Gem de Coarne

Gem de Coarne

Pot cu siguranta sa declar acest gem de coarne descoperirea anului pentru mine, stiam de el, dar ma oprea un singur mic detaliu - procesul de separare a samburilor si obtinerea pastei de coarne. Am cam injurat in tot procesul de preparare, chiar si in timpul fierberii eram sceptica - ca era un gem prea lichid... Dar, in momentul cand s-a racit in borcane si l-am gustat, a devenit cel mai bun gem gustat ever - aromat, dens, gelifiat, acrisor, colorat, etc. Copiii imediat l-au declarat favorit si deja s-a consumat un borcan in ultima saptamana.

Nu imi inchipuiam ca gemul de coarne va avea asa o structura gelifiata, seamana mult cu gemul de gutuie si poate fi folosit cu succes la orice cornuri va plac. Am zis ca data viitoare voi separa samburii ca in metoda de la Coarnele conservate cu zahar, fara ferbere si voi fierbe gemul ca oricare altul. Desi m-am descurcat relativ bine cu sita metalica mai rara, sa stiti ca va fi aproape imposibil sa lucrati cu o sita mai neteda - veti arunca cu toate cornele de pereti :)) Dar si asa va merita, garantez!

Ingrediente

Coarne
2 kg
Zahar
1 kg

Pasi de urmat

Pas 1

Asa arata coarnele cumparate de mine - le-am ales de codite si frunze, spalat si bine scurs de apa.

Gem de Coarne - Pas 1
Pas 2

Intr-o cratita am pus am 2kg de coarne si am turnat apa cat sa le acopere.

Gem de Coarne - Pas 2
Pas 3

Am pus pe aragaz si cand a inceput sa fiarba am facut focul mic si lasat sa fiarba 30 de minute.

Gem de Coarne - Pas 3
Pas 4

In acest timp cautati o sita buna, daca nu ati cumparat una dinainte, asa cum am facut eu - am cautat una in piata sa fie cu gauri mari si cat mai "grunjoasa", nu neteda.

Daca nu aveti sita potrivita mai bine separati samburii cu paharul ca in Reteta de Coarne conservate cu zahar. Obtineti la fel piure mai concentrat de coarne, dar nu va veti chinui sa treceti prin sita pasta de coarne.

Gem de Coarne - Pas 4
Pas 5

Dupa ce au fiert coarnele, luati cate 2-3 polonice, puneti in sita si cu o lingura incepeti sa le agitati-frecati ca sa se paseze si acel piure sa treaca prin sita.

Acum aveti nevoie de rabdare si perseverenta, dar va ganditi la ce fel de minune de gem faceti :)

Gem de Coarne - Pas 5
Pas 6

Cam pana aici am ajuns eu, si imi parea rau de ce mai ramane dar nu am reusit sa-l trec mai mult prin sita.

Deci data viitoare fac pasta cu paharul, cum am zis mai sus.

Gem de Coarne - Pas 6
Pas 7

Aceasta pasta de coarne am obtinut eu la final.

Se cantareste, sa vedeti cat exact zahar va trebui sa adaugati - eu am avut cam 1kg.

Gem de Coarne - Pas 7
Pas 8

Turnati pasta de coarne in tuci sau oala cu fund gros, adaugati aceeasi cantitate de zahar - deci la 1kg de pasta am pus 1 kg de zahar, amestecati bine.

Gem de Coarne - Pas 8
Pas 9

Puneti oala pe foc si cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati asa 1 ora, amestecand periodic.

Gem de Coarne - Pas 9
Pas 10

Cam asa arata gemul final, este destul de lichid si chiar am fost suparata ca nu se ingrosa.

Gem de Coarne - Pas 10
Pas 11

Turnati gemul in borcane curate si uscate, capsati ermetic si lasati sa se raceasca complet.

Observati cum sta ferm gemul in lingura, si in plus e super bun...

Gem de Coarne - Pas 11
Pas 12

Am incheiat cu aceasta reteta sezonul la tzara, cu o vizita in poza - pisoiul parintilor a poftit si el la gem de coarne cu biscuiti :)

Pofta Buna!

Gem de Coarne - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 4 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

RoxanaCeleki168
Roxana Celeki (RoxanaCeleki168) 30 Aug 2017, 16:51

Daca se scot samburii ,se mai pune apa ?  

lena
Elena (lena) Roxana Celeki (RoxanaCeleki168) 30 Aug 2017, 17:07

Nu mai trebuie.

RoxanaCeleki168
Roxana Celeki (RoxanaCeleki168) Elena (lena) 30 Aug 2017, 17:23

Multumesc.

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 30 Aug 2017, 17:47

oare sita pentru piureuri de legume (aceea cu un maner care se roteste) ar fi potrivita pt. scos samburii? Voi incerca.

lena
Elena (lena) Stroe Adriana (adriana st) 30 Aug 2017, 18:06

Nu stiu, astept sa ne spuneti...

dir
dir 30 Aug 2017, 18:35

Când eram copii (după aceea mai rar), mama făcea în fiecare an gem de măceșe. Procedeul era asemănător, dar pasta aceea o trecea obligatoriu  și prin sita fină, pentru că altfel  gemul este iritant și nu se poate mânca; măceșele au niște perișori, cred, care trebuie separați. Rezultatul era un gem fin, fin; cel mai fin și foarte gustos. În primăvară, am găsit un borcan rătăcit în cămară, nu știe nimeni sigur de când, dar probabil de vreo cinci ani și l-am folosit la niște fursecuri speciale; nu puteam să arunc atâta efort și se păstrase perfect. Nu voi face niciodată așa ceva, pentru că aș arunca și cu mine de pereți, nu doar pasta, dar rezultatul este artă culinară. 

