Sunt geniale plăcințele grecești dar mai ales plăcințele grecești cu brânză - și asta v-o spun din experiența gustatului și gătitului de multe, multe plăcinte și de toate felurile. În timpul vacanței în Grecia am fost serviți cu aceste plăcinte de proprietara casei unde am stat și ne-a spus că se numesc Tiropitakia. Mi-a promis ea rețeta dar nu s-a ținut de cuvânt, așa că am căutat pe bloguri străine și am reușit să găsesc varianta exactă a acestor minunății. Mi-au ieșit la fel de bune și cu siguranță vor rămâne printre preferatele noastre - sunt minunate ca gustare sau aperitiv, la mic dejun, picnic și nu numai...
Pe lângă faptul că sunt moi, fragede și aromate, m-am minunat de ele că pot fi la fel de pufoase dar și puțin foietate. Foarte bună consistența, chiar aș zice că este un aluat genial și deosebit. Bineînțeles că umplutura a fost brânză Feta, dar puteți înlocui cu orice telemea asemănătoare de la noi.
Într-un bol adânc puneți untul moale și îl amestecați bine cu un mixer de mână.
Adăugați apoi iaurtul și sarea, mixați încă 1 minut.
Acum puneți făina și praful de copt, amestecați aluatul cu o lingură până se încorporează bine ingredientele.
Apoi îl treceți pe masa presărată cu puțină făină și îl frământați ușor până se uniformizează puțin.
Îl lăsați așa să se odihnească 20-30 de minute.
În acest timp pregătim umplutura:
- sfărâmați brânza telemea cu mâinile sau furculița și o amestecați cu 1 ou și puțin piper măcinat după gust.
Dacă cumva brânza vă iese mai moale, adăugați 1-2 linguri de griș să absoarbă excesul de lichid și să nu curgă umplutura din plăcinte.
Acum luați aluatul și cu un făcăleț îl întindeți într-o foaie cam de 3mm grosime, vă ajutați cu făină să nu se lipească de masă.
Tăiați cercuri cu ajutorul unui pahar sau cană cu gura mai largă - cam de 8-10cm în diametru.
Resturile rămase de aluat le adunați și iarăși întindeți o foaie, tăiați, etc.
Pe fiecare cerc puneți câte 1 lingură din umplutura de brânză.
Pliati cercul în jumătate.
Și cu o furculiță presați atent marginile.
Plăcintele le aranjați într-o tavă de cuptor și ungeți cu puțin gălbenuș de ou.
Se coc în cuptor preîncălzit la 180-200 de grade timp de 15-20 de minute, sau până se rumenesc frumos.
Lăsați puțin să se răcorească și serviți cu mare plăcere. Sunt la fel de moi și minunate a doua zi, noi le-am servit ca aperitiv la un picnic și au avut mare succes de la mic la mare.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.