Carne in suc propriu, la borcan

Daca vedeti vreo oferta buna la carne de porc(se poate si pui, vita, rata, iepure, peste, etc), va uitati bine pe aceasta reteta de carne la borcan in suc propriu, si va apucati repede de treaba. Eu am facut prima data conserva de carne mai mult ca o nostalgie dupa "tushonka" mamei(asa se numeste acasa:), dar a mers asa de bine la noi, ca am repetat-o si voi mai face de acum incolo periodic. Bineinteles, mama facea in cantitati industriale, la cuptor mare cu lemne si anume in perioada cand se taiau porcii. Cand erau timpuri mai bune o facea mai cu carne, cand a aparut congelatorul mare(bucatile de carne mai bune le punem acolo la pastrare), utilizeaza bucatile de carne mai grase, dar intotdeauna buna de tot!

O lingura de carne, dar se poate si mai mult, in suc propriu nu strica deloc niste oua la tigaie, omleta, mamaliga, pastele, cartofii, si este o nebunie asa simpla, pe paine...Copiilor le place mult dimineata la mic dejun, in loc de sunca de comert si mai ales daca nu faceti conserva cu multa grasime.

Noi nu avem porci de taiat, dar am adaptat reteta de carne in suc propriu la gabariturile familiei noastre, in plus eu o fac cu grasime mai putina, chiar foarte putina. Cumpar de obicei 2.5-3kg pulpa, ceafa sau orice bucata va place, imi ies cam 3 borcane de 720ml si le tin la frigider - strict pentru consum curent si de pofta. Noi nu avem beci si nu risc sa tin carnea in debara, dar daca este mai grasa ar sta cred.

In plus, am adaptat metoda mamei la cuptorul meu de apartament, fara prea multe complicatii(vedeti in pasi detalii). Si da, puteti face asa conserva cu carne de pui, iepure, rata, gasca, peste - tot ce vreti, cresteti si aveti pofta!

Ingrediente
Carne de porc
2.5 kg
orice carne preferati si aveti, mai grasa sau mai slaba
Sare
1 lingura
Piper negru macinat
0.5 lingurite
ar merge bine si niste coriandru macinat, amestec de alte piperuri, dupa gust
Frunza de dafin
1 buc
Pasi de urmat
Pas 1

Prima data am luat pulpa de porc, practic fara grasime, conservele mi-au iesit mai light dar au fost foarte bune. Deasupra aveau practic 1 lingurita de grasime.

Ieri am facut cu ceafa putin mai grasa, vedeti in poza de prezentare cum este.

Deci luati carne de care va place, sau faceti din ce aveti.

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 1
Pas 2

Taiati in bucati medii, cam cat o nuca.

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 2
Pas 3

Mutati carnea intr-un bol, puneti sarea, piperul macinat si frunza de dafin maruntita bine, bine cu degetele.

Mama de obicei o punea intreaga la fundul borcanului, dar lasa amaraciune si nu mai poti manca carnea de acolo.

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 3
Pas 4

Amestecati carnea cu mirodeniile.

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 4
Pas 5

Acum o puneti in borcane curate si uscate, de orice marime aveti - eu am pus in 4 borcane de 720ml.

Borcanele le aranjati intr-o tava de cuptor mai adanca, la mine este de yena.

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 5
Pas 6

La baza borcanelor, in tava adanca, turnati apa mai multa - sa fie borcanele cam la adancime de 2-3 cm in apa.

Am observat mai nou ca se poate pune sare in loc de apa, eu nu am avut, dar si mi se pare irosire de produs :)

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 6
Pas 7

Fiecare borcan il acoperiti cu o bucatica de folie de aluminiu.

Cu un cutit intzepati foliile in 2-3 locuri.

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 7
Pas 8

Tava cu borcane o puneti in cuptorul RECE si abia acum il porniti - la 180 de grade pentru primele 2 ore.

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 8
Pas 9

Dupa acest timp micsorati temperatura la 140-150 si mai lasati inca 2 ore.

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 9
Pas 10

Dar, cu 30 de minute inainte de timpul final, scoateti atent tava din cuptor si vedeti ca sub folie carnea s-a lasat destul de mult.

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 10
Pas 11

Cu o furculita sau lingura luati carnea dintr-un borcan si completati celelalte 3, sa fie pline, doar 1cm lasat de la gura borcanului.

Cu o lingura turnati si zeama cu grasime, sa nu fie uscata carnea.

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 11
Pas 12

Deci din 4 borcane cu carne cruda mi-au iesit de fapt 3 borcane gata, si inca putin intr-o farfurie - carne pentru prima degustare si pofticiosi :) Un fel de pulled pork mai simplu, pentru sandwich-uri!

Celelalte 3 borcane pline cu carne le inchideti cu capac si puneti inapoi la cuptor inca pentru 30 de minute.

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 12
Pas 13

Dupa acest timp, lasati-le in cuptorul deschis inca vreo 20-30 de minute, sa se domoleasca fierberea.

Apoi scoateti cate un borcan(aveti grija!), verificati sa fie capsate bine si ermetic borcanele. Le puteti intoarce asa, cu fundul in sus pe masa.

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 13
Pas 14

Lasati sa se raceasca complet, apoi puneti la rece, in beci sau frigider. Veti observa ca toata zeama se transforma intr-un fel de piftie delicioasa.

Minunata - pe paine, in oua, hrisca, paste, cartofi, mamaliga, fasole, etc. Foarte comod de avut in frigider si de folosit atunci cand nu aveti timp sa gatiti.

Pofta Buna!

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2500 g (3 borcane de 720ml)
Timp de preparare:
240 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min