Gem de coarne s-ar putea să fac până la urmă; sigur nu anul acesta. În cantitate mică - o porție - sigur va place. 

Multă răbdare ai Lena...! Te pup!

timotei
timotei dir 30 Aug 2017, 19:59

Am vazut si eu la cineva gem de mãcese dar gospodina scotea simburii si perisorii marunti apoi  spala cu apa miezul de mãcese si nu trebuie sa treci prin sits gemul . Cam multa rabdare trebuie la "munca de chinez" dar se merita. Poate cind are timp si rabdare Lena incearca si ea sa faca gem de mãcese ca astea se gasesc aproape peste tot.

dir
dir timotei 30 Aug 2017, 21:46

Nu-mi imaginez cum se pot scoate perișorii fără să fie trecuți prin site. Sunt două sau trei site speciale (nu merg acuma să o întreb pe mama), de formă dreptunghiulară, care aici se folosesc doar pentru gemul de măceșe. Prin ultima se trece cel mai greu - normal, e cea mai fină. și este foarte bun gemul, printre finețuri, dar personal niciodată nu l-am considerat preferatul meu; nici nu prea consum gem. Gemul de coarne îmi place foarte mult la clătite sau uneori fursecuri, dar la noi în casă nu s-a făcut niciodată. Poate voi schimba eu ceva până la urmă.

timotei
timotei dir 31 Aug 2017, 09:05

Nu ma las batuta, am vrut sa fiu sigura de gemul acest de mãcese si da am gresit eu. A zis ca  il trece numai prin ultima sita, adica cea mai marunta. Imi pare rau ca m-am aruncat repede cu comentariul meu.

RodicaIoana272
Rodica Ioana (RodicaIoana272) dir 17 Aug 2018, 15:26

Scuze, dar coarnele nu sunt macese!

dir
dir Rodica Ioana (RodicaIoana272) 08 Sep 2018, 11:47

Sunt tot fructe sălbatice; din punctul meu de vedere mai gustoase decât orice crește prin grădinile noastre. N-am făcut nici anul acesta gem de coarne, nici de altceva, dar n-am renunțat la idee.

RazvanBanciu248
Razvan Banciu (RazvanBanciu248) 16 Sep 2017, 20:08

câteva observații:

fructul nu este aromat, așa că un praf de vanilie sau scorțișoară e binevenit.

restul fructelor pasate la prima mână se pot pune la fiert cu zahăr și zeamă de la fiert. nu se leagă foarte mult, se pasează din nou și astfel veți obține o cantitate de gem cu aproape 50% mai mare. preferabil totuși să nu amestecați pastele și să consumați la început mâna a doua.

zeama de la fructe este foarte bună pentru un compot, laolaltă cu restul fructelor pasate și ceva zahăr, după gust. deasemeni, dacă pulpa obținută este prea groasă, se poate dilua cu zeamă

1 kg zahăr/1kg pastă este cam mult, se poate scădea la 700g. zeama de la o lămâie sau un plic de sare de lămâie nu pot face decât bine.

preferabil să folosiți borcane mai mici pentru păstrare (max. 1,5 lei în obor, la 200-250 gr) și să nu folosiți lingurițe ude când luați gem din borcan, datorită tendinței de a face mucegai local.

Issa
Issa 17 Sep 2018, 10:37

Buna Lena daca scot samburii metoda cu paharul cum procedez mai departe le dau prin blender si apoi fierb cum aici?

lena
Elena (lena) Issa 17 Sep 2018, 10:45

Le poti lasa si asa, prin blender numai daca vrei gemul sa fie piure.

Issa
Issa 17 Sep 2018, 11:25

Mersi, mai am o intrebare de congelat cum ar fi mai bine, cu samburi sau mai bine fara? Am cetit ca sunt foarte bune la imunitate.

lena
Elena (lena) Issa 17 Sep 2018, 11:38

Da, sunt minunate, coarne cu samburi eu congelez si fac compot iarna. Oricum sunt bune 😉

Issa
Issa 17 Sep 2018, 12:21

Mersi mult 

NataliaTar966
Natalia Tar (NataliaTar966) 02 Sep 2019, 11:27

Buna ziua, Lena! Multumesc pentru reteta! Am facut gemul si am scos samburii prin metoda "paharul"! A iesit foarte bun, doar ca am pus mai putin zahar si am tinut pe foc vreo 30-40 minute. Insa ce am vrut sa specific pentru cei care vor sa faca: 1. metoda cu paharul necesita multa-multa rabdare, si mult- mult timp! 2. Pentru ca atunci cand fierbe, sar stropi in toate directiile este indicat sa amestati foarte des, iar eu am folosit un capac pus partial. 

Nota mea pentru reteta: