Carne în suc propriu, la borcan

Carne în suc propriu, la borcan

Dacă vedeți vreo ofertă bună la carne de porc (se poate și pui, vită, rață, iepure, pește, etc), vă uitați bine pe această rețetă de carne la borcan în suc propriu, și vă apucați repede de treabă. Eu am făcut prima dată conservă de carne mai mult ca o nostalgie după "tușonka" mamei (așa se numește acasă:), dar a mers așa de bine la noi, că am repetat-o și voi mai face de acum încolo periodic. Bineînțeles, mama făcea în cantități industriale, la cuptor mare cu lemne și anume în perioada când se tăiau porcii. Când erau timpuri mai bune o făcea mai cu carne, când a apărut congelatorul mare (bucățile de carne mai bune le punem acolo la păstrare), utiliza bucățile de carne mai grase, dar întotdeauna bună de tot!

O lingură de carne, dar se poate și mai mult, în suc propriu nu strică deloc niște ouă la tigaie, omletă, mămăligă, pastele, cartofii, și este o nebunie așa simplă, pe pâine...Copiilor le place mult dimineața la mic dejun, în loc de șuncă de comerț și mai ales dacă nu faceți conservă cu multă grăsime.

Noi nu avem porci de tăiat, dar am adaptat rețeta de carne în suc propriu la gabariturile familiei noastre, în plus eu o fac cu grăsime mai puțină, chiar foarte puțină. Cumpăr de obicei 2.5-3kg pulpă, ceafă sau orice bucată vă place, îmi ies cam 3 borcane de 720ml și le țin la frigider - strict pentru consum curent și de poftă. Noi nu avem beci și nu risc să țin carnea în debara, dar dacă este mai grasă ar sta cred.

În plus, am adaptat metoda mamei la cuptorul meu de apartament, fără prea multe complicații (vedeți în pași detalii). Și da, puteți face așa conservă cu carne de pui, iepure, rață, gâscă, pește - tot ce vreți, creșteți și aveți poftă!

Ingrediente

Carne de porc
2.5 kg
orice carne preferați și aveți, mai grasă sau mai slabă
Sare
1 lingura
   
Piper negru macinat
0.5 lingurite
ar merge bine și niște coriandru măcinat, amestec de alte piperuri, după gust
Frunza de dafin
1 buc
   

Pasi de urmat

Pas 1

Prima dată am luat pulpă de porc, practic fără grăsime, conservele mi-au ieșit mai light dar au fost foarte bune. Deasupra aveau practic 1 linguriță de grăsime.

Ieri am făcut cu ceafă puțin mai grasă, vedeți în poza de prezentare cum este.

Deci luați carne de care vă place, sau faceți din ce aveți.

Carne în suc propriu, la borcan - Pas 1
Pas 2

Tăiați în bucăți medii, cam cât o nucă.

Carne în suc propriu, la borcan - Pas 2
Pas 3

Mutati carnea într-un bol, puneți sarea, piperul măcinat și frunza de dafin mărunțită bine, bine cu degetele.

Mama de obicei o punea întreagă la fundul borcanului, dar lăsa amărăciune și nu mai poți mânca carnea de acolo.

Carne în suc propriu, la borcan - Pas 3
Pas 4

Amestecați carnea cu mirodeniile.

Carne în suc propriu, la borcan - Pas 4
Pas 5

Acum o puneți în borcane curate și uscate, de orice mărime aveți - eu am pus în 4 borcane de 720ml.

Borcanele le aranjați într-o tavă de cuptor mai adâncă, la mine este de yena.

Carne în suc propriu, la borcan - Pas 5
Pas 6

La baza borcanelor, în tava adâncă, turnați apă mai multă - să fie borcanele cam la adâncime de 2-3 cm în apă.

Am observat mai nou că se poate pune sare în loc de apă, eu nu am avut, dar și mi se pare irosire de produs :)

Carne în suc propriu, la borcan - Pas 6
Pas 7

Fiecare borcan îl acoperiți cu o bucățică de folie de aluminiu.

Cu un cuțit înțepați foliile în 2-3 locuri.

Carne în suc propriu, la borcan - Pas 7
Pas 8

Tava cu borcane o puneți în cuptorul RECE și abia acum îl porniți - la 180 de grade pentru primele 2 ore.

Carne în suc propriu, la borcan - Pas 8
Pas 9

După acest timp micșorați temperatura la 140-150 și mai lăsați încă 2 ore.

Carne în suc propriu, la borcan - Pas 9
Pas 10

Dar, cu 30 de minute înainte de timpul final, scoateți atent tava din cuptor și vedeți că sub folie carnea s-a lăsat destul de mult.

Carne în suc propriu, la borcan - Pas 10
Pas 11

Cu o furculiță sau lingură luați carnea dintr-un borcan și completați celelalte 3, să fie pline, doar 1cm lăsat de la gura borcanului.

Cu o lingură turnați și zeamă cu grăsime, să nu fie uscată carnea.

Carne în suc propriu, la borcan - Pas 11
Pas 12

Deci din 4 borcane cu carne crudă mi-au ieșit de fapt 3 borcane gata, și încă puțin într-o farfurie - carne pentru prima degustare și pofticioși :) Un fel de pulled pork mai simplu, pentru sandwich-uri!

