Încă de anul trecut mi-a atras atenția această dulceață de dovleac dar am reușit s-o execut abia acum. Rețeta este potrivit de simplă, a fost chiar relaxant s-o fac și neapărat recomand măcar s-o încercați. Fiindcă dovleacul are un gust și aromă specifice, lămâia a fost potrivită aici pentru că nu a încurcat, doar puțin a conturat aroma. Dulceața este interesantă pentru că bucățile de dovleac nu se pasează, rămân confiate și au un farmec fain. Vă recomand s-o încercați cu puțină brânză brie sau brânză de capră, să vedeți ce gusturi noi descoperiți!
Autoarea rețetei recomandă 2 lămâi în rețetă, eu aș pune doar una data viitoare. Gustul de citrice este ceva mai intens de la 2 lămâi, dar totuși fiind dulceață de dovleac, parcă aș vrea să fie mai mult din aroma lui. Deci faceți după plac: dacă vreți mai multă aromă de lămâie și mai puțină de dovleac - puneți 2 lămâi, dacă vreți mai mult gust de dovleac și mai puțin de lămâie - folosiți doar 1 lămâie.
Fiindcă ne place să descoperim arome și gusturi noi, de câțiva ani nu mai fac tone de dulceață de același fel - prefer să fac 2-3 borcane mici din fiecare fruct, dar să fie făcute atent și în combinații mai deosebite. Vă recomand mult să faceți la fel, nu vă plictisiți deloc și reușiți să uimiți de fiecare dată familia.
Dovleacul se curăță de coajă și semințe, spălați și scurgeți bine de apă.
Așa curățat trebuie să aveți exact 1 kg.
Și apropo, culoarea la dulceață va depinde bineînțeles de nuanța dovleacului, deci vedeți cum îl alegeți.
Se taie apoi în cubulețe de mărime potrivită. Puteți să-l tăiați și mai neuniform, depinde cum vă place.
Lămâia (spălată bine) se taie cubulețe mici, cu tot cu coajă, doar să dați la o parte semințele și alte părți necomestibile.
Puneți cubulețele de dovleac și cele de lămâie într-un bol mai mare.
Adăugați zahărul.
Amestecați bine cu o lingură, acoperiți bolul cu folie alimentară/capac și îl puneți la frigider pentru 10-12 ore, sau peste noapte.
Observați cum după acest timp dovleacul va lăsa multă zeamă.
Treceți toată compoziția (amestecată bine înainte) într-un tuci sau oală cu fund gros și puneți pe foc.
Când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați așa timp de 1 oră sau chiar un pic mai mult, mai amestecați periodic.
În acest timp nu uitați să pregătiți borcanele - le spălați, scurgeți de apă și uscați bine.
Eu le pun în cuptor pentru 30 de minute la 100 de grade, cu tot cu capace.
După o oră la fiert dulceața începe să fie puțin mai vâscoasă.
Faceți periodic testul cu picătura turnată pe farfurie, dacă curge/fuge și este prea lichidă mai lăsați puțin la fiert dulceața.
Dar aveți grijă să nu o confiți prea tare!
Când este gata, o turnați în borcanele pregătite și închideți ermetic.
Dintr-un kg de dovleac au ieșit 3 borcane a câte 330g fiecare și încă un pic într-un pahar.
Pentru noi este suficient, de poftă și diversitate.
După răcire dulceața se mai îngroașă puțin, deci aveți în vedere să nu o faceți bombonică :)
Oricum este delicioasă, cu bucăți confiate de dovleac și firicele de lămâie. Minunată pentru orice vă place.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.