Nu înțelegeam eu acum câțiva ani persoanele amatoare de ardei iuți murați sau proaspeți, dar cred că încep să îmbătrânesc sau se schimbă configurația papilelor gustative... deja nu prea îmi mai închipui Ciorba Rădăuțeană sau Ciorba a la Grec fără un ardei delicios pe lângă. Îmi plac ardeii puțin picanți sau ardeii bulgărești neiuti, pe aceștia chiar și Maria mea mică strigă să muște din ei! Poate am devenit fan ardei iuți în oțet datorită acestei rețete faine, am văzut-o la un nene ucrainean pe YouTube și povestea cu așa o poftă că am conservat și eu repede vreo 2 borcane - mai ales că e simplu și repede.
Rețeta aceasta de ardei iuți cu oțet și miere este fără fierbere și alți conservanți, toate 3 ingredientele sunt conservante și borcanele stau bine chiar și în debaraua de apartament. Îmi place că sunt puțin dulci-acrișori, neapărat să alegeți ardei crocanți de sezon - să nu fie uscați și fără vlagă. În rest doar urmați pașii și deja într-o săptămână puteți să-i savurați.
Eu aleg de obicei ardei de diferite tipuri - după chef și dispoziție pot să mănânc un ardei mai iute sau deloc iute, dar neapărat să fie ardei de sezon - fragezi și crocanți!
Îi spălați și uscați bine cu un prosop de hârtie.
Apoi tăiați codițele să fie mai scurte - se vor aranja mai ușor în borcane.
Acum partea cea mai enervantă - să înghesuiți cât mai bine ardeii în borcane - mai ales ardeii bulgărești sunt o provocare, cât nu-i aranjezi tot parcă nu încap, deci răbdare!
Aici să aveți în vedere - dacă conservați ardei de mai multe tipuri, îi puneți în borcane separate. Ardeii iuți transferă iuțeala la cei bulgărești și deja nu e bine pentru persoanele sensibile.
Acum dizolvați în oțetul crud și rece mierea - amestecați bine până se dizolvă complet.
Turnați acest amestec în borcane - în funcție de cât de bine aranjați ardeii cu atât mai puțină soluție vă trebuie. Mai dizolvați dacă trebuie să umpleți toate borcanele pregătite cu ardei, așa că să acopere perfect toată suprafața.
Și gata! Peste 1-2 săptămâni ardeii sunt buni de savurat, eu prefer să-i țin la rece înainte de servire, dar păstrez borcanele la debara, închise ermetic cu capac.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.