Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză

Sunt geniale plăcințele grecești dar mai ales plăcințele grecești cu brânză - și asta v-o spun din experiența gustatului și gătitului de multe, multe plăcinte și de toate felurile. În timpul vacanței în Grecia am fost serviți cu aceste plăcinte de proprietara casei unde am stat și ne-a spus că se numesc Tiropitakia. Mi-a promis ea rețeta dar nu s-a ținut de cuvânt, așa că am căutat pe bloguri străine și am reușit să găsesc varianta exactă a acestor minunății. Mi-au ieșit la fel de bune și cu siguranță vor rămâne printre preferatele noastre - sunt minunate ca gustare sau aperitiv, la mic dejun, picnic și nu numai...

Pe lângă faptul că sunt moi, fragede și aromate, m-am minunat de ele că pot fi la fel de pufoase dar și puțin foietate. Foarte bună consistența, chiar aș zice că este un aluat genial și deosebit. Bineînțeles că umplutura a fost brânză Feta, dar puteți înlocui cu orice telemea asemănătoare de la noi.

Ingrediente
Unt
250 g
să fie moale, la temperatura camerei
Iaurt grecesc
200 g
cred că merge înlocuit și cu un iaurt bun local
Sare
0.5 lingurite
   
Făină albă
360 g
   
Praf de copt
2 lingurite
1 plic de 10g
Brânză feta sau telemea
300 g
   
Ouă
1 buc
   
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
   
Gălbenuș de ou
1 buc
   
Pași de urmat
Pas 1

Într-un bol adânc puneți untul moale și îl amestecați bine cu un mixer de mână.

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 1
Pas 2

Adăugați apoi iaurtul și sarea, mixați încă 1 minut.

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 2
Pas 3

Acum puneți făina și praful de copt, amestecați aluatul cu o lingură până se încorporează bine ingredientele.

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 3
Pas 4

Apoi îl treceți pe masa presărată cu puțină făină și îl frământați ușor până se uniformizează puțin.

Îl lăsați așa să se odihnească 20-30 de minute.

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 4
Pas 5

În acest timp pregătim umplutura:

- sfărâmați brânza telemea cu mâinile sau furculița și o amestecați cu 1 ou și puțin piper măcinat după gust.

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 5
Pas 6

Dacă cumva brânza vă iese mai moale, adăugați 1-2 linguri de griș să absoarbă excesul de lichid și să nu curgă umplutura din plăcinte.

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 6
Pas 7

Acum luați aluatul și cu un făcăleț îl întindeți într-o foaie cam de 3mm grosime, vă ajutați cu făină să nu se lipească de masă.

Tăiați cercuri cu ajutorul unui pahar sau cană cu gura mai largă - cam de 8-10cm în diametru.

Resturile rămase de aluat le adunați și iarăși întindeți o foaie, tăiați, etc.

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 7
Pas 8

Pe fiecare cerc puneți câte 1 lingură din umplutura de brânză.

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 8
Pas 9

Pliati cercul în jumătate.

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 9
Pas 10

Și cu o furculiță presați atent marginile.

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 10
Pas 11

Plăcintele le aranjați într-o tavă de cuptor și ungeți cu puțin gălbenuș de ou.

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 11
Pas 12

Se coc în cuptor preîncălzit la 180-200 de grade timp de 15-20 de minute, sau până se rumenesc frumos.

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 12
Pas 13

Lăsați puțin să se răcorească și serviți cu mare plăcere. Sunt la fel de moi și minunate a doua zi, noi le-am servit ca aperitiv la un picnic și au avut mare succes de la mic la mare.

Poftă Bună!

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg ()
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Sursă: mondomulia.com