Inca de anul trecut mi-a atras atentia aceasta dulceata de dovleac dar am reusit s-o execut abia acum. Reteta este potrivit de simpla, a fost chiar relaxant s-o fac si neaparat recomand macar s-o incercati. Fiindca dovleacul are un gust si aroma specifice, lamaia a fost potrivita aici pentru ca nu a incurcat, doar putin a conturat aroma. Dulceata este interesanta pentru ca bucatile de dovleac nu se paseaza, raman confiate si au un farmec fain. Va recomand s-o incercati cu putina branza brie sau branza de capra, sa vedeti ce gusturi noi descoperiti!
Autoarea retetei recomanda 2 lamai in reteta, eu as pune doar una data viitoare. Gustul de citrice este ceva mai intens de la 2 lamai, dar totusi fiind dulceata de dovleac, parca as vrea sa fie mai mult din aroma lui. Deci faceti dupa plac: daca vreti mai multa aroma de lamaie si mai putina de dovleac - puneti 2 lamaii, daca vreti mai mult gust de dovleac si mai putin de lamaie - folositi doar 1 lamaie.
Fiindca ne place sa descoperim arome si gusturi noi, de cativa ani nu mai fac tone de dulceata de acelasi fel - prefer sa fac 2-3 borcane mici din fiecare fruct, dar sa fie facute atent si in combinatii mai deosebite. Va recomand mult sa faceti la fel, nu va plcitisiti deloc si reusiti sa uimiti de fiecare data familia.
Dovleacul se curata de coaja si seminte, spalati si scurgeti bine de apa.
Asa curatat trebuie sa aveti exact 1 kg.
Si apropo, culoarea la dulceata va depinde bineinteles de nuanta dovleacului, deci vedeti cum il alegeti.
Se taie apoi in cubulete de marime potrivita. Puteti sa-l taiati si mai neuniform, depinde cum va place.
Lamaia(spalata bine) se taie cubulete mici, cu tot cu coaja, doar sa dati la o parte semintele si alte parti necomestibile.
Puneti cubuletele de dovleac si cele de lamaie intr-un bol mai mare.
Adaugati zaharul.
Amestecati bine cu o lingura, acoperiti bolul cu folie alimentara/capac si il puneti la frigider pentru 10-12 ore, sau peste noapte.
Observati cum dupa acest timp dovleacul va lasa multa zeama.
Treceti toata compozitia(amestecata bine inainte) intr-un tuci sau oala cu fund gros si puneti pe foc.
Cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati asa timp de 1 ora sau chiar un pic mai mult, mai amestecati periodic.
In acest timp nu uitati sa pregatiti borcanele - le spalati, scurgeti de apa si uscati bine.
Ee le pun in cuptor pentru 30 de minute la 100 de grade, cu tot cu capace.
Dupa o ora la fiert dulceata incepe sa fie putin mai vascoasa.
Faceti periodic testul cu picatura turnata pe farfurie, daca curge/fuge si este prea lichida mai lasati putin la fiert dulceata.
Dar aveti grija sa nu o confiati prea tare!
Cand este gata, o turnati in borcanele pregatite si inchideti ermetic.
Dintr-un kg de dovleac au iesit 3 borcane a cate 330g fiecare si inca un pic intr-un pahar.
Pentru noi este suficient, de pofta si diversitate.
Dupa racire dulceata se mai ingroasa putin, deci aveti in vedere sa nu o facet bombonica :)
Oricum este delicioasa, cu bucati confiate de dovleac si firicele de lamaie. MInunata pentru orice va place.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.