Sunt geniale placintele grecesti dar mai ales placintele grecesti cu branza - si asta v-o spun din experienta gustatului si gatitului de multe, multe placinte si de toate felurile. In timpul vacantei in Grecia am fost serviti cu aceste placinte de proprietara casei unde am stat si ne-a spus ca se numesc Tiropitakia. Mi-a promis ea reteta dar nu s-a tinut de cuvant, asa ca am cautat pe bloguri straine si am reusit sa gasesc varianta exacta a acestor minunatii. Mi-au iesit la fel de bune si cu siguranta vor ramane printre preferatele noastre - sunt minunate ca gustare sau aperitiv, la mic dejun, picnic si nu numai...
Pe langa faptul ca sunt moi, fragede si aromate, m-am minunat de ele ca pot fi la fel de pufoase dar si putin foietate. Foarte buna consistenta, chiar as zice ca este un aluat genial si deosebit. Bineinteles ca umplutura a fost branza Feta, dar puteti inlocui cu orice telemea asemanatoare de la noi.
Intr-un bol adanc puneti untul moale si il amestecati bine cu un mixer de mana.
Adaugati apoi iaurtul si sarea, mixati inca 1 minut.
Acum puneti faina si praful de copt, amestecati aluatul cu o lingura pana se incorporeaza bine ingredientele.
Apoi il treceti pe masa presarata cu putina faina si il framantati usor pana se uniformizeaza putin.
Il lasati asa sa se odihneasca 20-30 de minute.
In acest timp pregatim umplutura:
- sfaramati branza telemea cu mainile sau furculita si o amestecati cu 1 ou si putin piper macinat dupa gust.
Daca cumva branza va iese mai moale, adaugati 1-2 linguri de gris sa absoarba excesul de lichid si sa nu curga umplutura din placinte.
Acum luati aluatul si cu un facalet il intindeti intr-o foaie cam de 3mm grosime, va ajutati cu faina sa nu se lipeasca de masa.
Taiati cercuri cu ajutorul unui pahar sau cana cu gura mai larga - cam de 8-10cm in diametru.
Resturile ramase de aluat le adunati si iarasi intindeti o foaie, taiati, etc.
Pe fiecare cerc puneti cate 1 lingura din umplutura de branza.
Pliati cercul in jumate.
Si cu o furculita presati atent marginile.
Placintele le aranjati intr-o tava de cuptor si ungeti cu putin galbenus de ou.
Se coc in cuptor preincalzit la 180-200 de grade timp de 15-20 de minute, sau pana se rumenesc frumos.
Lasati putin sa se racoreasca si serviti cu mare placere. Sunt la fel de moi si minunate a 2-a zi, noi le-am servit ca aperitiv la un picnic si au avut mare succes de la mic la mare.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.