Tiropitakia - placintele grecesti cu branza

Sunt geniale placintele grecesti dar mai ales placintele grecesti cu branza - si asta v-o spun din experienta gustatului si gatitului de multe, multe placinte si de toate felurile. In timpul vacantei in Grecia am fost serviti cu aceste placinte de proprietara casei unde am stat si ne-a spus ca se numesc Tiropitakia. Mi-a promis ea reteta dar nu s-a tinut de cuvant, asa ca am cautat pe bloguri straine si am reusit sa gasesc varianta exacta a acestor minunatii. Mi-au iesit la fel de bune si cu siguranta vor ramane printre preferatele noastre - sunt minunate ca gustare sau aperitiv, la mic dejun, picnic si nu numai...

Pe langa faptul ca sunt moi, fragede si aromate, m-am minunat de ele ca pot fi la fel de pufoase dar si putin foietate. Foarte buna consistenta, chiar as zice ca este un aluat genial si deosebit. Bineinteles ca umplutura a fost branza Feta, dar puteti inlocui cu orice telemea asemanatoare de la noi.

Ingrediente

Unt
250 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Iaurt Grecesc
200 g
cred ca merge inlocuit si cu un iaurt bun local
Sare
0.5 lingurite
Faina alba
360 g
Praf de copt
2 lingurite
1 plic de 10g
Branza feta sau telemea
300 g
Oua
1 buc
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Galbenus de ou
1 buc

Pasi de urmat

1

Intr-un bol adanc puneti untul moale si il amestecati bine cu un mixer de mana.

2

Adaugati apoi iaurtul si sarea, mixati inca 1 minut.

3

Acum puneti faina si praful de copt, amestecati aluatul cu o lingura pana se incorporeaza bine ingredientele.

4

Apoi il treceti pe masa presarata cu putina faina si il framantati usor pana se uniformizeaza putin.

Il lasati asa sa se odihneasca 20-30 de minute.

5

In acest timp pregatim umplutura:

- sfaramati branza telemea cu mainile sau furculita si o amestecati cu 1 ou si putin piper macinat dupa gust.

6

Daca cumva branza va iese mai moale, adaugati 1-2 linguri de gris sa absoarba excesul de lichid si sa nu curga umplutura din placinte.

7

Acum luati aluatul si cu un facalet il intindeti intr-o foaie cam de 3mm grosime, va ajutati cu faina sa nu se lipeasca de masa.

Taiati cercuri cu ajutorul unui pahar sau cana cu gura mai larga - cam de 8-10cm in diametru.

Resturile ramase de aluat le adunati si iarasi intindeti o foaie, taiati, etc.

8

Pe fiecare cerc puneti cate 1 lingura din umplutura de branza.

9

Pliati cercul in jumate.

10

Si cu o furculita presati atent marginile.

11

Placintele le aranjati intr-o tava de cuptor si ungeti cu putin galbenus de ou.

12

Se coc in cuptor preincalzit la 180-200 de grade timp de 15-20 de minute, sau pana se rumenesc frumos.

13

Lasati putin sa se racoreasca si serviti cu mare placere. Sunt la fel de moi si minunate a 2-a zi, noi le-am servit ca aperitiv la un picnic si au avut mare succes de la mic la mare.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Publicata:

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

andi
andi 09 nov 2017, 16:23

Tava simpla,fara nimic?Multumesc.

lena
Elena (lena) andi 09 nov 2017, 19:49

Da, aluatul este cu unt si placintele nu se lipesc. Eventual sa nu murdariti putin tava de galbenus o puteti proteja cu hartie de copt.

adri
adri 09 nov 2017, 19:21

Untul poate fi de 65% sau musai de 82?

lena
Elena (lena) adri 09 nov 2017, 19:49

Oricare, merge si cel de 65%.

adri
adri 09 nov 2017, 19:52

Multumesc frumos, sper sa reusesc sa incerc reteta zilele astea

timotei
timotei 16 nov 2017, 01:19

Mie mai tare imi plac pirojki dacit aceste placintele dar toti citi au mincat au zis ca acestea is mai bune. Asa ca am sa le mai fac daca ai mei au zis ca sunt gustoase.

Poza mea pentru reteta: