg de rosii si nu se oboseste. Sunt bune si storcatoarele cu gat lung, cel mai important criteriu de cumparare este sa scoata resturile de la rosii cat mai uscate, fara pulpa pretioasa. Rosiile fiinda mai acre se conserva foarte bine natural, fara adaugire de conservanti artificiali, conditia importanta este sa fiarba putin inainte de a fi inchise in borcane.
Puteti sa-l folositi ca bautura racoritoare si dietetica, sa-l folositi in mancare - oricum e bun. In cazul in care nu vreti sa complicati lucrurile puteti sa lucrati dupa metoda Bulionului de rosii rapid, este bun pentru mancare dar nu chiar placut la baut, nu e asa de fin.
Anul asta va arat poze pe pasi direct de la tara, deci scuze pentru decorul mai rustic si poate nu chiar perfect estetic, asa se lucreaza cantitatile mari de suc - mai cu stropi si resturi de rosii.
Incepem bineinteles cu cel mai important proces - culesul de rosii, noi am avut saptamana trecuta o tura de 100kg de rosii de gradina colorate, zemoase si frumoase.
Daca vreti sa aveti sucul cat mai dulce si aromat, recomand sa mai tineti rosiile 1-2 zile in lazi sau galeti - sa se coaca pasiv. Dar mare grija sa nu se strice!
Cand sunt la Bucuresti aleg din paiata rosii coapte de sezon.
Apoi aceste rosii frumoase se spala bine. Daca sunt mici le lasati asa intregi.
Daca aveti rosii medii sau mai mari le taiati jumatati sau sferturi - cat sa incapa in gura storcatorului de rosii.
Observati ca noi nu scoatem cotorul, el este aruncat de storcator la resturi cu tot cu coaja si seminte.
Si incepem procesul, in functie de specificatiile fiecarui storcator de rosii cel mai important lucru este sa scoateti resturile cat mai uscate, fara pulpa pretioasa.
Din partea opusa, direct in cratita mare, curge sucul de rosii curat, fara seminte si coaja.
Pana se lucreaza la storcator, ar fi util sa pregatiti si borcanele sau sticlele - se spala si se usuca bine, eu chiar as recomanda sa le sterilizati in cuptor 30 de min la 100 de grade.
Mama la ce cantitate de suc face, doar le tine vreo ora cu gura in jos pe prosop, stau bine si asa peste iarna.
Cratita cu suc se pune pe aragaz si lasati pana incepe sa fiarba. Aveti grija sa mai amestecati periodic in ea. Aveti grija sa nu o umpleti prea tare, sucul face spuma la fiert si va fugi pe plita...
Cand incepe sa fiarba, lasati asa 5 minute, este suficient sa se sterilizeze dar si sa nu piarda din vitaminele importante.
Borcanele spalate si uscate se pun pe un prosop sau pe o farfurie, eventual cu o lama de cutit dedesubt, sa nu crape.
Cu un polonic sau o cana turnati sucul fierbinte in borcane.
Observati ca am turnat sucul pana la gura la maxim, nu lasam deloc spatiu in borcan.
Apoi inchideti cu capace ermetice.
Aici vedeti cheia de capsat borcane a parintilor mei, este inca de pe timpurile sovietice si isi face bine treaba, dar trebuie capace speciale la ea.
Apoi verificati sa fie inchise bine, inclinati borcanele si daca sucul nu curge de sub capac le intoarceti cu fundul in sus si lasati sa se raceasca complet.
La fel conservati tot sucul ramas.
Dupa ce se raceste complet, sucul il depozitati in camara sau in beci.
Aici vedeti rezervele noastre partiale de suc din anul asta, avem la activ vreo 120 de litri, deci inca mai avem treaba :)
Este un suc minunat, in mare parte la noi se bea, de asta si il turnam in borcane mari - sa ajunga la toata familia. Dar stiti voi ca si in orice mancare, sos, sarmale, este minunat si foarte util.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.