A rămas demult în urmă vacanța noastră în Grecia, dar nu și ideile-rețetele care m-au inspirat acolo. Pe ultima sută de metri, cât mai sunt vinete în piață, neapărat să încercați și această rețetă de vinete la cuptor cu brânză, roșii și usturoi. Chiar se pricep grecii ăștia la mâncărurile cu legume, este genial cum combină mai în toate brânza feta, oregano și uleiul de măsline...scriu și tot îmi fac poftă aceste arome specifice grecești!
Rețeta de vinete la cuptor eu am improvizat-o - am combinat mai multe idei adunate pe parcursul verii, am testat pe toate rudele și vă asigur că la gust sunt la fel ca cele autentice grecești. Inițial făceam vinetele la cuptor fără roșii, dar săptămâna trecută am gătit și varianta cu roșii - mă bucur că la final am dat de rețeta perfectă, roșiile completează perfect toate aromele, dar puteți să le omiteți dacă nu aveți.
Eu ziceam înainte că aceste vinete trebuie servite imediat, calde, dar să știți că și reci nu sunt deloc de omis!
Vinetele le spălați și tăiați pe lung în 2 jumătăți.
Cotorul puteți să-l lăsați, nu se mănâncă, dar arată frumos vinetele cu o mică codiță acolo :)
Cu vârful cuțitului le crestați cât mai adânc, dar cu grijă să nu tăiați coaja.
Presați puțină sare și oregano peste ele - observați că dacă le apăsați la capete, ele se desfac și ar fi bine să ajungă niște mirodenii chiar în mijlocul vinetelor.
Stropiți și cu puțin ulei de măsline fiecare jumătate de vinete.
Cam așa arată vinetele - le-am pus în tava de cuptor cu jumătățile în sus cât le-am asezonat.
Dar înainte să le puneți în cuptor, se întorc cu secțiunea în jos.
Le puneți în cuptor preîncalzit la 200 de grade pentru 20-25 de minute.
Observați că după acest timp vinetele devin moi și se rumenește frumos secțiunea.
Cu o spatulă le întoarceți atent cu partea rumenă în sus.
Cât vinetele puțin se răcoresc, pisați repede cățeii de usturoi și le amestecați cu 2-3 linguri de apă - facem un fel de mujdei.
Acum cu o lingură puțin presați pulpa de pe secțiunea vintelor.
Le ungeți cât mai insistent cu mujdeiul de usturoi.
Puneți deasupra cubulețe de roșii - crude, tăiate simplu și plus coaja.
Cu degetele sfărâmați brânza și puneți pe fiecare felie de vinete cât mai multă, aici nu e cazul să economisiți - anume brânza este vedeta.
Stropiți încă puțin cu ulei de măsline deasupra, niște oregano sau piper măcinat nu ar încurca deloc.
Dacă vreți vinetele puțin picante, puteți adăuga și niște fulgi de chili.
Opțional, ca o crustă finală subțire și rumenă - puteți pune foarte puțin cașcaval dat prin răzătoare
Se poate și fără cașcaval.
Puneți vinetele la cuptor preîncălzit la 200 de grade, pentru aproximativ 15-20 de minute.
Nu trebuie rumenite tare, doar cât se topește cașcavalul și începe să se rumenească - așa nu se usucă și devine mai moale și cremos.
Imediat după cuptor eu recomand să le lăsați în tava cam 10 minute, să se potolească și mai reabsorb din zeama lăsată. Apoi le serviți calde ca atare, sau ca garnitură, aperitiv cald, etc. Și reci sunt bune...
Poftă bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.