Din toate compoturile și gemurile aș zice că doar acelea de coarne sunt pentru mine pe un loc aparte, niciodată nu mă plictisește aroma lor și gustul deosebit. În București găsesc coarne foarte rar, în schimb, aici în Moldova la orice piață de oraș găsesc întotdeauna aceste fructe colorate și frumoase, ba chiar mai mult am avut noroc anul acesta să iau și un soi cu fructe mari. Eu recomand să le căutați și să întrebați de ele, în general cresc prin păduri dar se pot planta și acasă - eu deja sunt în căutare...
În mod normal nu au gust dulce, sunt acrișoare, aromate și au un gust astringent (fac gura pungă :) - pe lângă faptul că sunt deosebite în compot și gemuri, au o mulțime de proprietăți vindecătoare - imunostimulatoare, antitermice, diuretice, digestive, etc. Mămicile scriu pe forumuri că efectul antitermic este chiar remarcabil, febra scade vizibil după câteva lingurițe de sirop sau pastă de coarne.
Am zis și eu anul acesta să testez, în primul rând varianta crudă, nefiartă, conservată cu zahăr și păstrată la frigider. Le voi da copiilor în timpul anului pe lângă vreun terci sau iaurt, să vedem.... oricum la gust e minunat și nu o să vă pară rău de așa rezervă.
În plus, eu le congelez așa crude în pungi, fac compot iarna, sau merge congelat piureul ca cel de căpșuni, aveți rețeta aici.
În mod normal cam așa arată coarnele, sunt mici și destul de ferme la atingere. Din astea de aici am făcut compot, am pus la congelator crude și am fiert un gem extra-super-mega bun - urmează rețeta :)
Au sâmburi care nu se scot simplu, și vedeți mai jos cum se rezolvă asta.
Anul acesta am avut norocul să găsesc coarne mai mari, așa că procesul de curățare a sâmburilor a fost mai rapid. Dar nu este grav și cu cele mici, vă garantez că merită :)
Deci, coarnele se spală și se scurg bine de apă.
Puneți câteva boabe pe un fund și le presați bine cu un pahar.
Cam așa vor fi.
Observați că sâmburele se curăță foarte ușor după această procedură.
Și cu răbdare înainte, așa curățați de sâmburi toate coarnele.
Le pasați bine într-un robot sau blender.
Cantitatea de piure rezultată o cântăriți și adăugați la ea dublu cantitate de zahăr.
Deci dacă aveți 400g de piure de coarne, puneți 800g de zahăr.
Amestecați bine și puneți în borcane curate și uscate.
Se păstrează în beci rece sau la frigider. Este foarte aromat acest amestec și cu siguranță le va plăcea și la copii gustul.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.