Tiropitakia - placintele grecesti cu branza

Sunt geniale placintele grecesti dar mai ales placintele grecesti cu branza - si asta v-o spun din experienta gustatului si gatitului de multe, multe placinte si de toate felurile. In timpul vacantei in Grecia am fost serviti cu aceste placinte de proprietara casei unde am stat si ne-a spus ca se numesc Tiropitakia. Mi-a promis ea reteta dar nu s-a tinut de cuvant, asa ca am cautat pe bloguri straine si am reusit sa gasesc varianta exacta a acestor minunatii. Mi-au iesit la fel de bune si cu siguranta vor ramane printre preferatele noastre - sunt minunate ca gustare sau aperitiv, la mic dejun, picnic si nu numai...

Pe langa faptul ca sunt moi, fragede si aromate, m-am minunat de ele ca pot fi la fel de pufoase dar si putin foietate. Foarte buna consistenta, chiar as zice ca este un aluat genial si deosebit. Bineinteles ca umplutura a fost branza Feta, dar puteti inlocui cu orice telemea asemanatoare de la noi.

Ingrediente
Unt
250 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Iaurt Grecesc
200 g
cred ca merge inlocuit si cu un iaurt bun local
Sare
0.5 lingurite
Faina alba
360 g
Praf de copt
2 lingurite
1 plic de 10g
Branza feta sau telemea
300 g
Oua
1 buc
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Galbenus de ou
1 buc
Pasi de urmat
Pas 1

Intr-un bol adanc puneti untul moale si il amestecati bine cu un mixer de mana.

Tiropitakia - placintele grecesti cu branza - Pas 1
Pas 2

Adaugati apoi iaurtul si sarea, mixati inca 1 minut.

Tiropitakia - placintele grecesti cu branza - Pas 2
Pas 3

Acum puneti faina si praful de copt, amestecati aluatul cu o lingura pana se incorporeaza bine ingredientele.

Tiropitakia - placintele grecesti cu branza - Pas 3
Pas 4

Apoi il treceti pe masa presarata cu putina faina si il framantati usor pana se uniformizeaza putin.

Il lasati asa sa se odihneasca 20-30 de minute.

Tiropitakia - placintele grecesti cu branza - Pas 4
Pas 5

In acest timp pregatim umplutura:

- sfaramati branza telemea cu mainile sau furculita si o amestecati cu 1 ou si putin piper macinat dupa gust.

Tiropitakia - placintele grecesti cu branza - Pas 5
Pas 6

Daca cumva branza va iese mai moale, adaugati 1-2 linguri de gris sa absoarba excesul de lichid si sa nu curga umplutura din placinte.

Tiropitakia - placintele grecesti cu branza - Pas 6
Pas 7

Acum luati aluatul si cu un facalet il intindeti intr-o foaie cam de 3mm grosime, va ajutati cu faina sa nu se lipeasca de masa.

Taiati cercuri cu ajutorul unui pahar sau cana cu gura mai larga - cam de 8-10cm in diametru.

Resturile ramase de aluat le adunati si iarasi intindeti o foaie, taiati, etc.

Tiropitakia - placintele grecesti cu branza - Pas 7
Pas 8

Pe fiecare cerc puneti cate 1 lingura din umplutura de branza.

Tiropitakia - placintele grecesti cu branza - Pas 8
Pas 9

Pliati cercul in jumate.

Tiropitakia - placintele grecesti cu branza - Pas 9
Pas 10

Si cu o furculita presati atent marginile.

Tiropitakia - placintele grecesti cu branza - Pas 10
Pas 11

Placintele le aranjati intr-o tava de cuptor si ungeti cu putin galbenus de ou.

Tiropitakia - placintele grecesti cu branza - Pas 11
Pas 12

Se coc in cuptor preincalzit la 180-200 de grade timp de 15-20 de minute, sau pana se rumenesc frumos.

Tiropitakia - placintele grecesti cu branza - Pas 12
Pas 13

Lasati putin sa se racoreasca si serviti cu mare placere. Sunt la fel de moi si minunate a 2-a zi, noi le-am servit ca aperitiv la un picnic si au avut mare succes de la mic la mare.

Pofta Buna!

Tiropitakia - placintele grecesti cu branza - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg ()
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min