Orez negru cu legume - Reteta de baza

Am mancat in oras acest orez negru gatit cu dovlecel si de atunci imi sta pe creieri sa reproduc reteta si acasa, mai ales ca este chiar deosebit de gustos si sanatos. Sa nu va intimideze culoarea, daca il gatiti corect veti fi recompensati cu un orez negru aromat, delicios, cu o textura putin elastica si foarte faina. La noi in familie parerile s-au impartit - Maria este disperata dupa el(si eu cu tati la fel!), Sofi l-a respins si a spus ca nu-i place. Nu stiu daca este relevanta parerea ei, dar cu gusturile stiti cum este...

Am reusit sa impresionez si sa le arat ceva nou musafirilor nostri, a fost ceruta si reteta, deci e de bine si pentru noi va deveni una din garniturile de baza - ca este si foarte plin de nutrienti acest orez salbatic! Am ales sa-l fac doar cu morcovi de data asta, dar merge cu orice legume preferate.

Ingrediente
Orez negru
500 g
vedeti la pasul 1 orezul cumparat de mine
Sare
1 lingura
Morcovi
1 buc
Ulei
50 ml
eu am combinat ulei de masline cu putin unt, dar merge si fara el
Pasi de urmat
Pas 1

Cam asa arata orezul cumparat de mine la un supermarket.

Nu credeti timpul de fierbere de pe cutie, oricum va orientati si dupa dinte :)

Orez negru cu legume - Reteta de baza - Pas 1
Pas 2

Am citit diverse recomandari ca ar fi bine sa inmuiati orezul in apa cu o ora inainte de fierbere.

Nu cred ca este obligatoriu, dar eu am avut ora aceasta la dispozitie si l-am pus in apa.

Orez negru cu legume - Reteta de baza - Pas 2
Pas 3

Observati ca apa se va colora in maro, dar este absolut normal.

Eu am scurs aceasta apa mov si am mai spalat orezul in 1-2 ape.

Orez negru cu legume - Reteta de baza - Pas 3
Pas 4

Umpleti cu apa, aproape plina, o cratita mare de 5 litri. Puneti 1 lingura de sare si lasati pe foc pana incepe sa  fiarba.

Imediat cum apa fierbe, puneti orezul(spalat bine si scurs),  si lasati sa fiarba incet timp de 40-45 de minute.

Orez negru cu legume - Reteta de baza - Pas 4
Pas 5

Dupa 25 de minute gustati periodic orezul si va fi gata cand are textura elastica dar nu este crud.

Orez negru cu legume - Reteta de baza - Pas 5
Pas 6

Cum este gata, il turnati intr-o sita si scurgeti de apa in care a fiert.

Orez negru cu legume - Reteta de baza - Pas 6
Pas 7

Acum puneti repede intr-o tigaie sau cratita putin ulei, eventual combinat cu un mic cub de unt.

Orez negru cu legume - Reteta de baza - Pas 7
Pas 8

Puneti acolo la calit 2-3 minute orice legume va plac - morcovi, ardei, ceapa, dovlecei, ciuperci, etc.

Dupa cum vedeti eu am ales 1 morcov taiat julien.

Orez negru cu legume - Reteta de baza - Pas 8
Pas 9

Dupa ce legumele putin s-au gatit adaugati orezul scurs de apa si sare dupa gust.

Amestecati, inchideti focul si orezul e gata.

Orez negru cu legume - Reteta de baza - Pas 9
Pas 10

Serviti cu orice va place, carne, peste, legume, etc.

Pofta Buna!

Orez negru cu legume - Reteta de baza - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (6-7 portii)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min