Dulceata de Gutui

Am pornit aceasta dulceata de gutui si aveam o imagine clara in cap cum o vreau - eleganta, cu aroma fina, un fel de jeleu sau peltea in care sa fie bucatele confiate de gutui. Nu aveam o reteta clara de dulceata de gutui, dar am sperat ca experienta ma va duce bine si am notat tot ce am facut, mai mult intuitiv, gatind aceasta reteta. Si sa stiti ca este unul din cazurile in care pot sa zic ca mi-a iesit o dulceata de gutui geniala, exact asa cum am vrut si chiar mai mult. A devenit, si sigur va fi in fiecare an, pe loc de cinste in camara noastra - chiar in prima zi am mancat cu totii un borcan la niste gofre rapide!

Imi place foarte mult ca aceasta dulceata de gutui nu curge, se tine foarte frumos ca un jeleu, dar nici nu este fiarta mult ca un gem de gutui. Daca s-ar fierbe pana la o culoare rosie mai intensa puteti obtine un gem dens si perfect pentru cornuri, etc. Si sa nu va fie mila de cotoarele si resturile ramase de la gutui, urmeaza sa va arat cum am facut o peltea minunata din ele!

Optional, la final, in ultimele 5 minute de fiert si inainte de a pune dulceata in borcane, puteti s-o mai dregeti cu niste bucatele de nuci(putin calite) si felii de lamaie. Eu am preferat s-o las simpla deocamdata.

Ingrediente
Gutui
2 kg
dupa ce le-am curatat mi-a ramas 1300g de pulpa de gutui curata
Zahar
1 kg
Apa
500 ml
Lamaie
1 buc
Pasi de urmat
Pas 1

Ziua 1.

Gutuile se spala bine de puf si se taie pulpa de pe cotoare.

Daca le aveti ceva mai viermanoase, le taiati asa ca sa alegeti tot ce e mai curat din ele.

Dulceata de Gutui - Pas 1
Pas 2

Mare grija cu partea mai lemnoasa de langa cotor, sa nu o lasati pe feliile bune de gutui - in dulceata pe urma veti avea particule mici si tari, nu prea confortabile de mancat :)

Dulceata de Gutui - Pas 2
Pas 3

Cam asta am reusit sa scot eu din 2 kg de gutui intregi - 1300g felii curate si 700g de resturi.

Cotoarele si tot ce am mai curatat de pe gutui am pus intr-o cratita si urmeaza sa fac peltea sau jeleu delicios de gutui, vin si cu reteta in cateva zile.

Dulceata de Gutui - Pas 3
Pas 4

Mai departe taiati feliute subtiri si mici toata pulpa de gutui. Pe parcurs le stropiti cu zeama de la o lamaie si amestecati sa nu se oxideze prea tare.

Dulceata de Gutui - Pas 4
Pas 5

Cam astea au fost feliile mele de gutui gata de pus in dulceata.

Dulceata de Gutui - Pas 5
Pas 6

Intr-o cratita mare de inox(5 litri) si cu fund mai gros, am pus 1 kg de zahar si 500ml de apa.

Dulceata de Gutui - Pas 6
Pas 7

Amestecati si puneti pe foc, pana se dizolva complet zaharul si siropul doar incepe sa fiarba - nu trebuie sa-l fierbeti mult!

Dulceata de Gutui - Pas 7
Pas 8

Acum puneti feliile de gutui in sirop si amestecati bine.

Dulceata de Gutui - Pas 8
Pas 9

Cand incep sa fiarba faceti focul mic si le lasati 5 minute.

Dulceata de Gutui - Pas 9
Pas 10

Dupa cele 5 minute luati cratita de pe foc si o lasati asa descoperita pe masa 12-24 ore, puteti s-o acoperiti cu un tifon sau prosop subtire, dar nu capac!

Dulceata de Gutui - Pas 10
Pas 11

Ziua 2.

Observati a 2-a zi ca dulceata parca scade putin si bucatile de gutui se confiaza usor.

Dulceata de Gutui - Pas 11
Pas 12

Puneti iar cratita pe foc, cand incepe sa fiarba o lasati 5 minute, apoi o puneti iar pe masa pentru 12-24 ore.

Dulceata de Gutui - Pas 12
Pas 13

Ziua 3.

Si suntem in Ziua 3 - gutuile par si mai confiate, viitoarea dulceata are o culoare frumoasa si galbena.

Dulceata de Gutui - Pas 13
Pas 14

O puneti pe foc si cand incepe sa fiarba, faceti focul mic si lasati asa 20-30 de minute.

Incercati sa nu o amestecati prea des ca sa nu se faca terci feliile de gutui.

Dulceata de Gutui - Pas 14
Pas 15

Observati ca pe parcursul fierberii culoarea devine mai roz si atunci incepeti sa faceti testul cu picatura pe farfurie.

Dar la gutui regula e putin alta, ele contin multa pectina si nu e nevoie sa confiati prea mult zeama, oricum se vor face jeleu dupa ce se raceste dulceata.

Dulceata de Gutui - Pas 15
Pas 16

Eu am facut testul cu picatura pe tot parcursul fierberii - in dreapta jos vedeti cum jeleul este galben si pe parcurs devine tot mai roz(stanga jos). Am oprit fierberea cand a avut un roz mai deschis si picatura nu se imprastie prea tare.

Timpul de fierbere poate fi diferit in functie de cantitatea de dulceata fiarta dar si dimensiunea oalei - cu cat este mai mare si deschisa, dulceata va fi gata mai repede.

Dulceata de Gutui - Pas 16
Pas 17

Turnati dulceata fierbinte si gata in borcane curate si uscate, inchideti ermetic.

Desi la turnat pare lichida sa stiti ca se gelifiaza pe parcursul racirii.

Dulceata de Gutui - Pas 17
Pas 18

Mi-au iesit din aceste cantitati cam 4-5 borcane de 300ml, dar unul din ele a disparut deja...

Dulceata de Gutui - Pas 18
Pas 19

E asa de buna si gelifiata ca o puteti manca si cu furculita, delicioasa!

Pofta Buna!

Dulceata de Gutui - Pas 19

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1400 g (4-5 borcane mici)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min