Celelalte 3 borcane pline cu carne le închideți cu capac și puneți înapoi la cuptor încă pentru 30 de minute.

Carne în suc propriu, la borcan - Pas 12
Pas 13

După acest timp, lăsați-le în cuptorul deschis încă vreo 20-30 de minute, să se domolească fierberea.

Apoi scoateți câte un borcan (aveți grijă!), verificați să fie capsate bine și ermetic borcanele. Le puteți întoarce așa, cu fundul în sus pe masa.

Carne în suc propriu, la borcan - Pas 13
Pas 14

Lăsați să se răcească complet, apoi puneți la rece, în beci sau frigider. Veți observa că toată zeama se transformă într-un fel de piftie delicioasă.

Minunată - pe pâine, în ouă, hrișcă, paste, cartofi, mămăligă, fasole, etc. Foarte comod de avut în frigider și de folosit atunci când nu aveți timp să gătiți.

Poftă Bună!

Carne în suc propriu, la borcan - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2500 g (3 borcane de 720ml)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 28

Lulu
Lulu 09 Oct 2021, 18:02

Ceva nu înțeleg, dacă nu punem capacele sa fiarbă cu ele, ce rost are sa le pui în borcane cu folie și înțepate? Înseamnă că foarte bine le poți pune într-un vas și ultimele 30 minute sa le pui la borcan cu capac,,, sau?

lena
Elena (lena) Lulu 09 Oct 2021, 18:46

Da, se poate si in vas mare apoi in borcane, dar eu nu ma complic cu mutatul, doar pun capacele la final.😉

MiticaDatcu627
Mitica Datcu (MiticaDatcu627) 15 Dec 2018, 19:56

Reteta complicata.Dupa prima faza ,adica dupa condimentare si umplerea borcanelor se capseaza si se pune la sterilizat in apa pana la gura borcanului pentru 3 ore de fierbere,Dupa se lasa sa se racoreasca putin in apa apoi se poate scoate si pune borcanele cu gura in jos.Dupa aceasta reteta conserva are termen de garantie 36 luni.

Nota mea pentru reteta:
VarvaraCornel750
Varvara Cornel (VarvaraCornel750) Mitica Datcu (MiticaDatcu627) 03 Feb 2019, 12:55

Eu nu cred ca se capseaza borcanele inainte de firberea propiu-zisa , asta ar putea crapa borcanele din crearea vidului . la final se sterilizeaza  inca 30 minute la temp. mai joasa si lasate sa se raceaca in cuptor , eu asa am inteles. Spor la gatit .

natalia s
natalia s 21 Mar 2018, 11:59

Borcanele stau la rece dar zeama nu se incheaga. Din ce cauza poate fi. Multumesc.

Manuela43
Manuela (Manuela43) 20 Dec 2017, 07:48

Excellenta!!!!!! Tot ce am facut de la tine a iesit excelent. Lena, esti preferata mea si top of the line!!!!

P.S. Am pus putin usturoi taiat si cimbru in fiecare borcan. Foarte foarte bun!!!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Manuela (Manuela43) 20 Dec 2017, 21:42

Super, sa aveti pofta mare! 👍

Nataly
Nataly 17 Dec 2017, 19:59

Iată și dovada... din prima tură cea cu carne de porc două borcane deja s-au consumat, a mers de minune pe pâine și cu 2-3 căței de usturoi...

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Nataly 17 Dec 2017, 20:26

Super, sa aveti pofta mare! 👍

Nataly
Nataly 15 Dec 2017, 23:26

Absolut genială această carne. Nu am putut să mă abțin să nu fac această rețetă. Ieri dimineață am văzut rețeta, seara am cumpărat carnea și azi de dimineață am și facut-o. A fost foarte binevenită la cină. Din 2,5 kg de carne mi-au ieșit 4 borcane. Cel deschis a fost și el plin dar până să fac poza se facuse deja degustarea.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Nataly 16 Dec 2017, 07:30

Super, ce rapida ai fost! :)

Sa vezi ce le gasiti si mai incolo, este gustos cu orice si chiar e buna treaba de avut asa ceva in frigider.

Cats
Cats 14 Dec 2017, 14:58

da, multumesc, aveti dreptate, cred ca am sa incerc eu cu hartie de copt, o leg cu o sarmulita si o tai in cateva locuri. o sa incerc reteta cat de curand, dupa ce se termina postul! 

Cats
Cats 14 Dec 2017, 14:36

oare cu ce s-ar putea inlocui folia de aluminiu? as prefera sa nu folosesc, aluminiul este neurotoxic

lena
Elena (lena) Cats 14 Dec 2017, 14:52

Aici el nu intra in contact cu carnea, dar puteti incerca cu capac metalic simplu. Din pacate atata timp in cuptor ele se cam deterioreaza si pentru pastrat va trebui sa le puneti altele. Ar fi o varianta hartie de copt, dar nu am incercat...

mariamaria
mariamaria 14 Dec 2017, 14:13

De cand caut o reteta pt tushonka... multumesc.

Clarutza
Clarutza 14 Dec 2017, 14:10

Arata foarte bine carnita din borcane asa ca am sa incerc aceasta reteta!Multumesc pentru reteta!

Arata toate comentariile