Dacă vedeți vreo ofertă bună la carne de porc (se poate și pui, vită, rață, iepure, pește, etc), vă uitați bine pe această rețetă de carne la borcan în suc propriu, și vă apucați repede de treabă. Eu am făcut prima dată conservă de carne mai mult ca o nostalgie după "tușonka" mamei (așa se numește acasă:), dar a mers așa de bine la noi, că am repetat-o și voi mai face de acum încolo periodic. Bineînțeles, mama făcea în cantități industriale, la cuptor mare cu lemne și anume în perioada când se tăiau porcii. Când erau timpuri mai bune o făcea mai cu carne, când a apărut congelatorul mare (bucățile de carne mai bune le punem acolo la păstrare), utiliza bucățile de carne mai grase, dar întotdeauna bună de tot!
O lingură de carne, dar se poate și mai mult, în suc propriu nu strică deloc niște ouă la tigaie, omletă, mămăligă, pastele, cartofii, și este o nebunie așa simplă, pe pâine...Copiilor le place mult dimineața la mic dejun, în loc de șuncă de comerț și mai ales dacă nu faceți conservă cu multă grăsime.
Noi nu avem porci de tăiat, dar am adaptat rețeta de carne în suc propriu la gabariturile familiei noastre, în plus eu o fac cu grăsime mai puțină, chiar foarte puțină. Cumpăr de obicei 2.5-3kg pulpă, ceafă sau orice bucată vă place, îmi ies cam 3 borcane de 720ml și le țin la frigider - strict pentru consum curent și de poftă. Noi nu avem beci și nu risc să țin carnea în debara, dar dacă este mai grasă ar sta cred.
În plus, am adaptat metoda mamei la cuptorul meu de apartament, fără prea multe complicații (vedeți în pași detalii). Și da, puteți face așa conservă cu carne de pui, iepure, rață, gâscă, pește - tot ce vreți, creșteți și aveți poftă!
Prima dată am luat pulpă de porc, practic fără grăsime, conservele mi-au ieșit mai light dar au fost foarte bune. Deasupra aveau practic 1 linguriță de grăsime.
Ieri am făcut cu ceafă puțin mai grasă, vedeți în poza de prezentare cum este.
Deci luați carne de care vă place, sau faceți din ce aveți.
Tăiați în bucăți medii, cam cât o nucă.
Mutati carnea într-un bol, puneți sarea, piperul măcinat și frunza de dafin mărunțită bine, bine cu degetele.
Mama de obicei o punea întreagă la fundul borcanului, dar lăsa amărăciune și nu mai poți mânca carnea de acolo.
Amestecați carnea cu mirodeniile.
Acum o puneți în borcane curate și uscate, de orice mărime aveți - eu am pus în 4 borcane de 720ml.
Borcanele le aranjați într-o tavă de cuptor mai adâncă, la mine este de yena.
La baza borcanelor, în tava adâncă, turnați apă mai multă - să fie borcanele cam la adâncime de 2-3 cm în apă.
Am observat mai nou că se poate pune sare în loc de apă, eu nu am avut, dar și mi se pare irosire de produs :)
Fiecare borcan îl acoperiți cu o bucățică de folie de aluminiu.
Cu un cuțit înțepați foliile în 2-3 locuri.
Tava cu borcane o puneți în cuptorul RECE și abia acum îl porniți - la 180 de grade pentru primele 2 ore.
După acest timp micșorați temperatura la 140-150 și mai lăsați încă 2 ore.
Dar, cu 30 de minute înainte de timpul final, scoateți atent tava din cuptor și vedeți că sub folie carnea s-a lăsat destul de mult.
Cu o furculiță sau lingură luați carnea dintr-un borcan și completați celelalte 3, să fie pline, doar 1cm lăsat de la gura borcanului.
Cu o lingură turnați și zeamă cu grăsime, să nu fie uscată carnea.
Deci din 4 borcane cu carne crudă mi-au ieșit de fapt 3 borcane gata, și încă puțin într-o farfurie - carne pentru prima degustare și pofticioși :) Un fel de pulled pork mai simplu, pentru sandwich-uri!
Celelalte 3 borcane pline cu carne le închideți cu capac și puneți înapoi la cuptor încă pentru 30 de minute.
După acest timp, lăsați-le în cuptorul deschis încă vreo 20-30 de minute, să se domolească fierberea.
Apoi scoateți câte un borcan (aveți grijă!), verificați să fie capsate bine și ermetic borcanele. Le puteți întoarce așa, cu fundul în sus pe masa.
Lăsați să se răcească complet, apoi puneți la rece, în beci sau frigider. Veți observa că toată zeama se transformă într-un fel de piftie delicioasă.
Minunată - pe pâine, în ouă, hrișcă, paste, cartofi, mămăligă, fasole, etc. Foarte comod de avut în frigider și de folosit atunci când nu aveți timp să gătiți.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.