Am pornit această dulceață de gutui și aveam o imagine clară în cap cum o vreau: elegantă, cu aromă fină, un fel de jeleu sau peltea în care să fie bucățele confiate de gutui. Nu aveam o rețetă clară de dulceață de gutui, dar am sperat că experiența mă va duce bine și am notat tot ce am făcut, mai mult intuitiv, gătind această rețetă. Și să știți că este unul din cazurile în care pot să zic că mi-a ieșit o dulceață de gutui genială, exact așa cum am vrut și chiar mai mult. A devenit, și sigur va fi în fiecare an, pe loc de cinste în cămara noastră - chiar în prima zi am mâncat cu toții un borcan la niște gofre rapide!
Îmi place foarte mult că această dulceață de gutui nu curge, se ține foarte frumos ca un jeleu, dar nici nu este fiartă mult ca un gem de gutui. Dacă s-ar fierbe până la o culoare roșie mai intensă puteți obține un gem dens și perfect pentru cornuri, etc. Și să nu vă fie milă de cotoarele și resturile rămase de la gutui, urmează să vă arăt cum am făcut o peltea minunată din ele!
Optional, la final, în ultimele 5 minute de fiert și înainte de a pune dulceața în borcane, puteți s-o mai dregeți cu niște bucățele de nuci (puțin călite) și felii de lămâie. Eu am preferat s-o las simplă deocamdată.
Ziua 1.
Gutuile se spală bine de puf și se taie pulpa de pe cotoare.
Dacă le aveți ceva mai viermănoase, le tăiați așa ca să alegeți tot ce e mai curat din ele.
Mare grijă cu partea mai lemnoasă de lângă cotor, să nu o lăsați pe feliile bune de gutui - în dulceață pe urmă veți avea particule mici și tari, nu prea confortabile de mâncat :)
Cam asta am reușit să scot eu din 2 kg de gutui întregi - 1300g felii curate și 700g de resturi.
Cotoarele și tot ce am mai curățat de pe gutui am pus într-o cratiță și urmează să fac peltea sau jeleu delicios de gutui, vin și cu rețeta în câteva zile.
Mai departe tăiați feliuțe subțiri și mici toată pulpa de gutui. Pe parcurs le stropiți cu zeama de la o lămâie și amestecați să nu se oxideze prea tare.
Cam astea au fost feliile mele de gutui gata de pus în dulceață.
Într-o cratiță mare de inox (5 litri) și cu fund mai gros, am pus 1 kg de zahăr și 500ml de apă.
Amestecați și puneți pe foc, până se dizolvă complet zahărul și siropul doar începe să fiarbă - nu trebuie să-l fierbeți mult!
Acum puneți feliile de gutui în sirop și amestecați bine.
Când încep să fiarbă faceți focul mic și le lăsați 5 minute.
După cele 5 minute luați cratița de pe foc și o lăsați așa descoperită pe masa 12-24 ore, puteți s-o acoperiți cu un tifon sau prosop subțire, dar nu capac!
Ziua 2.
Observați a 2-a zi că dulceața parcă scade puțin și bucățile de gutui se confiază ușor.
Puneți iar cratița pe foc, când începe să fiarbă o lăsați 5 minute, apoi o puneți iar pe masa pentru 12-24 ore.
Ziua 3.
Și suntem în Ziua 3 - gutuile par și mai confiate, viitoarea dulceață are o culoare frumoasă și galbenă.
O puneți pe foc și când începe să fiarbă, faceți focul mic și lăsați așa 20-30 de minute.
Încercați să nu o amestecați prea des ca să nu se facă terci feliile de gutui.
Observați că pe parcursul fierberii culoarea devine mai roz și atunci începeți să faceți testul cu picătura pe farfurie.
Dar la gutui regula e puțin alta, ele conțin multă pectină și nu e nevoie să confiți prea mult zeama, oricum se va face jeleu după ce se răcește dulceața.
Eu am făcut testul cu picătura pe tot parcursul fierberii - în dreapta jos vedeți cum jeleul este galben și pe parcurs devine tot mai roz (stânga jos). Am oprit fierberea când a avut un roz mai deschis și picătura nu se împrăștie prea tare.
Timpul de fierbere poate fi diferit în funcție de cantitatea de dulceață fiartă dar și dimensiunea oalei - cu cât este mai mare și deschisă, dulceața va fi gata mai repede.
Turnați dulceața fierbinte și gata în borcane curate și uscate, închideți ermetic.
Deși la turnat pare lichidă să știți că se gelifiază pe parcursul răcirii.
Mi-au ieșit din aceste cantități cam 4-5 borcane de 300ml, dar unul din ele a dispărut deja...
E așa de bună și gelifiată că o puteți mânca și cu furculița, delicioasă!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.