Orice masă festivă dă bine cu aperitive frumoase, dar mai mult, eu le prefer să fie simple, rapide și interesante. Un aperitiv cu multe chichițe vă ia o grămadă de timp și efort, dar oricum toată lumea așteaptă felurile principale de bază și desertul. Mi-a plăcut mult ideea de montare la această plăcintă aperitiv, umplutura am zis să fie cu șuncă și cașcaval, dar o puteți adapta după gusturi (și dulce!) - lăsați doar cașcaval, înlocuiți cu alt sos, cu singura condiție să nu fie straturi groase și greu de manevrat. Este simplu pentru că, aluatul doar îl decongelați și vă apucați de treabă, nu aveți nimic de frământat!
La noi copiii au avut discuții multe cine să mănânce steaua, păcat că nu merg puse două... Și apropo, jos în pași aveți și plăcinta decorată cu măsline și roșii, este ceva mai mult contrast, mai colorată, depinde cum vă place.
Aluatul de foietaj îl decongelați din timp, apoi puneți pe masă presărată cu făină și tăiați în 2 bucăți egale.
Fiecare jumătate o întindeți puțin cu făcălețul, să fie cam de dimensiunea tăvii în care veți coace plăcinta.
Acum luați prima foaie, ideal ar fi s-o puneți pe o hârtie de copt (eu am uitat și am făcut-o mai târziu!).
În mijloc puneți sosul de roșii.
Acum luați o pensulă și vă amintiți de orele de desen :)
Desenați atent conturul unui brad și întindeți uniform sosul de roșii în cadrul lui. În video puteți vedea mai detaliat cum am realizat eu acest pas.
Peste sosul de roșii presărați cașcavalul ras, dar nu depășiți conturul de brad.
Apoi faceți un fel de lego-brad cu felii de șuncă.
Acoperiți și cu a doua bucată de aluat, presați atent să iasă mai în evidență conturul bradului.
Observați că am mutat plăcinta pe hârtie de copt, dar aveți grijă s-o faceți de la început!
Acum tăiați cu un cuțit marginile în plus, exact pe marginile conturului.
Pe axul bradului aș recomanda să puneți o bandă de hârtie (de copt aici) cam de 2 cm lățime - va arăta mult mai uniform forma la final.
Și tăiați ramurile cam de 1 cm lățime și ele.
Observați că iese uniform să le tăiați dacă vă ghidați după banda de hârtie.
Acum le răsuciți atent, cam de 2-3 ori, și puțin presați marginile pe hârtie de copt.
Cam așa arată la final plăcinta.
Este frumos să decupați și o steluță din resturile de aluat, o fixați în vârf, bineînțeles.
Ungeți plăcinta cu ou bătut și înțepați mijlocul cu o furculiță - să nu se umfle prea mult la copt foietajul.
Mutați atent bradul în tava de cuptor - fiind pe hârtie de copt este simplu doar să trageți ușor de ea.
Decorați deasupra cu felii de roșii cherry și eventual rondele de măsline.
Puneți în cuptor preîncălzit la 200 de grade și lăsați cam 25-30 de minute, până se rumenește frumos.
Aici vedeți și varianta cu măsline, este ceva mai colorată.
Este foarte bună caldă, dar și rece. Fiecare își rupe câte o ramură de plăcintă, foarte comod și de servit.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.