Conopida la cuptor cu unt si sare Reteta VIDEO

Conopida la cuptor cu unt si sare

As zice ca in familia noastra conopida a fost singura leguma subapreciata si pe care o gateam cu atentie si destul de rar. Dar se pare ca lucrurile se schimba atunci cand dai de retete potrivite si bune. Va spuneam in Grupul Lalena ca am primit o carte minunata de la Mosu, cu retete clasice si personalizate de o doamna bucatar din Franta. Aceasta reteta de conopida la cuptor mi-a atras atentia inca de la prima rasfoire, in primul rand prin simplitatea ingredientelor si banalitatea procesului. Am facut-o prima data numai din simpla curiozitate si cu foarte putine asteptari. Parerea mi-am schimbat-o imediat cum am vazut ca dispare repede din farfurie, si o mancau cu asa viteza in primul rand copiii!

Dar mare atentie, la cat de simpla este, totusi sunt mici detalii de care trebuie sa tineti cont si le vedeti mai jos in reteta.

Chiar ma gandeam la un moment dat ca ar fi mai simplu sa desfac conopida cruda in bucatele, s-o stropesc cu unt si asa s-ar coace mai repede. Dar, sa stiti ca asa coapta intreaga isi pastreaza bine textura crocanta, si anume asta as zice ca este farmecul ei - conopida coapta, aromata dar si crocanta!

Ingrediente

Conopida
1 buc
Unt
100 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Sare
1 lingurita

Pasi de urmat

Pas 1

In primul rand recomand sa alegeti conopida proaspata(chiar si importata), alba, fara pete si sa nu fie vestejita.

Taiati cotorul si rupeti frunzele.

Conopida la cuptor cu unt si sare - Pas 1
Pas 2

Scobiti cat mai mult din cotor cu un cutit - conopida trebuie sa se tina intreaga dar se va coace mai bine daca va avea cat mai putin din cotorul gros si inutil din mijloc.

Conopida la cuptor cu unt si sare - Pas 2
Pas 3

Si un detaliu important!

Alegeti o tava de copt putin mai mare decat conopida, eu am folosit de 2 ori tavile simple si mari de cuptor si am avut surpriza ca untul s-a intins pe toata suprafata si a facut un fum extraordinar in bucatarie. In tava mica el ramane compact si nu se arde pe sub conopida.

Conopida la cuptor cu unt si sare - Pas 3
Pas 4

Untul moale il luati cu mainile si incepeti sa ungeti fara mila conopida pe toate partile si buchetele.

Conopida la cuptor cu unt si sare - Pas 4
Pas 5

Cam asa, sa fie acoperita bine cu unt.

Conopida la cuptor cu unt si sare - Pas 5
Pas 6

O presarati si cu sare pe toate partile.

Conopida la cuptor cu unt si sare - Pas 6
Pas 7

Si o puneti in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 1 ora.

Conopida la cuptor cu unt si sare - Pas 7
Pas 8

Si dupa fiecare 15 minute o scoateti atent din cuptor si ungeti cu untul care se mai scurge pe fundul tavii.

Conopida la cuptor cu unt si sare - Pas 8
Pas 9

Pe parcurs se bronzeaza tot mai mult.

Conopida la cuptor cu unt si sare - Pas 9
Pas 10

Si la final va fi cam asa - o testati cu un cutit, sa intre usor in conopida, atunci este gata si o lasati putin sa se racoreasca.

Conopida la cuptor cu unt si sare - Pas 10
Pas 11

Apoi taiati in jumatate si desfaceti cu un cutit in buchetele mici.

Conopida la cuptor cu unt si sare - Pas 11
Pas 12

Neaparat mai presarati putin sare, pe interior sarea presarata deasupra nu ajunge, dar depinde si de gusturi.

Conopida la cuptor cu unt si sare - Pas 12
Pas 13

Noi o mancam asa simpla, este putin crocanta, aromata si garnitura perfecta la niste carne sau peste - de fiecare data pare putina si copiii se grabesc s-o ia din farfurie :)

Pofta Buna!

Conopida la cuptor cu unt si sare - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 17 Jan 2018, 11:54

Foarte faina reteta. Acuma am citit-o si vroiam sa vad cum faci cu spalatul ei ? Eu adica noi,de cand am gasit ceva "carnita" desi am desfacut-o buchetele spalata in cateva ape, otet...nu mai prea consumam si mie tare-mi place. Poate o sa vad cum fac si sa o desfac totusi sa ma uit prin ea, nu stiu...Multumesc de reteta, si La multi ani in Noul an care l-ati inceput...

ButucElena922
Butuc Elena (ButucElena922) tiki 17 Jan 2018, 16:08

O tii in apa putin si vezi ca iese tot ce misca din ea :) Oricum eu am luat pana acum conopida de import si aia este curata, sa vedem cum ma descurc in sezon...

OnaFrantz381
Ona Frantz (OnaFrantz381) 18 Jan 2018, 15:08

Dragă Lena, oare merge învelită în folie de aluminiu ca să nu mai curgă (prea tare) untul?

lena
Elena (lena) Ona Frantz (OnaFrantz381) 18 Jan 2018, 15:21

Oricum curge pt ca se topeste de la caldura :)

OnaFrantz381
Ona Frantz (OnaFrantz381) Elena (lena) 18 Jan 2018, 15:48

Da, clar, dar mă gîndeam la ăștia d-alde mine, care n-au la îndemînă un recipient mai mic pentru cuptor și se gîndeau să facă... un fel de castron din folie. :)

lena
Elena (lena) Ona Frantz (OnaFrantz381) 18 Jan 2018, 15:50

Aaa, clar, se poate si asa, buna idee.

Biankita
Biankita 25 Sep 2018, 20:45

Am făcut jumătate de conopida ca sa pot folosi o tava mai mică, tava rotundă si mică nu am. Cred ca nu am reușit sa o ung perfect la 15 min insa a ieșit f buna, gustul de conopida este f mult atenuat.

Sunt hotărâtă sa ii dau șanse mari conopidei toamna asta:)

Mulțumiri, Lena! Ești tare inventiva, fără a apela la ingrediente exotice, apreciez asta foarte mult si te urmăresc constant.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Biankita 26 Sep 2018, 06:41

Multumesc mult si eu! 😘

ramogeo
ramogeo 04 Feb 2020, 16:28

Foarte buna reteta. Simpla si foarte gustoasa.

Nota mea pentru reteta:
Charlie
Charlie 05 Dec 2020, 17:54

Mmda, tocmai ce a câștigat Oscarul pentru cea mai frumoasă prezență feminină într-un rol secundar (doar pentru că este garniturăm). Am gătit-o de mai multe ori, dar, ca astăzi nu a ieșit niciodată! Îți mulțumesc dragă Lena, și, nu în ultimul rând, Oanei Frantz, pentru extraordinara idee cu castronul* din staniol!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
OnaFrantz381
Ona Frantz (OnaFrantz381) Charlie 05 Dec 2020, 19:18

Vai, ce bine mă simt c-am ajutat și eu pe cineva! :)

Poftă bună, Charlie, și mulțumiri încă o dată gazdei noastre.