Orice masa festiva da bine cu aperitive frumoase, dar mai mult, eu le prefer sa fie simple, rapide si interesante. Un aperitiv cu multe chitzibusuri va ia o gramada de timp si efort, dar oricum toata lumea asteapta felurile principale de baza si desertul. Mi-a placut mult ideea de montare la aceasta placinta aperitiv, umplutura am zis sa fie cu sunca si cascaval, dar o puteti adapta dupa gusturi(si dulce!) - lasati doar cascaval, inlocuiti cu alt sos, cu singura conditie sa nu fie straturi groase si greu de manevrat. Este simplu pentru ca, aluatul doar il decongelati si va apucati de treaba, nu aveti nimic de framantat!
La noi copii au avut discutii multe cine sa manance steaua, pacat ca nu merg puse doua...Si apropo, jos in pasi aveti si placinta decorata cu masline si rosii, este ceva mai mult contrast, mai colorata, depinde cum va place.
Aluatul de foietaj il decongelati din timp, apoi puneti pe masa presarata cu faina si taiati in 2 bucati egale.
Fiecare jumatate o intindeti putin cu facaletul, sa fie cam de dimensiunea tavii in care veti coace placinta.
Acum luati prima foaie, ideal ar fi s-o puneti pe o hartie de copt(eu am uitat si am facut-o mai tarziu!).
In mijloc puneti sosul de rosii.
Acum luati o pensula si va amintiti de orele de desen :)
Desenati atent conturul unui brad si intindeti uniform sosul de rosii in cadrul lui. In Video puteti vedea mai detaliat cum am realizat eu acest pas.
Peste sosul de rosii presarati cascavalul ras, dar nu depasiti conturul de brad.
Apoi faceti un fel de lego-brad cu felii de sunca.
Acoperiti si cu a 2-a bucata de aluat, presati atent sa iasa mai in evidenta conturul bradului.
Observati ca am mutat placinta pe hartie de copt, dar aveti grija s-o faceti de la inceput!
Acum taiati cu un cutit marginile in plus, exact pe marginile conturului.
Pe axul bradului as recomanda sa puneti o banda de hartie(de copt aici) cam de 2cm latime - va arata mult mai uniform forma la final.
Si taiati ramurile cam de 1 cm latime si ele.
Observati ca iese uniform sa le taiati daca va ghidati dupa banda de hartie.
Acum le rasuciti atent, cam de 2-3 ori, si putin presati marginile pe hartie de copt.
Cam asa arata la final placinta.
Este frumos sa decupati si o steluta din resturile de aluat, o fixati in varf, bineinteles.
Ungeti placinta cu ou batut si intzepati mijlocul cu o furculita - sa nu se umfle prea mult la copt foietajul.
Mutati atent bradul in tava de cuptor - fiind pe hartie de copt este simplu doar sa trageti usor de ea.
Decorati deasupra cu felii de rosii cherry si eventual rondele de masline.
Puneti in cuptor preincalzit la 200 de grade si lasati cam 25-30 de minute, pana se rumeneste frumos.
Aici vedeti si varianta cu masline, este ceva mai colorata.
Este foarte buna calda, dar si rece. Fiecare isi rupe cate o ramura de placinta, foarte comod si de servit.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.